Βράβευση Ομάδας Kυπρίων ερευνητών από το Ίδρυμα BeMed

Ομάδα Κυπρίων ερευνητών, με επικεφαλής την ακτομηχανικό Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, έχει βραβευθεί για δεύτερη φορά με την πολύ σημαντική διεθνή αναγνώριση του Ιδρύματος BeMed, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η βράβευση αφορά τη δράση «Ναυτιλιακή δέσμευση κατά της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο», που υποστηρίζεται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας Κύπρου και έχει ως στόχο να θεσμοθετήσει μια συμμετοχική δομή

με εκπρόσωπους της ναυτιλίας του νησιού μας, η οποία μέσω συμμετοχικών διαδικασιών θα καθορίζει στόχους δράσεων για τη μείωση των επιπτώσεων της ναυτιλίας στην πλαστική ρύπανση της Μεσογείου, θα καταστρώνει σχέδια δράσης και θα παρακολουθεί την υλοποίηση σχεδίων δράσης.

Μέσα από τη στρατηγική «SEAChange 2030», το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στοχεύει να καθιερώσει την Κύπρο ως καταλυτικό παράγοντα για την υιοθέτηση θετικών αλλαγών στην παγκόσμια ναυτιλία και ως ένα ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο, που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και αριστεία. Ένα από τα θέματα, που καλείται να επιλύσει παγκοσμίως ο τομέας της ναυτιλίας είναι η μείωση στην παραγωγή αποβλήτων και η σωστή διαχείρισή τους, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο η ίδια ομάδα ερευνητών με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Κύπρο, συμμετοχικό εργαστήρι για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα πλοία και στα λιμάνια, όπουσυμμετείχαν 25 εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν μέσω συμμετοχικών διαδικασιών τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα των πλαστικών. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ πλοίων και λιμανιών, η έλλειψη συνεργειών σε όλη την αλυσίδα αξίας της ναυτιλίας, η έλλειψη λογοδοσίας και η ανεπαρκής εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η παρούσα δράση στοχεύει να υποστηρίξει την ίδια τη ναυτιλιακή βιομηχανία για την αναγνώριση λύσεων και τη δημιουργία ετήσιων σχεδίων δράσης με συγκεκριμένες  λύσεις, καθώς και την υιοθέτηση, όπου είναι δυνατόν, πιο κυκλικών πρακτικών και παρακολούθηση της εφαρμογής. Πάντα στόχος είναι η βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα πλοία και στα λιμάνια και η πρωτοπορία της Κύπρου προς την αειφόρο ναυτιλία.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι η δράση «Ναυτιλιακή δέσμευση κατά της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο» δομήθηκε υποβλήθηκε και υλοποιήθηκε από τους  Κύπριους Συμβούλους Περιβάλλοντος ISOTECH Ltd(www.isotech.com.cy) με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κύπρου. Το Ίδρυμα BeMed (BeyondPlasticMediterranean, www.beyondplasticmed.org) υποστηρίζεται από το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό και βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες δράσεις ή προτάσεις για δράση που στοχεύουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης της Μεσογείου. Επιστημονικός υπεύθυνος για την υλοποίηση της δράσης είναι η ακτομηχανικός Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Διευθύντρια της ISOTECHltd  Σύμβουλοι- Ερευνητές Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα