Υπ. Δικαιοσύνης: Το νομοσχέδιο για το «λόμπινγκ» πακέτο με Αρχή κατά Διαφθοράς

Η θέσπιση του νομοσχεδίου για το λόμπινγκ θα πρέπει να ψηφιστεί ως πακέτο με το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου.

Η κ. Δράκου είχε την Τετάρτη, την πρώτη συνάντηση με την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, ο πρόεδρος της οποίας, Δημήτρης Δημητρίου, χαρακτήρισε το περί Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμο (λόμπινγκ) ως το «δίδυμο αδελφάκι» του περί Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς

η οποία θα τηρεί το μητρώο στο οποίο θα εγγράφονται οι «λομπίστες».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 22 Απριλίου αλλά αποσύρθηκε αφού είχε αναβληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αρχή κατά της Διαφθοράς, το οποίο συζητείται στην επιτροπή Νομικών. Τα νομοσχέδια αυτά περιλαμβάνονται στις συστάσεις της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Greco, με τις οποίες η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί και στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση κονδυλίων €97 εκατομμυρίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο (για το λόμπινγκ) συνδέεται άμεσα με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που αποτελεί βασικό πυλώνα των στρατηγικών του Υπουργείου. Ειδικότερα αναφέρομαι στο νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς», ανέφερε η κ. Δράκου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής.

Όπως εξήγησε η κ. Δράκου, για να καταστεί δυνατή η ψήφιση του νομοσχεδίου για το λόμπινγκ, θα πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα τηρεί το μητρώο των λομπίστων και θα δέχεται τις αναφορές για τις συναντήσεις τους με διάφορους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζοντας πως το νομοσχέδιο είχε συζητηθεί και σε μεγάλο βαθμό υπήρξε συναίνεση στην επιτροπή υπό την προηγούμενη σύνθεση, η Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως η θέσπιση του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του έτους βρίσκεται στις προϋποθέσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευση των €97 εκατομμυρίων.

«Αυτό σίγουρα εντείνει την πίεση για ολοκλήρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά και μεγεθύνει το εύρος των υποχρεώσεων μας έναντι στην κοινωνία», είπε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως θα εξεταστεί το νομοσχέδιο, αφού υπάρχει νέα σύνθεση της επιτροπής, αλλά όχι εξ υπαρχής.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε η συζήτηση, όχι από την αρχή, αλλά να δούμε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, ούτως ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια ταυτόχρονα τουλάχιστον, αφού είναι απαραίτητη προϋπόθεση, με την ψήφιση της Αρχής κατά της Διαφθοράς», είπε, προσθέτοντας ότι η ψήφιση του νόμου για το λόμπινγκ θα είναι «άνευ αντικειμένου» χωρίς την ψήφιση του νόμου για την Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της επικράτησης προώθηση της διαφάνειας».

Όπως αναφέρθηκε, βάσει του νομοσχεδίου, από τη δήλωση των επαφών εξαιρούνται οι συναντήσεις κοινωνικών εταίρων (εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις) εφόσον οι συναντήσεις αφορούν στις συνθήκες και όρους εργασίας, ενώ εξαιρούνται επίσης και οι δημόσιες συμβάσεις οι οποίες υπάγονται σε άλλες νομοθεσίες. Επίσης στο Μητρώο θα γράφονται φυσικά πρόσωπα και όχι νομικές οντότητες, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε άλλα μητρώα.

Αν και η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί, αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Βουλευτών αφού υπάρχει πρόνοια για εξαιρέσεις από το νόμο, υπήρξαν αντιδράσεις και επιφυλάξεις για πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε πως πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία που δεν θα αποτρέπει τους πολίτες να συναντούν Βουλευτές για επίλυση προβλημάτων και των επαφών ομάδων προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων με στόχο το κέρδος.

«Δεν θα πρέπει οι πολίτες να φοβούνται να προσεγγίσουν τους Βουλευτές τους οποίους εξέλεξαν για να προωθούν θέματα που θα κάνουν τη ζωή και τη κοινωνία καλύτερη», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας εξέφρασε επιφύλαξη για την πρόνοια που θα υποχρεώνει τον έναν κρατικό αξιωματούχο ή αιρετό αξιωματούχο να δηλώνει τις επαφές που έχει. Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να δηλώνουν τις επαφές τους στην Επιτροπή μαζί με ένα πρακτικό της συνάντησης εκτός από τις συναντήσεις που εξαιρούνται από το νόμο.

«Με τον τρόπο που έχει διατυπωθεί το νομοσχέδιο, όποιος τους πει καλημέρα πρέπει να το δηλώνουμε» ανέφερε ο κ. Κουλίας. Εξάλλου ο Παύλος Μυλωνάς επίσης εκ μέρους του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι δεν μετέχει στη συζήτηση αυτή, δεν εξυπηρετεί τη διαφάνεια και σπαταλά το χρόνο των Βουλευτών, όπως είπε.

Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Βουλευτές «θα είναι υπό κηδεμονία».

«Αρνούμαι οποιαδήποτε ποδηγέτηση ή περιορισμό ή καταδίωξη οποιουδήποτε Βουλευτή, Δημάρχου ή Υπουργού να συναναστρέφεται όποτε θέλει να συναντά όποιον θέλει για να προωθεί τα αιτήματά του», είπε.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία σημείωσε πως τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται ευρέως στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. «Ήρθε η ώρα να αποδώσουμε αυτό που ζητούν οι πολίτες και αυτό που ζητούν είναι διαφάνεια», ανέφερε.

Εξάλλου, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού εξέφρασε αντίθεση με την εξαίρεση των δημοσίων συμβάσεων από το πεδίο εφαρμογής και χαρακτήρισε ως χαλάρωση τις αλλαγές που αφορούν οργανωμένα σύνολα όπως την ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και τον ΣΕΛΚ. Και ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αν και δήλωσε υπέρ του νομοσχεδίου, εξέφρασε λύπη για την εξαίρεση των δημοσίων συμβάσεων.

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ ζήτησε όπως στις εξαιρέσεις να περιληφθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τους κοινωνικούς εταίρους και όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας.

Όσον αφορά την εξαίρεση των δημοσίων συμβάσεων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε πως δεν ήταν πρόθεση να υποκατασταθούν άλλες ισχύουσες νομοθεσίες.

Εξάλλου, η Μαίρη Πύργου Πρόεδρος του Ιδρύματος Φημονόη και του Συνδέσμου Public Affairs and Lobbying Professionals είπε πως το μέρος 3 του νόμου απαλλάσσει από την εφαρμογή μεγάλη ομάδα συμφερόντων εξουδετερώνοντας τον σκοπό του νομοσχεδίου. «Για ποιο λόγο κάνουμε το νομοσχέδιο αφού το 90% των ατόμων που εμπλέκονται στο λόμπινγκ εξαιρούνται;» διερωτήθηκε.

Διαβάστε επίσης 

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της Άμυνας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα