Τσούκας: Οι συμπεριφορές τύπου Συλλούρη και τα πορίσματα για Μαρί-Συνεργατισμό

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρο, Χαρίδημος Τσούκας, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο για τις αποκαλύψεις του Al Jazeera και την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη από πρόεδρος της Βουλής.

«Όταν κατέχεις ένα δημόσιο αξίωμα κατέχεις μια θέση ευθύνης. Κρίνεσαι από τα λόγια σου και από τις πράξεις σου κατά

πόσο τιμάς την εμπιστοσύνη των πολιτών», ανέφερε.

Στη συνέχεια είπε ότι η σχέση μεταξύ εκπροσώπου και εκπροσωπούμενου φθείρεται όταν αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων, όταν αποδεικνύεται να εμπλέκεται σε κατάχρηση εξουσίας και προστασίας κυκλώματος διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης: Διαξιφισμοί ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στον αέρα: «Πρέπει να χαμογελάσω»-«Σπάζετε το διάταγμα»

«Οι πολιτικοί έχουν μάθει σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Στην Κύπρο μπορείς να κάνεις του κόσμου τα ρουσφέτια, να κάνεις του κόσμου τις παρεμβάσεις, πραχτικά να μην σε ενοχλεί κανείς, μπορείς να παραβιάζεις κώδικες συμπεριφοράς και δεν θα λογοδοτήσεις πουθενά επισήμως».

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που εκτρέφει συμπεριφορές «τύπου Συλλούρη» είναι η γενικευμένη κουλτούρα ατιμωρησίας.

Σε ερώτηση αν με αφορμή τα όσα είδαμε στο βίντεο μπορεί να είναι η απαρχή μιας προσπάθειας κάθαρσης, απάντησε πως κατά την άποψη του δεν είναι η απαρχή και τεκμηρίωσε λέγοντας ότι στο παρελθόν είχαμε τέτοιου είδους φαινόμενα όπως χρηματιστήριο, Μαρί και Συνεργατισμός.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

Ο συνεργατισμός είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα επειδή είχαμε ένα πόρισμα πολύ εμπεριστατωμένο, εκδόθηκε, ονομάτισε ανθρώπους, ονομάτισε το τότε Υπουργό Οικονομικών, και κάνεις δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όχι μόνο ο κύριος Γεωργιάδης δεν είχε καμία επίπτωση στην πολιτική του Καριέρα αλλά συνεχίζει την πολιτική του καριέρα ως αντιπρόεδρος του κόμματος του  με περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες. Με λίγα λόγια τέτοια είδους φαινόμενα τα έχουμε ξανά δει.
Μετέπειτα, διατύπωσε την άποψη του ότι την επόμενη εβδομάδα κανείς δεν θα θυμάται το θέμα, η επικαιρότητα μετακινείται αλλά τέτοια γεγονότα λειτουργούν καταλυτικά διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη και υποδεικνύοντας στους λήπτες αποφάσεων ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.

Κλείνοντας κάλεσε τους έντιμους πολιτικούς με συνείδηση ευθύνης να αναλάβουν ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, ενώ για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι:

“Δεν περιμένω κάτι τέτοιο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να αρθεί στο ύψος τον περιστάσεων όταν πρόκειται για τέτοια θέματα. Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος που πρότεινε για αναπληρωτή Εισαγγελέα κάποιον που καταδικάστηκε για διαφθορά». 

Διαβάστε επίσης:

Διαξιφισμοί ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στον αέρα: «Πρέπει να χαμογελάσω»-«Σπάζετε το διάταγμα»

Η επόμενη ημέρα της παραίτησης Συλλούρη- Σύσκεψη Αρχηγών για τα επόμενα βήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα