Βίκτωρας: Εξηγήσεις για την οικονομία να δώσει το ΑΚΕΛ

Είναι τo AKEΛ που πρέπει να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων και εξηγήσεις στον κυπριακό λαό για την κατάσταση που παρέδωσε την κυπριακή οικονομία, ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά και τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΑΚΕΛ, σε σχέση με αποκάλυψη στοχευμένων αποσπασμάτων

του υπό έκδοση βιβλίου του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη, η Κυβέρνηση επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

1. Για να σχολιάσει κάποιος το βιβλίο, θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα και να το δει συνολικά, αλλά και τα όσα καταγράφει ο κ. Δημητριάδης.

2. Κάποιος θα πρέπει να συγκρίνει τι ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε κάτω από όρκο στην ερευνητική επιτροπή Πική για την καταστροφή της οικονομίας με το τι τώρα αναφέρει στο βιβλίο του.

3. Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία από όλα, όμως, και για αυτό θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ, είναι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Δημητριάδη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατάθεση του στην επιτροπή Πική, ότι πάσχιζε μαζί με τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Βάσο Σιαρλή να πείσουν την Κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια από τα μέσα του 2012 ότι θα έπρεπε να συνομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν δανειακή σύμβαση με τους Θεσμούς, ώστε να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Κάτι που δεν έγινε, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ στον κυπριακό λαό, καθώς και γιατί απέρριψε την, κατά γενική ομολογία, κατά παρασάγγας καλύτερη συμφωνία της 16ης Μαρτίου του 2013 στο Eurogroup και η οποία προνοούσε εφάπαξ φορολογία, δηλαδή μία και μοναδική φορά φορολογία επί όλων των τραπεζικών καταθέσεων που δεν θα ξεπερνούσε τα δυο χρόνια τόκους, με αποτέλεσμα να επέλθουν όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προβλέψει με το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ό,τι θα γίνονταν αν απερρίπτετο αυτή η πρόταση, δηλαδή το κλείσιμο της Λαϊκής τράπεζας, με απώλεια σχεδόν του συνόλου των καταθέσεων και των κεφαλαίων, και την επιβολή τεράστιου κουρέματος καταθέσεων και απώλεια μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου.

Σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ και όσοι άλλοι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο και σήμερα επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ ανέφερε πως η απόφαση της 16ης Μαρτίου δεν ίσχυε, αφού ανετράπη από το ίδιο το Eurogroup, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όχι μόνο ήταν απόφαση, αλλά επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Eurogroup που έγινε τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου του 2013, όταν οι αγορές άνοιξαν και οι Ευρωπαίοι ζήτησαν σε αυτή την τηλεδιάσκεψη η Κυπριακή Δημοκρατία, αν ήθελε και αν μπορούσε, να επανεξετάσει το θέμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή να μην τεθεί φορολογία πάνω σε εγγυημένες καταθέσεις».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε και ανακοίνωση του Eurogroup για αυτή την τηλεδιάσκεψη, που επαναβεβαιώνει την απόφαση της 16ης Μαρτίου.

«Εξού και η Κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία και εξαίρεσε τις πρώτες 20 χιλιάδες ευρώ καταθέσεων και έστειλε τροποποιητικό νομοσχέδιο της συμφωνίας την επομένη στη Βουλή, όπου συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών. Υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Δημητριάδη και του τότε Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ότι όχι μόνο ίσχυε η απόφαση, αλλά υπήρχε και τροποποίηση μετά τη συνεδρία με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου εξαιρούνταν οι πρώτες 20 χιλιάδες».

Κληθείς να απαντήσει σε αναφορές του κ. Δημητριάδη για συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι νομοσχέδια ετοιμάζονταν πολύ πιο πριν την ανάληψη εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς την κατεύθυνση της διά ιδίων κεφαλαίων εξυγίανσης των τραπεζών. Όσον αφορά τις άλλες αναφορές για συγγενικά πρόσωπα, κατ΄ επανάληψη συζητήθηκε το θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ο ίδιος από την ερευνητική επιτροπή να γίνει εξέταση αυτού του θέματος, δόθηκαν εξηγήσεις, και προεκλογικά το να επαναφέρουμε τα περσινά ξινά σταφύλια που έχουν διευκρινιστεί/συζητηθεί, δεν ωφελεί κανέναν κατά την προεκλογική περίοδο».

Κληθείς να πει αν θεωρεί τυχαία τη χρονική συγκυρία των αναφορών, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζω τις προθέσεις του καθενός. Εκείνο που γνωρίζω είναι ένα, ότι η χώρα υποβαθμιζόταν με 22 υποβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, έμεινε από το 2011 εκτός αγορών, συναίνεσε στο κούρεμα ελληνικών ομολόγων χωρίς αντιστάθμισμα.

Η κυπριακή οικονομία βρισκόταν σε βαθιά ύφεση, δεν ελαμβάνετο κανένα μέτρο, η ανεργία από 4% εκτοξεύθηκε στο 15,5% και φτάσαμε το 2013 με ένα τραπεζικό σύστημα για το οποίο προειδοποιείτο η Κυβέρνηση Χριστόφια- ΑΚΕΛ ότι θα έπρεπε να συνομολογήσει μνημόνιο στήριξης αν ήθελε να σωθεί και δεν το έπραξε, στην κατάσταση πραγμάτων τον Μάρτιο του 2013 να έχουμε ρευστά διαθέσιμα μόνο για ένα μήνα μισθούς και συντάξεις.

Σήμερα, η χώρα, μετά από 4,5 χρόνια, βρίσκεται σε 3,5% ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους στην ΕΕ, η ανεργία βρίσκεται σε πτωτική τάση από το 16,5% στο 10,6%, λειτουργούμε από τον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Αναστασιάδη με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με πρωτογενή πλεονάσματα, επιστρέψαμε στις αγορές, απολαμβάνουμε το χαμηλότερο επιτόκιο 15ετίας, μπορούμε με αυτό τον τρόπο να διαθέσουμε περισσότερες δημόσιες δαπάνες για την ανάπτυξη και όλοι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας βρίσκονται σε άνοδο.

Όλα αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς, όπως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι παραμένουν προβλήματα και υπάρχουν προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν.

Και η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όλα τα προβλήματα τα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό, πραγματισμό και μέσα στις δοσμένες συνθήκες, με τις καλύτερες επιλογές».

Εξάλλου, κληθείς να πει πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση για το θέμα που αφορά την απόφαση του ψευδοκράτους για επιβολή «δασμών» στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ελεύθερες περιοχές προς τους εγκλωβισμένους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν καταγγείλει σε όλα τα διεθνή βήματα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει, τη στάση των κατοχικών ‘αρχών’ αναφορικά με τα θέματα των εγκλωβισμένων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συζητήσει το θέμα και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και έχει δώσει και γραπτώς τις θέσεις και καταγγελίες μας, και θα το πράξει και στην ΕΕ και αλλού».

Keywords
Τυχαία Θέματα