Υπέρ των εξετάσεων κάθε τετράμηνο η ΟΕΛΜΕΚ

Σύμφωνη είναι η ΟΛΕΜΕΚ με το διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης από τις Εξετάσεις Απόλυσης, θέμα το οποίο εξέτασε σε συνεδρία του χθες το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει πως “θεωρούμε ορθή την εισαγωγή των εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετραμήνου σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου όπως ορθή θεωρούμε την εισήγηση για μεταφορά των ανεξετάσεων τον Ιούνιο, εφόσον θα προηγείται ενισχυτική διδασκαλία δύο εβδομάδων”.

Προσθέτει ότι

“συμφωνούμε με την εισαγωγή της διαμορφωτικής αξιολόγησης, για σκοπούς βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων”.

Η ΟΛΕΜΕΚ θεωρεί, επίσης, “θετική την εισήγηση για τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής των θεματοθετών και των βαθμολογητών”, κρίνει, ωστόσο, ότι “πρέπει οι επιτροπές θεματοθέτησης να λειτουργούν σε πλαίσιο δημοκρατικό και ο πρόεδρος της επιτροπής θεματοθετών να έχει μόνο συντονιστικό ρόλο”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της η ΟΕΜΕΚ εισηγείται “να καθοριστεί ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η 1η του Σεπτέμβρη εκάστου έτους, τα μαθήματα να αρχίζουν στις 5 Σεπτεμβρίου, για να μπορούν να γίνουν έγκαιρα οι κατανομές και να ετοιμάζεται το πρόγραμμα, οι εξετάσεις του Α τετραμήνου να μεταφερθούν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και η ενισχυτική διδασκαλία που προτείνεται να γίνεται μετά τις εξετάσεις του Α τετραμήνου, να γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων”.

Εισηγείται, επίσης, “το διήμερο του Εκπαιδευτικού να γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβράρη και οι Καθηγητές των ειδικοτήτων των οποίων τα μαθήματα είναι εξεταζόμενα πρέπει να τυγχάνουν απαλλαγής από άλλα καθήκοντα, τουλάχιστον κατά την περίοδο των εξετάσεων”.

Η ΟΛΕΜΕΚ αναφέρει πως “θεωρούμε ως βασική αρχή ότι στα εξεταζόμενα μαθήματα μπορεί η αξιολόγηση του τετραμήνου να γίνεται (μεταξύ άλλων) μέσα από γραπτή/ές άσκηση/εις στο μάθημα της ημέρας και όχι κατ’ανάγκην από διαγωνίσματα σε ενότητα ή ενότητας, ενώ η βαθμολογία του κάθε τετραμήνου να παραδίδεται από τους διδάσκοντες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και η βαθμολογία του Α τετραμήνου να κοινοποιείται στους μαθητές μετά τις εξετάσεις”.

Προσθέτει ότι θα πρέπει “να επανέλθει η αριθμητική βαθμολογία στο Γυμνάσιο, να καθοριστεί επακριβώς για τα εξεταζόμενα μαθήματα η ύλη που θα διδάσκεται και θα εξετάζεται στο Α και το Β τετράμηνο και την περίοδο των εξετάσεων των δύο τετραμήνων να μην γίνονται παράλληλα μαθήματα”.

Η ΟΛΜΕΚ θέτει προϋποθέσεις εφαρμογής της πρότασης αλλά και επιφυλάξεις και αναφέρει ότι “θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι την περίοδο των ενισχυτικών μαθημάτων δεν θα γίνονται επιθεωρήσεις και διατηρούμε επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα της θεματοθέτησης, γιατί θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντική την προστασία του αδιάβλητου των Παγκύπριων Εξετάσεων”.

Εκτιμά, εξάλλου, ότι “πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας για το Β τετράμηνο, και ιδιαίτερα για την Γ Λυκείου ενώ η στελέχωση των σχολείων να ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου εκάστου έτους, ούτως ώστε να μπορεί να αρχίσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά”.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει “την έντονη δυσαρέσκειά της προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ιδιαίτερα προς τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για τις παραλείψεις και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαδικασία των προαγωγών στη Μέση Γενική Εκπαίδευση”.

“Θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, γεγονός που προκαλεί ανεπίτρεπτη καθυστέρηση τόσο στις προαγωγές των Βοηθών Διευθυντών, των Βοηθών Διευθυντών Α’ και των Διευθυντών, όσο και των μονιμοποιήσεων 83 συναδέλφων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού προς την Οργάνωση”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνεχίζει αναφέροντας πως ως ΟΛΕΜΕΚ, “κρίνουμε ως ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν σοβαρά λάθη σε κάποιες από τις Συμβουλευτικές εκθέσεις με αποτέλεσμα να προκληθεί αχρείαστη ταλαιπωρία στους συναδέλφους μας και καθυστέρηση στη διαδικασία των προαγωγών και συνακόλουθα των μονιμοποιήσεων”.

“Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να μεριμνήσει ούτως ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες και να μην παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα στη συνέχεια”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα