Υπ. Υγείας: Βασική παράμετρος τα αυξημένα τεστ για πλάνο αποκλιμάκωσης μέτρων

Σε συνδυασμό με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα στη βάση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η επιτήρηση της αποτελεσματικότητας των περιορισμών επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με τους συνεχείς και αυξημένους ελέγχους με τεστ στην κοινότητα. Ο μεγάλος αριθμός τεστ απεικονίζει την επιδημιολογική εικόνα και συντείνει στη λήψη αποφάσεων είτε για την εφαρμογή μέτρων ή για την άρση τους, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας

Ενόψει

της λήξης των περιοριστικών μέτρων στις 31 Ιανουαρίου, η Κυβέρνηση εστιάζει στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τα μαζικά τεστ που διενεργούνται στον γενικό πληθυσμό, αλλά και ειδικά σε ομάδες πληθυσμού ή/και επαγγελματικούς κλάδους, ώστε να καταρτιστεί πλάνο για σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών. 

Ο μεγάλος αριθμός τεστ σε εργαζόμενους είναι από τους κεντρικούς άξονες του Υπουργείου Υγείας στη στρατηγική για τη διαχείριση της πανδημίας, παράλληλα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα οι αυξημένοι έλεγχοι με rapid tests αντιγόνου σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που παραμένουν σε λειτουργία. 

Συγκεκριμένα, την περίοδο 18-22 Ιανουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 39,402 rapid tests, εκ των οποίων τα 9,622 τεστ αφορούσαν σε εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κλάδους, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, καθώς και στο προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Από τα 9,622 τεστ που έγιναν σε εργαζόμενους, προέκυψαν 11 θετικά περιστατικά από σύνολο 346 θετικών αποτελεσμάτων από rapid test που εντοπίστηκαν την εβδομάδα 18-22 Ιανουαρίου. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,11%.

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται ο αριθμός των τεστ που έγιναν και τα θετικά περιστατικά που ανιχνεύθηκαν ανά τομέα:

Τομέας / Οικονομική Δραστηριότητα

Αριθμός τεστ

Αριθμός κρουσμάτων

Εργοτάξια

795 (8%)

0

Βιομηχανίες / Επιχειρήσεις

2,666 (28%)

6 (55%)

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

226 (2%)

0

Τραπεζικός Τομέας

710 (7%)

3 (27%)

Ειδικά Σχολεία

664 (7%)

0

Δημόσιος Τομέας

3,515 (37%)

0

Αστυνομία

1,046 (11%)

2 (18%)

Σύνολο:

9,622

11

Το πρόγραμμα ελέγχου με ταχεία αντιγονικά τεστ σε εργαζόμενους θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη εβδομάδα, ταυτόχρονα με τον εβδομαδιαίο έλεγχο που γίνεται σε διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας/κλειστών και άλλων δομών, επαγγελματίες υγείας υγείας του ιδιωτικού τομέα και του ΟΚΥπΥ και της Εθνικής Φρουράς. 

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι, σε συνεργασία με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, γίνεται αυστηρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, που επηρεάζονται από την αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να εργάζεται με φυσική παρουσία από 15% σε 25% (με ελάχιστο αριθμό πέντε ατόμων και μέγιστο 25 άτομα), όπως διευκολύνουν τους εργαζομένους τους για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου. Για καλύτερη εξυπηρέτησή τους, διευθετήθηκε όπως υπάρχει ξεχωριστός σταθμός για εξυπηρέτηση των εργαζομένων στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν παγκύπρια.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από την έναρξη του προγράμματος ελέγχου με ταχεία αντιγονικά τεστ, στις 16 Νοεμβρίου 2020, μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2021, έγιναν συνολικά 460,390 τεστ και ανιχνεύθηκαν 11,078 θετικά περιστατικά με ποσοστό θετικότητας 2,41%, το οποίο παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με το ποσοστό θετικότητας της περασμένης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης 

Στην τελευταία εβδομάδα lockdown η Κύπρος–Αποφασίζεται η σταδιακή άρση μέτρων

Keywords
Τυχαία Θέματα