Βουλευτικές: Πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή; Τα διακυβεύματα των δύο μεγάλων

Σοβαρό το ενδεχόμενο αύξησης των κομμάτων στη νέα βουλή, που θα εκλέξουν οι πολίτες στις 30 Μαΐου.  

Ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός έδωσε το εύρος της πιθανής κοινοβουλευτικής παρουσίας, τονίζοντας ότι «η βουλή μπορεί να είναι επτακομματική ή εννιακομματική. Προφανώς μιλούμε για μια πολυκομματική

βουλή και πάλι».

 Μια συμμετοχή εννέα κομμάτων θα αποτελεί νέα αύξηση, καθώς το 2006 και το 2011 τα κόμματα ήταν έξι, ενώ 2016 οκτώ.

Η αυξητική τάση αποδεικνύει πως το εκλογικό σώμα στρέφεται σε μη παραδοσιακές δυνάμεις, με τον Νάσιο Ορεινό να ονομάζει το φαινόμενο ως «Επανάσταση του εκλογικού σώματος», ενώ αναμένεται και αύξηση των "άλλων κομμάτων" που δεν θα καταφέρουν τελικά είσοδο.

Συνέχισε αναφέροντας ότι «γράφουν σοβαρά ποσοστά και αναμένεται το αθροιστικό ποσοστό των άλλων να είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι ήταν το 2016».

Διακυβεύματα υπάρχουν για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγάλων. Πολλά τα ερωτηματικά και για το ΔΗΚΟ.

Πρόσθεσε ότι «ποιος θα είναι ο πρώτος, εάν θα υπάρχει διαφορά ή εάν η μάχη θα είναι κλειστή, τι θα γίνει με το ΔΗΚΟ μετά τη φυγή στελεχών και τη διαγραφή κάποιων άλλων, εάν θα επιβιώσει».

Τα τρία κόμματα του μεσαίου διαζώματος θέλουν να νικήσουν το στοίχημα της υπέρβασης του 7,2% για ένταξή τους στην 3η κατανομή.

«Ποιος θα καταλάβει την 4η θέση, τι θα καταγράψει το ΕΛΑΜ. Εάν η ΕΔΕΚ θα καταγράψει ή όχι ποσοστά ευρωεκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Μη παραδοσιακά κόμματα μπαίνουν με αξιώσεις στην αρένα.

Εξήγησε ότι «πέραν των παραδοσιακών κομμάτων, έχουμε κόμματα όπως η ΔΗΠΑ, η Αλληλεγγύη οι οποίοι προφανώς και διεκδικούν, και κόμματα όπως το κόμμα της κ. Θεολόγου η αλλαγή γενιάς, αλλά και οι κυνηγοί μέχρι ενός σημείου».  

Στη Λευκωσία ο εκλογέας δικαιούται μέχρι και 5 σταυρούς προτίμησης, 3 σε Λεμεσό και Αμμόχωστο, 2 σε Λάρνακα και 1 σε Πάφο και Κερύνεια. 

Διαβάστε επίσης: Ανακοινώθηκαν οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού

Keywords
Τυχαία Θέματα