Τσίπρας: Συμφωνία των Πρεσπών και μεταμνημονιακή Ελλάδα

Για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την τριπλή εκλογική διαδικασία του 2019, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός

υποστήριξε ότι διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη και ανοίγει το δρόμο για μια ειρηνική συμβίωση και συνεργασία στα Βαλκάνια. Σημείωσε, επίσης, ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα δώσει σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης ενώ, παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων. Αναφορικά με τις χθεσινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι οι χθεσινές διαμαρτυρίες «πήραν χρώμα κα μορφή από ακραία στοιχεία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε καμία πίεση για να προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. «Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό. Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τυχοδιωκτική πολιτική αναφορικά με το Μακεδονικό, επισημαίνοντας ότι δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα εκφράζει. «Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, είπε, τότε αντί να κάνει τον «τζάμπα μάγκα» και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. Γιατί δεν το λέει αυτό;», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τη σταθερή του διαφωνία με τη Συνθήκη των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος δεν θα διακινδυνεύσει τη πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα

Όσον αφορά τις χθεσινές του εξαγγελίες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα έντεκα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν «παροχές» αλλά μέτρα ελάφρυνσης σε «εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη. Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. Χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι απαραίτητα και απολύτως εφικτά καθώς υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν.

Αναφορικά με τον χρόνο εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να «χτίσει» ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι που διασφαλίζει τη χώρα για τα επόμενα δύομιση χρόνια προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή εντός αυτού του διαστήματος, θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο.

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αφού κατατεθεί στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά, στον οποίο θα επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, θα συζητηθεί με τους εταίρους. «Θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», κατέληξε.

Σχετικά με την μεγάλη εθνική τραγωδία στο Μάτι και σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το αν όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι αν το μέλημα μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται». Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς των πρώτων ημερών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει όριο στην κριτική που πρέπει να ασκείται, το οποίο αν το περάσεις οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας με τοξικά χαρακτηριστικά και έρχεται τελικά προς όφελος εκείνου που υπόκειται την κριτική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα