ΥΠΑΜ: Εντός του 2023 η επόμενη συνάντηση 3+1 στην Κύπρο

Η Κύπρος προσβλέπει στο να διεξάγει πριν από το τέλος του έτους την επόμενη σε πολιτικό επίπεδο συνάντηση του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ), δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, προσθέτοντας πως η Λευκωσία προγραμματίζει, επίσης, να φιλοξενήσει εντός του 2023 την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας,

Ισραήλ.

Ο κ. Γιωργάλλας μιλούσε την Τετάρτη το βράδυ σε δεξίωση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο για την 75η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας. Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, μιλώντας κατά τη δεξίωση αναφέρθηκε σε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Στην ομιλία του, ο ΥΠΑΜ είπε πως οι Κύπριοι έχουν ζωντανές μνήμες από το ξεκίνημα του 75χρονου αυτού ταξιδιού του κράτους του Ισραήλ, καθώς η Κύπρος υπήρξε τόπος συγκέντρωσης 53 χιλιάδων επιζώντων του Ολοκαυτώματος κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημείωσε που μετά που η Κύπρος απέκτησε τη δική της ανεξαρτησία, εγκαθιδρύθηκαν αμέσως διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

«Οι ιστορικές μας διασυνδέσεις, η γεωγραφική μας εγγύτητα, και οι κοινές μας αξίες έχουν δημιουργήσει ένα βαθύ δεσμό μεταξύ μας», ανέφερε.

Επεσήμανε πως ειδικότερα την τελευταία δεκαετία «ο συνεταιρισμός μας έχει διευρυνθεί για να περιλάβει μεγάλο αριθμό τομέων όπως την ενέργεια, την άμυνα, τον τουρισμό, την κυβερνοασφάλεια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

«Και οι δυο χώρες έχουμε επενδύσει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην καλλιέργεια των πλούσιων μας δεσμών και στην σφυρηλάτηση μιας εταιρικής σχέσης στρατηγικής επιλογής», επεσήμανε.

Ανέφερε πως η επίσκεψη εργασίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ πριν δυο βδομάδες, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια του στο εξωτερικό, και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αποτελεί μια απτή ένδειξη της προτεραιότητας που δίδεται «στις ισχυρές διμερείς μας σχέσεις και στην ισχυρή μας δέσμευση για περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής μας συνεργασίας».

«Αυτή η στρατηγική σημασία αντικατοπτρίστηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας (του Ισραήλ) Γκάλαντ τον οποίο είχαν την ευχαρίστηση να φιλοξενήσω στις αρχές Μαΐου, στο πλαίσιο της συνεχούς μας επαφής μέσω του ισχυρού αμυντικού μας συνεταιρισμού, εστιάζοντας σε ένα ασφαλές, σταθερό και ευήμερο μέλλον για την περιοχή μας», ανέφερε.

Ο κ. Γιωργάλλας υπογράμμισε επίσης πως «η συνεργασία μας έχει κατά ένα εντυπωσιακό τρόπο φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα και στο περιφερειακό πλαίσιο, κάτι που είναι έκδηλο και από την τριμερή μας πλατφόρμα με την Ελλάδα».

Όπως ανέφερε, «πρόσφατα έχουμε ανανεώσει τη δέσμευσή μας σε αυτό το σχήμα φιλοξενώντας την Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απηύθυνε πρόσκληση στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που η Λευκωσία προγραμματίζει να φιλοξενήσει αργότερα το 2023».

Σημείωσε πως «η τριμερής μας συνεργασία έχει πράγματι αποτελέσει παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας», επισημαίνοντας τα απτά οφέλη από αυτήν για τις τρεις χώρες και τους λαούς τους σε ένα φάσμα τομέων, με αιχμή του δόρατος να αποτελεί η ενεργειακή συνεργασία και οι προοπτικές που αυτή δημιουργεί.

«Αυτό είναι πιο κρίσιμης σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη την απρόκλητη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασυνδεσιμότητα, κάτι που θέτει σε πρώτο πλάνο την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη», ανέφερε.

Συνέχισε αναφέροντας πως ο «θετικός γεωπολιτικός αντίκτυπος αυτού του σχήματος έχει οδηγήσει στο σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και προχωρά με συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια, καθώς και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία των κοινών μας στόχων και ενδιαφερόντων στην περιοχή».

«Προσβλέπουμε στο να διεξάγουμε την επόμενη σε πολιτικό επίπεδο συνάντηση 3+1 πριν το τέλος του έτους», πρόσθεσε ο κ. Γιωργάλλας.

Ανέφερε, περαιτέρω, πως έχουν αναγνωρίσει την πιθανότητα συμπερίληψης και άλλων χωρών που βρίσκονται στη γειτονιά μας σε αυτή τη συνεργασία, «χωρών που επίσης συμμερίζονται τη θέση πως η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το πιο πολύτιμο στρατηγικό στοιχείο».

Ο ΥΠΑΜ ανέφερε, εξάλλου, πως η Κύπρος είναι έτοιμη να συμμετάσχει με το Ισραήλ και άλλους εταίρους σε περιφερειακές πολυμερείς πλατφόρμες «μέσω των οποίων μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τον δείκτη ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερής μας γειτονιάς».

Στη δική του ομιλία ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, σημειώνοντας πως αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ οι Ισραηλινοί πολίτες δέχονταν επιθέσεις από τη Γάζα.

«Η στήριξη και η αλληλεγγύη που εξέφρασε ο Πρόεδρος σε αυτή την επίσκεψη έτυχαν θετικής ανταπόκρισης και εκτίμησης από την ηγεσία και τον λαό του Ισραήλ», ανέφερε.

Επεσήμανε πως η επίσκεψη δεν είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα για τους διπλωματικούς δεσμούς των δυο χωρών, αλλά αποτέλεσε και επιβεβαίωση της βαθιάς στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των δυο χωρών.

Ο κ. Ανόλικ εξέφρασε εγκάρδια εκτίμηση για όλους αυτούς των οποίων η συμβολή βοήθησε στο να επιτευχθεί το σημερινό επίπεδο φιλίας και εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον αυτής της συμμαχίας.

Στη δεξίωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί, ξένοι και Κύπριοι διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα