Υγειονομικός κίνδυνος - Θάβουν τα νεκρά ζώα "όπως-όπως"

Ολιγωρία φαίνεται ότι επιδεικνύει η Πολιτεία απέναντι στον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί από την ελλιπή διαχείριση των νεκρών ζώων, αλλά και των ζωικών αποβλήτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη η οποία εκπονήθηκε για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που υπάρχει, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσουν και να διαδοθούν στον άνθρωπο ασθένειες από τα νεκρά ζώα, είναι μεγάλος. Στις ασθένειες αυτές περιλαμβάνονται η σαλμονέλωση, ο άνθρακας, η ταινίαση, αλλά και οι ιογενείς πυρετοί και οι εγκεφαλίτιδα.

Περίπου 8 τόνοι νεκρών

γάτων και σκύλων που περισυλλέγονται από τους εργαζόμενους των δημοσίων έργων, θάβονται πρόχειρα «στη μέση του πουθενά» και κάτω από πρωτόγονες συνθήκες, κοντά στην περιοχή που εντοπίζονται, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών Μάριου Δημητριάδη σε σχετική ερώτηση του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, η συγκεκριμένη τακτική θα ακολουθείται μέχρι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να συμπεριλάβουν την συγκεκριμένη κατηγορία νεκρών ζώων σε κατηγορία που να προβλέπεται η επεξεργασία τους στο πλαίσιο της νέας προσφοράς για συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων, η οποία ναι μεν έχει προκηρυχθεί αλλά ακόμα ακόμα κατακυρωθεί.

Προς το παρόν η ευθύνη βαραίνει τους ώμους του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο όταν δεν εντοπίζει μόνο του τα νεκρά ζώα, ενημερώνεται τηλεφωνικά από τους πολίτες.

Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί παρέκκλιση του Κανονισμού ΕΚ 1069/2009 ο οποίος προβλέπει την ταφή νεκρών ζώων συνοδείας.

Σε ολόκληρη την Κύπρο, τον ευρωπαϊκό κανονισμό ακολουθούν σήμερα όλοι η Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας και όλοι οι Δήμοι Λάρνακας, Αραδίππου και Λειβαδιών.

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο αποτελούν δυνητική πηγή κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων. Κατά το παρελθόν, οι κρίσεις που συνδέθηκαν με την εκδήλωση εστιών αφθώδους πυρετού, την εξάπλωση μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ), και την ύπαρξη διοξινών σε ζωοτροφές έδειξαν τις συνέπειες από την ακατάλληλη χρήση ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων, την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας των ανθρώπων και των ζώων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Επιπλέον, τέτοιες κρίσεις μπορούν να έχουν ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία γενικά επειδή θίγουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των αγροτών και των εμπλεκόμενων βιομηχανικών κλάδων, καθώς και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ασφάλεια των προϊόντων ζωικής προέλευσης

Ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, αποτελούν δυνητική απειλή για τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και το περιβάλλον. Η απειλή αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί επαρκώς είτε κατευθύνοντας τα προϊόντα αυτά προς ασφαλείς τρόπους απόρριψης

Εν τω μεταξύ, η απόρριψη όλων των ζωικών υποπροϊόντων δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή, καθώς θα είχε δυσβάσταχτο κόστος και κινδύνους για το περιβάλλον. Αντίθετα, είναι σαφώς προς το συμφέρον όλων των πολιτών ένα μεγάλο φάσμα ζωικών υποπροϊόντων να χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο για διάφορες εφαρμογές, εφόσον ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για την υγεία.

Τέλος, οι γενικοί αυτοί κανόνες θα πρέπει να είναι ανάλογοι με τον κίνδυνο που παρουσιάζουν τα ζωικά υποπροϊόντα για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων, που εν προκειμένω είναι σημαντικοί λόγω της προαναφερθείσας μελέτης.

Πρόβλημα και στα κατεχόμενα

Εν τω μεταξύ, σοβαρό πρόβλημα σχετικά με το θέμα και το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει την δημόσια Υγεία στις ελεύθερες περιοχές, έχουν και τα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθεια, με την δεύτερη να εξετάσει τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και καταστροφής ζωικών αποβλήτων στο πλαίσιο της χρηματοδότησης που λαμβάνεται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, με το κόστος, ωστόσο, να αποτελεί τον βασικό λόγο καθυστέρησης.

Παλαιότερα, εκείνο που είχε συζητηθεί σε επίπεδο Βουλής, ήταν η μεταφορά των ζωικών αποβλήτων από τα κατεχόμενα για επεξεργασία τους στις ελεύθερες περιοχές, κάτι ο οποίο ωστόσο απαγορεύεται από τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ο οποίος «μπλοκάρει» τη διακίνηση ζώντων ζώων ή ζωικών προϊόντων που χρήζουν κτηνιατρικής φροντίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα