Υπερήλικες οδηγοί: Εκκρεμεί νομοσχέδιο ενώ χάνονται ζωές

Μία μόλις βδομάδα μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, για το ζήτημα των επικίνδυνων υπερήλικων οδηγών, νέο θανατηφόρο με θύμα 38χρονη μητέρα, κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου.

Το SigmaLive, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συγκοινωνιών,

Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος τόνισε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους αρμόδιους μόλις την περασμένη βδομάδα. Αυτό που εκκρεμεί είναι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει διάφορες πτυχές του θέματος και που αναμένεται να κατατεθεί από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

«Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», παραδέχθηκε ο Αντώνης Αντωνίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί το συντομότερο. Αν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, πρόσθεσε, τότε η Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλία.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, είπε ότι το θέμα των οδηγών μεγαλύτερης ηλικίας, έχει συζητηθεί εκτενώς στην τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και έχει αποφασιστεί ότι οι τελικές αλλαγές στο εν λόγω νομοσχέδιο θα γίνουν την επόμενη συνεδρία στις 9 Μαρτίου. Σίγουρα οι κανόνες θα γίνουν αυστηρότεροι πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα προνοεί ότι μετά την ηλικία των 80 χρόνων, θα χρειάζεται ιατρικό πιστοποιητικό κάθε χρόνο, αντί κάθε τρία χρόνια που ισχύει σήμερα.

Η υφιστάμενη νομοθεσία

Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, μπορούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης τους με ισχύ τριών ετών, παρουσιάζοντας ένα πιστοποιητικό υγείας το οποίο να επιβεβαιώνει ότι είναι ικανοί να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στον Περί Άδειας Οδήγησης Νόμο του 2004, ο οποίος είναι εναρμονισμένος με Ευρωπαϊκές Οδηγίες, δεν υπάρχει πρόνοια που να καθορίζει μέχρι ποια ηλικία μπορούν να έχουν άδεια οι ηλικιωμένοι οδηγοί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, είναι υποχρεωμένο βάσει του νόμου να καλεί τους επικίνδυνους οδηγούς για εξέταση, εάν και εφόσον υπάρχει καταγγελία. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός προσέρχεται στο Τμήμα, υποβάλλεται σε πρακτική δοκιμασία και αν κριθεί ακατάλληλος να συνεχίσει να κατέχει την άδεια τότε αυτή του στερείται. Κάπου εδώ εντοπίζεται και η ευθύνη των πολιτών οι οποίοι οφείλουν να καταγγέλλουν αυτές τις περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μεταφορών, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, το ποσοστό των ηλικιωμένων οδηγών αυξάνεται.

Πότε αφαιρείται η άδεια

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν και οι ηλικιωμένοι οδηγοί αρνούνται να αφήσουν το τιμόνι καθώς σημαίνει και στέρηση ελευθερίας τους, οι οικείοι τους πρέπει να τους παροτρύνουν όταν αντιληφθούν ότι :

Σταματά μέσα στην κυκλοφορία χωρίς λόγο ή αγνοεί τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.Δεν ανάβει φλας ή ανάβει για λάθος κατεύθυνση.Πατά τη διαχωριστική λωρίδα ή οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα.Χάνεται, αν και ο δρόμος είναι γνωστός.Παρκάρει με λάθος τρόπο.Δυσκολεύεται να δει τους πεζούς και τα άλλα οχήματα.Δυσκολεύεται να στρίψει ή να κάνει προσπέραση.Νυστάζει ή μπορεί να τον πάρει ο ύπνος ενώ οδηγεί.Δεν έχει πια καλή κρίση.

Παθαίνει μικροατυχήματα ή γλιτώνει «παρά τρίχα».

ΠΙΣ: Έχουμε προτάσεις, πρέπει να περάσουν γρήγορα

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Αντρέας Δημητρίου, είπε ότι το ζήτημα οπωσδήποτε πρέπει να ρυθμιστεί και άμεσα. Τόνισε ότι ο σύλλογος βρίσκεται σε επικοινωνία με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών με το οποίο θα έχει συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. «Έχουμε προτάσεις, που καταθέσαμε και παλαιότερα. Θα τις επαναφέρουμε. Αλλάξαμε πολλά πράγματα σε ότι αφορά τα πιστοποιητικά παραχώρησης αδείας, έγιναν πιο αυστηρές οι προδιαγραφές, ωστόσο φαίνεται πως όλα αυτά δεν είναι αρκετά», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες ρυθμίσεις με ηλικιακά κριτήρια, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη οι όποιες αλλαγές να επισυμβούν το συντομότερο ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Τι θα πρέπει να ρυθμιστεί

Ειδικοί εισηγούνται ότι θα πρέπει να γίνεται συχνότερη αξιολόγηση για ανανέωση της άδειας οδηγού, αλλά και αυστηρότεροι ιατρικοί έλεγχοι στους ηλικιωμένους οδηγούς. Ζήτημα προκύπτει και αναφορικά με τους γιατρούς οι οποίοι εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας στους ηλικιωμένους οδηγούς για σκοπούς ανανέωσης της άδειας οδηγού.

Διαβάστε επίσης: Reaction: Μηδενικό όριο αλκοόλης σε οδηγούς πάνω των 65

Keywords
Τυχαία Θέματα