Υπ. Δικαιοσύνης: Έφαρμογή «Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής»

Την εφαρμογή του προγράμματος του «Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής» που στόχο έχει την πρόληψη και πάταξη της παράνομης διέλευσης αγροτικών προϊόντων και γενικότερα του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος που θεσμοθετείται για πρώτη φορά και αφορά όλους όσοι γειτνιάζουν ή διέρχονται μέσω της Πράσινης Γραμμής, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το πρόγραμμα του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής έρχεται

για να ενισχύσει τα μέτρα αστυνόμευσης κατά μήκος της πράσινης γραμμής, σημειώνοντας ότι “το θέμα της προστασίας της ζωής και των περιουσιών μας, δεν αφορά μόνο την Αστυνομία και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, αλλά είναι υπόθεση του καθενός από εμάς ξεχωριστά, της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών, και είναι γι’ αυτό που η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία και η συνεισφορά των τοπικών αρχών, κρίνονται εξαιρετικής σημασίας για την επίτευξή της”.

Η Αστυνομία, πρόσθεσε, έχοντας στο πλευρό της τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους αγρότες που εργάζονται για εποχικές ή μόνιμες καλλιέργειες, καθώς και τον κάθε πολίτη που διαμένει, εργάζεται ή κινείται στην περιοχή γύρω από τη νεκρή ζώνη, από την Αμμόχωστο μέχρι τη Μόρφου, θα εργαστεί συστηματικά και με βάση συγκεκριμένες προτεραιότητες ανά περιοχή, για την πάταξη των φαινομένων εμπορίας παράνομων προϊόντων, καθώς και κάθε εγκληματικής ενέργειας, η οποία επιτελείται μέσω της πράσινης γραμμής.

“Βασιζόμενοι στη φιλοσοφία του μοντέλου του Παρατηρητή της Γειτονιάς”, όπως είπε, “το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη, ο οποίος επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτό, και μέσα από την εκπαίδευση και επιμόρφωσή του από τα μέλη της Αστυνομίας, είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσει σε εξίσου θετικά αποτελέσματα, όμοια με αυτά που έχει επιφέρει ο Παρατηρητής της Γειτονιάς στα δύο χρόνια ουσιαστικής λειτουργίας του”.

“Με τη χαρτογράφηση της Πράσινης Γραμμής και των διαδρόμων διέλευσης, την εκπαίδευση των αστυνομικών που θα χειρίζονται τέτοια περιστατικά, με τον καταρτισμό των σχεδίων άμεσης ανταπόκρισης της Αστυνομίας ανά περιοχή και την εκπαίδευση των παρατηρητών, το πρόγραμμα θα είναι σε ετοιμότητα να επιτελέσει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες και τους κατοίκους των γύρω περιοχών”, είπε.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι στόχος του προγράμματος “δεν θα είναι να ωθεί τους πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, ούτε να θέτουν τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητά τους σε κίνδυνο για σκοπούς πρόληψης του εγκλήματος, αλλά να τους καταστήσει συμμέτοχους σε θέματα που αφορούν στην προστασία της περιουσίας τους και να ενισχύσει τη συνεργασία τους με την κοινοτική αστυνόμευση και τις τοπικές Αρχές για το κοινό καλό”.

Σε δικό του χαιρετισμό, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε ότι βασικός στόχος του Προγράμματος “είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μεταφοράς αγροτικών προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής, ως επίσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα, ως αποτέλεσμα της έκρυθμης αυτής κατάστασης που υφίσταται στο νησί μας ένεκα του άλυτου μέχρι σήμερα εθνικού μας προβλήματος”.

Όπως είπε, “όσον αφορά συγκεκριμένα, το ζήτημα της παράνομης μεταφοράς γεωργικών προϊόντων, που ήταν κατά κύριο λόγο το έναυσμα για σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος, αναμφίβολα πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό αδίκημα, το οποίο διαπράττεται κατά παράβαση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Οι παράνομες αυτές δραστηριότητες επηρεάζουν δυσμενώς τη γεωργική παραγωγή του τόπου και τα συμφέροντα του αγροτικού μας κόσμου, ως επίσης ευρύτερα την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Επιπλέον, πρόσθεσε, “μία ακόμη ιδιαίτερα σημαντική πτυχή που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη είναι οι κίνδυνοι που εμπερικλείει η παράνομη διακίνηση γεωργικών προϊόντων για τη δημόσια υγεία. Για τους σοβαρούς αυτούς λόγους, απαιτείται μία στοχευμένη, οργανωμένη και συλλογική αντιμετώπιση του υπό αναφορά φαινομένου και σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Ως Αστυνομία, είπε, “καλωσορίσαμε από την πρώτη στιγμή, την αρχική εισήγηση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Προγράμματος, από τον Παναγροτικό Σύνδεσμο, τον οποίο και συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία του. Αφού το θέμα μελετήθηκε σε όλες του τις παραμέτρους, εκπονήθηκε λεπτομερής σχεδιασμός όσον αφορά τον τρόπο υλοποίησης του Προγράμματος”.

“΄Ολοι μας, παρά τα 41 χρόνια τουρκικής κατοχής σημαντικού μέρους του νησιού μας, διατηρούμε την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί τελικά μία βιώσιμη και λειτουργική λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, ούτως ώστε η ύπαρξη της πράσινης γραμμής και της νεκρής ζώνης με όλα τα αρνητικά τους συνεπακόλουθα, να αποτελέσουν επιτέλους παρελθόν. Ωστόσο, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα ενώπιον μας, οφείλουμε συνεχώς να εξευρίσκουμε λύσεις και να λαμβάνουμε μέτρα που να περιορίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα όποια προβλήματα αναφύονται, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων εγκληματικότητας”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα