Ξανά στη σέντρα μετά την εισβολή του 1974

Πολλά τα προβλήματα για τις ομάδες που είχαν εκτοπιστεί
------------------------------------------------------------------------------------------

Τα τραγικά γεγονότα του 1974 επηρέασαν και το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού αρκετά σωματεία μας αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από τις έδρες τους και κάποιες ομάδες ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους. Την περασμένη εβδομάδα κάναμε αναφορά στα τελευταία παιχνίδια των ομάδων μας λίγο πριν την εισβολή του 1974. Σήμερα θα θυμηθούμε τις πρώτες μέρες επαναδραστηριοποίησής τους μετά την καταστροφή και τα προβλήματα που

είχε να αντιμετωπίσει το ποδόσφαιρό μας. Όλες οι προσφυγικές ομάδες ήταν σε τραγική κατάσταση, αφού βρέθηκαν χωρίς στέγη, χωρίς γήπεδο, χωρίς καν αθλητικές στολές.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο διένυε τη χειρότερη περίοδό του, μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων και την αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων εξαιτίας της τουρκικής ανταρσίας το 1963. Λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι σύλλογοι που εκτοπίστηκαν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν αδρανείς μήνες στον χώρο του ποδοσφαίρου, όμως από τον Σεπτέμβριο άρχισε να παρατηρείται κάποια κινητοποίηση. Τα σωματεία που βρέθηκαν στην προσφυγιά άρχισαν σταδιακά να δραστηριοποιούνται μέσα από τα συντρίμμια, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Πρώτιστος στόχος ήταν να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη των πατρογονικών εστιών και τον πόθο της επιστροφής.

Οι πρώτες κινήσεις
Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου του 1974 δημοσίευμα ανέφερε ότι ο ΑΠΟΕΛ θα ξεκινούσε προετοιμασία κι ότι θα ερχόταν από την Ελλάδα ο προπονητής Πάνος Μάρκοβιτς. Στις 12 Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι λόγω της κατάστασης στην Κύπρο στα σωματεία μας θα δούλευαν μόνο Κύπριοι προπονητές. Επίσης, οι ομάδες της Ομόνοιας, του Πεζοπορικού και της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου που θα μας εκπροσωπούσαν στα ευρωπαϊκά κύπελλα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να απέχουν από τις διοργανώσεις, κάτι που τελικά έγινε. Ο Ολυμπιακός φαίνεται να είναι το πρώτο σωματείο που άρχισε τη λειτουργία του στο ποδόσφαιρο την 1η Σεπτεμβρίου 1974.
Στα 6 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στην Αθήνα το θέμα συμμετοχής του ΑΠΟΕΛ στην Α΄ Εθνική. Στην ελληνική πρωτεύουσα μετέβη ατμοπλοϊκός ο τότε Πρόεδρος του σωματείου Μιχαλάκης Ζιβανάρης και αποφασίστηκε η κυπριακή ομάδα να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δύο ημέρες αργότερά πραγματοποιήθηκε η μετεγγραφή του Σταύρου Παπαδόπουλου από τον Πεζοπορικό στον Εθνικό Πειραιώς. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1974 έγινε για πρώτη φορά ποδοσφαιρικός αγώνας μετά την εισβολή. Στο ΓΣΟ, η μικτή Λεμεσού και η μικτή Αμμοχώστου έφεραν ισοπαλία 2-2, σε αγώνα για ενίσχυση των προσφύγων, από τον οποίο εισπράχθηκε το ποσό των 800 λιρών. Διάφοροι φιλικοί αγώνες άρχισαν να γίνονται και σε άλλες ελεύθερες πόλεις της νήσου και σταδιακά οι ομάδες μας να συγκροτούνται.

Με Κύπριους προπονητές
Στις 15 Οκτωβρίου η ΑΕΛ άρχισε προετοιμασία στο ΓΣΟ, με προπονητή τον Πανίκο Κρυστάλλη. Δύο μέρες αργότερα ξεκινούσε ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ με τεχνικό τον Ανδρέα Λαζαρίδη. Στις προπονήσεις κατήλθε και ο Τάκης Αντωνίου, που ήταν αιχμάλωτος από την πρώτη φάση της εισβολής και επέστρεψε. Από την ομάδα έφυγε ο Ελλαδίτης Λευτέρης Πούλιας. Αιχμάλωτος διετέλεσε και ο Νίκος Πατίκης της Ομόνοιας, ενώ ο ΑΠΟΠ Πάφου μετρούσε δύο νεκρούς ποδοσφαιριστές, τους Γ. Σάββα και Σωτήρη Παπαλαζάρου. Νεκρός ήταν και ο Σωτήρης Χατζηκυριάκου του Ολυμπιακού, ενώ αιχμάλωτος ήταν ο γενικός αρχηγός Α. Φωτιάδης.

Η Ομόνοια ξεκινούσε προπονήσεις υπό την επίβλεψη του Ανδρέα Κωνσταντίνου-Έσσο. Η Ανόρθωση και ο ΑΣΙΛ ξεκινούσαν κοινές προπονήσεις σε τρία κλιμάκια, με προπονητές τους Αντώνη Καρά και Πανίκο Ιακώβου. Την Αλκή ανέλαβαν οι παλιοί ποδοσφαιριστές της Παναής και Νικολής, ο Πεζοπορικός ξεκίνησε με τον Ανδρέα Μαύρο, ο Άρης με τον Ανδρέα Κοτσώνη και ο ΑΠΟΠ με τον Ανδρέα Κόκκινο.

Ο Διγενής δεν μπορούσε ακόμα να ξεκινήσει, ενώ δύο παίκτες του, οι Κ. Τσιάκκας και Ηλ. Εξαδάκτυλος, πήγαν στο εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση.
Ο φίλαθλος κόσμος δέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις αποφάσεις της ΚΟΠ για επαναδραστηριοποίηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Η κάθε δραστηριότητα της κυπριακής ζωής μέσα στα τραγικά γεγονότα και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες ήταν μια ηθική νίκη ενάντια στην κατοχή. Η ΚΟΠ ανακοίνωσε στις 4 Νοεμβρίου του 1974 ότι θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή και χωρίς διαβάθμιση, καθώς και τη διεξαγωγή ειδικού μικτού πρωταθλήματος Β’ και Γ’ Κατηγορίας. Ανακοινώθηκε ακόμα ότι ο ΑΠΟΕΛ θα αγωνιζόταν εκτός συναγωνισμού και ορίστηκε ως νέος προπονητή της Εθνικής Κύπρου ο Πανίκος Ιακώβου χωρίς απολαβές.
Μια δύσκολη περίοδος για τα εκτοπισμένα σωματεία μας Ανόρθωση, Νέα Σαλαμίνα, Εθνικό Άχνας, ΑΣΙΛ Λύσης, Εθνικό Άσσιας, ΑΕΚ Αμμοχώστου, Διγενή, ΑΕΜ Μόρφου, ΛΑΛΛ Λύσης, ΠΑΕΚ Κερύνειας, ΑΕΚ Καραβά, ΑΕΚ Κυθραίας, ΑΣΟΒ Βατυλής και Παρθενώνα Κ. Ζώδιας.

Ο Διγενής Μόρφου ανακοίνωσε στην ΚΟΠ πως θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα με την προϋπόθεση ότι ο ΚΟΑ και η Ομοσπονδία θα τον προμήθευαν με αθλητικό υλικό και θα κατέβαλλαν τα έξοδα μετακίνησής του. Δεν υπήρχε ούτε μια μπάλα για προπόνηση, ούτε καν ποδοσφαιρική στολή. Από τους 40 παίκτες που είχε στη δύναμή του έμειναν μόνο 15.

Flashback: Η πρεμιέρα μετά την καταστροφή
Τέσσερεις μήνες μετά τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 άρχισε το πρωτάθλημα της περιόδου 1974-75, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εκτοπισμένες ομάδες που ήταν χωρίς έδρα και αρκετούς παίκτες τους.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου του 1974 έγιναν δύο αγώνες. Στο ΓΣΖ η ΕΠΑ έχασε από την πρωταθλήτρια Ομόνοια με 3-0. Τα γκολ πέτυχαν οι Β. Καρταμπής (45’), Ν. Σιακόλας (60’) και Κανάρης (85’). Σε αγώνα άνευ συναγωνισμού ο ΑΠΟΕΛ διέλυσε την Αλκή με 6-2 στο ΓΣΠ. Ο ΑΠΟΕΛ είχε εξασφαλίσει την παραμονή του στην Α’ Εθνική και ήταν σε αναμονή, αλλά τελικά ο θεσμός της συμμετοχής της πρωταθλήτριας Κύπρου στην Α’ Εθνική είχε σταματήσει.
Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου του 1974 έγιναν τα υπόλοιπα 5 παιχνίδια για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Η Ανόρθωση στο ΓΣΟ απέσπασε ισοπαλία 2-2 από την ΑΕΛ. Για την Ανόρθωση σκόραραν οι Χρ. Κοβής, (18’ πέν.) και Χ. Κωνσταντής (73’ αυτογκόλ) και για την ΑΕΛ οι Στελλάκης (44’) και Σταύρος (60’). Στο ΓΣΠ έγινε ένας ιστορικός αγώνας, αφού για πρώτη φορά θα συναντιόνταν δύο προσφυγικές ομάδες με πολλά προβλήματα. Διγενής Μόρφου και Νέα Σαλαμίνα έμειναν στο 1-1. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με τον Κόκο Ιωάννου (30’) και ο Διγενής ισοφάρισε με τον Μάνο (43’). Στο Παραλίμνι η τοπική Ένωση νίκησε 2-0 τον Άρη. Σκόρερ ήταν ο Κυριάκος Τσούκκας (40’ και 54’).

Στο ΓΣ Κόριβος ο Ευαγόρας νίκησε 2-0 τον Απόλλωνα με σκόρερ τους Γιαλλούρη (28’) και Στέφο (69’). Τέλος, στο ΓΣΖ ο Πεζοπορικός και ο Ολυμπιακός έμειναν στην ισοπαλία 0-0.

Από τις προσφυγικές ομάδες, πάντως, η πρώτη που έδωσε φιλικό παιχνίδι πριν από την έναρξη του ειδικού πρωταθλήματος ήταν η Ανόρθωση. Στις 10 Νοεμβρίου του 1974 έφερε ισοπαλία 2-2 με τον Πεζοπορικό στο ΓΣΖ. Για την Ανόρθωση σκόραραν οι Κοβής (48’) και Τάρταρος (68’) και για τον ΠΟΛ οι Χ’ Πιερής (42’), Καλλής (78’). Στις 15 Νοεμβρίου στο «Καραϊσκάκης» έγινε φιλικός αγώνας Ελλάδας-Κύπρου (3-1) υπέρ του ταμείου ανακούφισης προσφύγων.

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος είχαμε τις καθιερωμένες τότε τιμητικές συναντήσεις της ΚΟΠ. Τα αποτελέσματα ήταν: ΑΠΟΕΛ-Ολυμπιακός 1-1, ΕΠΑ-Αλκή 0-2, ΑΕΛ-Απόλλωνας 1-1, Ομόνοια-Ανόρθωση 2-1, Πεζοπορικός-Νέα Σαλαμίνα 2-1, Άρης-ΑΣΙΛ 4-1, Ευαγόρας-ΑΠΟΠ 2-1.

Keywords
Τυχαία Θέματα