ΥΠΑΜ: Στόχος η ανάδειξη της ΚΔ ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

Ένας από τους στόχους του Υπουργείου Άμυνας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου σε όλες τις δράσεις και τα προγράμματα του πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος απηύθυνε την Δευτέρα χαιρετισμό σε σεμινάριο Προσανατολισμού για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, που πραγματοποιείται στη Λάρνακα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου.

Το

σεμινάριο οργανώνουν η Κυπριακή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας (CSDA) και η Αυστριακή Εθνική Ακαδημία Άμυνας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC).

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε και η Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο Dorothea Auer. Ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ με θέμα «Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ». Συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας και Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής της Αυστρίας Dr Arnold Kammel και ο Dr Sven Biscop από το Egmont Royal Institute των Βρυξελλών. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Ηλιάδης.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι μέσω της ενεργότερης συμμετοχής στην ΚΠΑΑ επιδιώκουμε να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς , προσθέτοντας ότι υποστηρίζουμε σθεναρά τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, η οποία θα παρέχει ασφάλεια σε όλα τα κράτη μέλη και σταθερότητα και ειρήνη στον ευρύτερο ευρωμεσογειακό χώρο.

Ο ΥΠΑΜ είπε ότι επενδύουμε πολλά και στην προώθηση της δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας και άμυνας, ιδίως μέσω κοινής εκπαίδευσης και ότι στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας διοργάνωσε με την υποστήριξη τοπικών και διεθνών ιδρυμάτων, δώδεκα διεθνείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνέδρια, όλα ανοιχτά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα περισσότερα από αυτά προσιτά και σε άλλους εταίρους, ιδίως από τη γειτονιά μας.

Ανέφερε ότι στην ατζέντα υπήρξαν θέματα υψηλού ενδιαφέροντος όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η κλιματική αλλαγή και ασφάλεια,  η διαχείριση έργων σε αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και άλλα.

Ανέφερε επίσης ότι μέσω της Ακαδημίας έχουν προγραμματιστεί διεθνείς δραστηριότητες για το τρέχον ημερολογιακό έτος, τρεις από αυτές σε συνεργασία με την Αυστρία και οι υπόλοιπες με διαφορετικούς εταίρους από το Βέλγιο, τη Ρουμανία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας είναι μακροχρόνια και πολυδιάστατη και ότι σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία Theresan αναπτύχθηκε το πρόγραμμα σπουδών του «Κοινού Μαθήματος Ηγεσίας».

Επίσης είπε ότι η Κύπρος συνέβαλε στην αυστριακή πρωτοβουλία της σειράς εγχειριδίων ΚΠΑΑ – ένα έγγραφο αναφοράς που διανέμεται ευρέως στην Ευρώπη και αλλού.

Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας Κύπρου και η Αυστριακή Εθνική Ακαδημία Άμυνας αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους το 2023, μέσω της κοινής διοργάνωσης του «Ευρωπαϊκού Μαθήματος Συνεργασίας Εξοπλισμών» που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2023 και διοργανώνουν από κοινού τη δεύτερη ενότητα του μαθήματος υψηλού επιπέδου ΚΠΑΑ τον Νοέμβριο του 2024.

Επίσης προγραμματίζεται μια κοινή διοργάνωση ενός νέου μαθήματος για την Αμυντική Γεωοικονομία, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2023 με έναν τρίτο εταίρο από το Βέλγιο, το Egmont Royal Institute for International Relations.

Στην τελετή παραβρέθηκαν πρέσβεις και αντιπρόσωποι των Πρεσβειών στην Κύπρο, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Διευθυντής και Μέλη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και αντιπρόσωποι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κύπρου και λοιπών Οργανισμών.

Οι 31 συμμετέχοντες προέρχονται από 11 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Γαλλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Λετονία) και το Ιράκ. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει προσωπικό από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας, την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου.

Οι ομιλητές προέρχονται από 17 ινστιτούτα, πανεπιστήμια, πρεσβείες και οργανισμούς.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της ΚΠΑΑ, τις τρέχουσες πολιτικές, καθώς και τις δομές, τις διαδικασίες και τις δραστηριότητες. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν απόψεις και εκτιμήσεις μεταξύ τους, αλλά και με επαγγελματίες στον τομέα της ΚΠΑΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Την τελευταία ημέρα θα απονεμηθούν πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell, σε όσους συμμετέχοντες ολοκληρώσουν επιτυχώς το σεμινάριο και τα διαδικτυακά μαθήματα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα