ΥΠΕΣ: Ελλοχεύουν κίνδυνοι από κοινή διεξαγωγή ευρωεκλογών και Δημοτικών

Κινδύνους από τη κοινή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαβλέπουν οι υπηρεσιακοί του Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα το απόγευμα σε συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα συζητήσει με τα κόμματα κάποιες αλλαγές που προτείνει το ΥΠΕΣ, οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης,

αλλά τη λειτουργικότητα του νόμου.

«Βεβαίως μας προβληματίζει, και η ενημέρωση που είχα από τους υπηρεσιακούς – και έχω ενημερώσει και το Πρόεδρο για αυτό το θέμα –είναι ότι το γεγονός ότι θα γίνουν και οι ευρωεκλογές και οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ίδια μέρα και ειδικά με τον τρόπο που θα γίνουν, εγκυμονεί κινδύνους», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιωάννου.

«Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και θα το θέσω και το απόγευμα στη συνάντηση που έχω με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ακριβώς για να δούμε τις διάφορες αλλαγές που προτείνουμε εμείς», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι αλλαγές που προτείνει το ΥΠΕΣ «δεν είναι αλλαγές που αλλάζουν την φιλοσοφία, είναι περισσότερο αλλαγές για να βελτιώσουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, του νόμου της αυτοδιοίκησης».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση διαχωρισμού των εκλογών, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν θα συζητηθεί αυτό το θέμα και συμπλήρωσε: «Εγώ θα το θέσω σαν προβληματισμό, από εκεί και πέρα μπορεί να αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια διαφορετική συνάντηση για να αξιολογήσουμε αυτό το ενδεχόμενο».

«Διότι», συνέχισε, «όντως υπάρχει προβληματισμός, ένας κατ’ αρχήν προβληματισμός στο Υπουργείο, από τους υπηρεσιακούς, για το γεγονός ότι θα γίνουν ταυτόχρονα την ίδια μέρα και οι δύο εκλογές».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ιωάννου είπε πως οι κίνδυνοι αφορούν το ενδεχόμενο να γίνουν λάθη.

«Να γίνουν λάθη, να γίνουν οποιαδήποτε λάθη με αποτέλεσμα να έχουμε προσφυγές και να έχουμε πρόβλημα με τις εκλογές», είπε ο κ. Ιωάννου και πρόσθεσε: «Είναι πολύπλοκες, θα είναι πολλά τα ψηφοδέλτια και αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, θα το αξιολογήσουμε όμως αυτό το θέμα, πρέπει να το συζητήσουμε, εκφράστηκαν κατ’ αρχήν τις τελευταίες εβδομάδες κάποιοι ενδοιασμοί, πρέπει να το αξιολογήσουμε αυτό».

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Σιζόπουλος υπενθύμισε ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που είχε αναδείξει αυτά τα προβλήματα «και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε το μόνο κόμμα που δεν ψηφίσαμε».

«Ανεξάρτητα αν είχαμε κατηγορηθεί, γιατί ακριβώς προβλέψαμε αυτούς τους κινδύνους που ελλοχεύουν και κάποτε πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι απομακρυσμένες από σκοπιμότητες, είτε κομματικές είτε προσωπικές, αλλά θα πρέπει να είναι αποφάσεις προς όφελος της κοινωνίας και της διευκόλυνσης της διαφάνειας και της δημοκρατικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος ευχήθηκε ότι «και τα υπόλοιπα κόμματα θα συναισθανθούν σήμερα τους κινδύνους που ελλοχεύουν, θα αλλάξουν ενδεχομένως στάση και άποψη για μερικά ζητήματα και να βοηθήσουμε ακριβώς τη βελτίωση του εκλογικού νόμου και για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και για τις εκλογές, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα και τις οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι εκκρεμεί απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της προσφυγής του Δήμου Αγλαντζιάς κατά του περί Δήμων Νόμου, ο κ. Ιωάννου είπε πως το Υπουργείο προχωρά βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει επειδή δεν γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του Δικαστηρίου.

«Αν και εφόσον η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι διαφορετική τότε θα πρέπει να αξιολογηθεί, αλλά εμείς προχωρούμε κανονικά», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση, πέραν των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκαν θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου όπως θέματα στεγαστικής πολιτικής το πρόγραμμα ΚτίΖΩ για τους προσφυγικούς συνοικισμούς.

«Αυτό το διάλογο και αυτή την προσπάθεια, στόχος μας είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να θεσμοθετήσουμε αυτές τις συναντήσεις, διότι είναι αμοιβαίο το όφελος, παίρνουμε και εμείς εισηγήσεις για τα διάφορα θέματα, που μας ενδιαφέρουν ενημερώνουμε ταυτόχρονα για τις πολιτικές του ΥΠΕΣ και αυτό είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων», είπε ο ΥΠΕΣ.

Από πλευράς του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι κατέθεσε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θεωρεί πολύ σημαντικές, όπως την αναθεώρηση της πολιτικής για τα αγροτεμάχια, κυρίως με το θέμα της επέκτασης του ορίου, που μπορεί να αναπτυχθεί ένα αγροτεμάχιο, αλλά και κυρίως του ποσοστού, που πρέπει για να γίνει διαχωρισμός με κύριο στόχο την ανέγερση κατοικιών για τους ιδιοκτήτες και τα παιδιά των ιδιοκτητών, μέσα στο πλαίσιο συμβολής ενδεχομένως της στεγαστικής πολιτικής.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης ότι έχει επαναφέρει παλαιότερη πρόταση της ΕΔΕΚ για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης της Υδρεύσεις και Αποχέτευσης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικές τιμολογήσεις από περιοχή σε περιοχή, που σε μερικές περιπτώσεις είναι άδικη σε βάρος κάποιων κατοίκων, όπως είπε.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ για το αποχετευτικό, κατέληξε, είναι ότι πρέπει να αφαιρεθεί από την τιμολόγηση η αντικειμενική αξία του ακινήτου, που σήμερα συμπεριλαμβάνεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα