Βρετανικό μήνυμα σε Τουρκία υπέρ της ελευθερίας έκφρασης

Η βρετανική κυβέρνηση είναι «ξεκάθαρη ως προς το ότι αναμένει από την Τουρκία δίκαιη, διαφανή και με σεβασμό στο κράτος δικαίου νομική διαδικασία» στις υποθέσεις των φυλακισθέντων Τούρκων δημοσιογράφων, αναφέρει απαντητική επιστολή του Foreign Office προς μέλη της κυπριακής ομογένειας στο Λονδίνο.

Οι Δώρος Παρτασίδης (ως μέλος του Συνδέσμου Ξένου Τύπου στο Λονδίνο) και Λεωνίδας Λεωνίδου (υπό την ιδιότητα του συγγραφέα) με επιστολή τους προς τον Μπόρις Τζόνσον στις 16 Απριλίου χαρακτήριζαν «απαράδεκτη και βαθιά ανησυχητική»

τη χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεία κράτηση του διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet Ακίν Αταλάι από τις 11 Νοεμβρίου 2016. Πρόσθεταν ότι πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση ασέβειας από την Τουρκία έναντι των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είχαν καλέσει τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών να προτρέψει την Τουρκία να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος του κ. Αταλάι, να απελευθερώσει τις δεκάδες δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί και να εμπλακεί σε κινήσεις αποκατάστασης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.

Στην απαντητική επιστολή αναφέρεται αρχικά ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος και ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Έχουμε εγείρει τις ανησυχίες μας με την τουρκική κυβέρνηση», προσθέτει η επιστολή για να διατυπώσει στη συνέχεια τα περί προσδοκίας δίκαιης νομικής αντιμετώπισης των υποθέσεων αυτών.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση Αταλάι, το Foreign Office καλωσορίζει την είδηση ότι ο δημοσιογράφος δικάστηκε τον περασμένο μήνα και αφέθηκε ελεύθερος, αν και με εγγύηση.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες σας σχετικά με την προδικαστική κράτηση και τις επιπτώσεις που έχει αυτό επί του κράτους δικαίου και επί της κατάστασης με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Η (βρετανική) κυβέρνηση έχει επί μακρό ενθαρρύνει την Τουρκία να εργαστεί προς την πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο σε όλα τα επίπεδα διαλόγου», αναφέρει η επιστολή.

Σημειώνει επίσης ότι ο ζήτημα τέθηκε από την Πρωθυπουργό Μέι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο Ερντογάν. «(Η Πρωθυπουργός) χρησιμοποίησε τη συνάντηση ως ευκαιρία να δώσει έμφαση στην επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να δει την Τουρκία να προστατεύει τις δημοκρατικές αξίες διατηρώντας το κράτος δικαίου και σεβόμενη τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνεται.

Η επιστολή κλείνει με τη δέσμευση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την Τουρκία να εργάζεται προς την πλήρη προστασία αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την τουρκική κυβέρνηση επί αυτών των ζητημάτων, καλώντας την να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ, η οποία είναι αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη υγείας της τουρκικής δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα