Βρετανός ΥΠΑΜ:Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για λύση Κυπριακού

Το Λονδίνο έτοιμο να εξετάσει την όποια συμφωνία για την ασφάλεια, λέει ο Βρετανός ΥΠΑΜ


To Λονδίνο είναι έτοιμο να εξετάσει τις όποιες μελλοντικές διευθετήσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στο θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Φάλον, τονίζοντας πως η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει τις προσπάθειες επίτευξης μια συμφωνίας στο Κυπριακό, η οποία θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να νοιώθουν ασφάλεια για το μέλλον τους.

Η τοποθέτηση του κ. Φάλον έγινε μετά από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο

Φωκαΐδη, ο οποίος τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στον 21ο αιώνα αναχρονιστικά συστήματα ασφαλείας δεν έχουν θέση ιδιαίτερα για μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις δηλώσεις τους, οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν την περαιτέρω επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με την υπογραφή ενός ανανεωμένου και πιο φιλόδοξου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.

«Ας μου επιτραπεί να δηλώσω με έμφαση ότι ως εγγυήτρια δύναμη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πράξει ό,τι χρειαστεί για βοηθήσει στην επίτευξη μιας διευθέτησης και στην εξεύρεση μιας συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην κάθε κοινότητα να αισθάνεται ασφάλεια για το μέλλον της», ανέφερε ο κ. Φάλον σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Φωκαΐδη.

«Στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις όποιες μελλοντικές διευθετήσεις στο θέμα της ασφάλειας επί των οποίων συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Επανέλαβε την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για επιστροφή σχεδόν του ήμισυ της περιοχής των Βάσεων σε μια επανενωμένη Κύπρο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η προσφορά θα είναι μια σημαντική συνεισφορά σε μια τελική συμφωνία.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των Βάσεων να προωθήσουν την ασφάλεια στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία ή άλλες απειλές».

Ο κ. Φωκαΐδης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως «σε ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά δεδομένη είναι η βούληση και η επιθυμία για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

«Εκείνο που δεν είναι δεδομένο, αποτελεί δυστυχώς ακόμα ζητούμενο, είναι να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι στον 21ο αιώνα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αναχρονιστικά συστήματα της δεκαετίας του 1960 δεν έχουν θέση ειδικά για μια χώρα μέλος της ΕΕ», υπογράμμισε.

Επεκτείνεται η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

Ο κ. Φωκαΐδης υπογράμμισε στις δηλώσεις του το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Φάλον αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΑΜ στην Κύπρο, μια επίσκεψη που, όπως είπε, «πιστοποιεί και επισφραγίζει την πολύ σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διμερή μας συνεργασία στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

«Προσβλέπουμε», είπε, «ότι η συνεργασία μας ανεξάρτητα από την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν την υλοποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη πριν ένα χρόνο στο Λονδίνο, με τον κ. Φωκαΐδη να τονίζει πως διαπιστώθηκαν «τα άριστα αποτελέσματα αλλά και οι νέες ευκαιρίες που διανοίγονται για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας».

«Γι` αυτό και πριν από λίγο έχουμε υπογράψει ένα ανανεωμένο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, για τη συνεχή παρακολούθηση, την αμεσότερη επικοινωνία των επιτελείων μας», πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι «ως επιστέγασμα αυτής της νέας φάσης στην οποία εισέρχονται οι διμερείς μας σχέσεις αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο ανώτερος αξιωματικός ο οποίος με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει για πρώτη φορά καθήκοντα ακολούθου άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο κ. Φάλον από την πλευρά μίλησε για «ισχυρές διμερείς σχέσεις», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη πέρσι «υπήρξε καταλύτης για τη συνεργασία μας σε όλα τα μέτωπα».

«Σήμερα συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε αυτό το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας και να συσφίξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φάλον, στη βάση της περσινής συμφωνίας, οι δύο χώρες θα έχουν στενότερη συνεργασία σε τομείς, όπως τη θαλάσσια ασφάλεια, αντιτρομοκρατία και αεράμυνα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραχωρήσει εμπειρία στις κυπριακές αρχές για επανακαθορισμό της εθνικής αμυντικής στρατηγικής.

Ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο για τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει μέσω της παροχής στήριξης στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της παραχώρησης βοήθειας σε πρόσωπα που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους λόγω της τρομοκρατίας.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις εδώ στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο εταίρο από την φίλη χώρα Κύπρο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα