ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: Το 90% έρχεται από την Πράσινη Γραμμή


Εκπρόσωπο της FRONTEX στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αλλά και σε τουρκικά λιμάνια για να ελέγχει τις αναχωρήσεις προς τα κατεχόμενα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπιστεί η σαφέστατη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ενημερώνοντας την Πέμπτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία συζήτησε την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ο Υπουργός ανέφερε ακόμα, ότι η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή όσον αφορά τις αφίξεις.

Ενώ

περιορίστηκαν δραστικά οι αφίξεις αιτητών ασύλου όσον αφορά τα κολέγια, οι εικονικοί γάμοι και οι αφίξεις από θαλάσσης, η κατάσταση με την Πράσινη Γραμμή είναι σε πολύ άσχημα επίπεδα, είπε. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώθηκαν 4,793 αφίξεις, με το 90% να έρχεται από την Πράσινη Γραμμή, πρόσθεσε.

«Γίνεται λοιπόν αντιληπτό αμέσως ότι μιλούμε για σαφέστατη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία», είπε ο κ. Νουρής στους Βουλευτές.

Είπε ότι άλλαξε άρδην η φυσιογνωμία των αφίξεων, αφού, ενώ προηγουμένως σε πρώτη θέση ήταν οι Σύριοι, ακολουθούμενοι από τους Ινδούς και Πακιστανούς, αυτή τη στιγμή η κατάσταση αφορά ξεκάθαρα χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, και όλοι, πρόσθεσε, φτάνουν μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, στην Τύμπου στα κατεχόμενα.

Ο κ. Νουρής είπε ότι αναγκάστηκε, εξαιτίας αυτής της διαφοροποίησης της εικόνας και της φυσιογνωμίας του μεταναστευτικού, να στείλει ένα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με 317 ταξιδιωτικά έγγραφα «για να δουν ξεκάθαρα τη διαδρομή που ακολουθούν αυτοί οι άνθρωποι».

Είπε ότι όλα τα διαβατήρια είναι από τη Νιγηρία και το Κονγκό και αφορούν αφίξεις από αυτές τις χώρες στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και από εκεί στην Τύμπου, όπου φαίνεται ότι έγινε παραχώρηση άδειας παραμονής 60 ημερών από το ψευδοκράτος. Πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των διαβατηρίων, όμως, σε 24 με 48 ώρες από την άφιξη τους στα κατεχόμενα, βρέθηκαν από τις Αρχές της Δημοκρατίας στην Πράσινη Γραμμή.

Ο Υπουργός είπε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πρέπει να ληφθεί μια συγκεκριμένη προσπάθεια υποστήριξης της χώρας και ότι επιβάλλεται να διεκδικηθεί από την Τουρκία η τοποθέτηση εκπροσώπου της FRONTEX στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να ελέγχει τις πτήσεις προς τα κατεχόμενα και τους επιβαίνοντες.

Είπε ακόμα ότι ζήτησε να διεκδικηθεί από την Τουρκία και η επιτήρηση των δύο λιμανιών, της Αττάλειας και της Μερσίνας από τα οποία συνεχώς αναχωρούν σκάφη προς την κατεχόμενη Κύπρο.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση, είπε ότι σήμερα υπάρχουν 3,045 διαμένοντες στο Πουρνάρα από τη Νιγηρία, το Κονγκό, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Καμερούν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, και 260 Σύριοι.

Είπε ότι παρόλο που μεταφέρουν άτομα και στις υποδομές στις Λίμνες, δεν παρατηρείται κάποια βελτίωση στο πρόβλημα υπερπληθυσμού αφού υπάρχουν συνεχείς αφίξεις.

Ο κ. Νουρής ενημέρωσε την Επιτροπή και για τις αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στην Κύπρο. Είπε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 14,950 Ουκρανοί στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκ των οποίων 5,100 είναι μόνιμα διαμένοντες και οι υπόλοιποι αφορούν αφίξεις από την έναρξη των εχθροπραξιών. Μόνο 2,700 έχουν αποταθεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για εγγραφή, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν. Ο κ. Νουρής είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση δημιούργησε μια υπηρεσία για να μπορούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες να κάνουν αίτηση, και σε μικρό χρονικό διάστημα τους εκδίδεται μια κάρτα, που είναι σαν το διαβατήριο τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για τους επόμενους 12 μήνες. Με αυτή την κάρτα θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαμονή, να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, να κάνουν εγγραφή των παιδιών τους σε σχολεία, και να βρουν εργασία.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νουρής είπε ότι ανέφερε στους Βουλευτές ότι έχουν διαπιστώσει ότι Σύριοι, οι οποίοι απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταβαίνουν στη Συρία, είτε για ιατρικούς σκοπούς είτε για επισκέψεις στους συγγενείς τους και στη συνέχεια επιστρέφουν στην Κύπρο.
«Έχω πει ότι είναι υπό εξέταση το συγκεκριμένο φαινόμενο, γιατί Σύριοι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα τους, προφανώς δεν κινδυνεύουν, άρα αυτές οι αιτήσεις αυτών των συγκεκριμένων Σύριων θα επανεξεταστούν από το Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από αυτό το συγκεκριμένο φακό», είπε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Επιτροπή για την κατάσταση του μεταναστευτικού αλλά και για τις τέσσερις συμφωνίες που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράφει είτε με την ιδία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε με φορείς της, που άπτονται της μετανάστευση για τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Κύπρο.

Είπε ακόμα ότι ενημέρωσε με πολλή λεπτομέρεια για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Θεωρώ ότι μέσα από την ενημέρωση που έγινε έχουν ολοκληρωμένη εικόνα οι Βουλευτές και για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουμε όσον αφορά το αυξημένο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα από την Πράσινη Γραμμή, η οποία πλέον είναι ο χώρος τροφοδοσίας κατά 90% του συνόλου των μεταναστών που φτάνουν στη Δημοκρατία, και για τα θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού», είπε.

Είπε ακόμα ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για τις επιστροφές και ότι έχουν επιστραφεί φέτος 680 άτομα στις χώρες τους, «κάτι το οποίο όσον κι αν εκπλήττει, αποτελεί ένα μεγάλο αριθμό και αναγνωρίστηκε από την ΕΕ με τις δυσκολίες που υπάρχουν».

Πρόσθεσε, όμως, ότι οι αφίξεις είναι πολύ περισσότερες και δημιουργεί ένα τεράστιο φορτίο για τη χώρα το οποίο δυσκολεύεται να διαχειριστεί είτε σε θέματα υποδομών είτε σε θέματα οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, είπε μετά τη συνεδρία ότι υπάρχουν ζητήματα άμεσης διαχείρισης, σχεδιασμού και ζητήματα αντίληψής, προσέγγισης και φιλοσοφία. «Είναι απαραίτητη η αποτελεσματική εξέταση αιτήσεων, για μας είναι εκ των ων ουκ άνευ η ανθρώπινη και όχι η απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών», είπε.

Κάλεσε και σε πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ, η οποία, είπε, «επιτέλους θα πρέπει να επιδείξει την αναγκαία αλληλεγγύη και με τα κράτη πρώτης υποδοχής όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και εν γένει να υιοθετήσει πολιτικές, οι οποίες να οδηγούν σε μια ισόμερη μεταχείριση των μεταναστευτικών ροών γιατί προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι προβλήματα στις χώρες καταγωγής και προέλευσης που τους οδήγησαν σε μετανάστευση και σε προσφυγιά».

Είπε ότι θα συνεχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα τη συζήτηση με αξιωματούχους του κράτους, αλλά και ΜΚΟ, και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σκοπός της Επιτροπής, είπε, είναι, μακριά από λαϊκισμό και ακρότητες, να αποδώσει την αντικειμενική πραγματικότητα την οποία θα μοιραστεί και με τους Κύπριους πολίτες.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι τεράστιες και η επιτακτική διαχείριση αντιμετώπισής του, «το καθιστά εθνικό ζήτημα» και κάλεσε σε πολιτική και συλλογική στήριξη της κυβέρνησης σε αυτήν την προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, μακριά από λαϊκισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Είπε ότι η χώρα εργάζεται πολυεπίπεδα σε όλα τα πολιτικά και επιχειρησιακά μέτωπα για την απάμβλυνση αυτού του τεράστιου ζητήματος, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και εσωτερικά. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, διογκώνεται και με τις αναπόφευκτες μεταναστευτικές ροές των Ουκρανών προσφύγων λόγω του πολέμου «και η πατρίδα μας καλείται να ανταποκριθεί ηθικά, θεσμικά και αλληλέγγυα προς τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται αυτές τις δύσκολες ώρες.»

Είπε ακόμα ότι δεν είναι όλοι οι αιτητές πολιτικού ασύλου πρόσφυγες, αλλά συχνά προέρχονται από ασφαλείς χώρες και εκμεταλλεύονται το σύστημα, τις στρεβλώσεις, ούτως ώστε να παραμείνουν στην Κύπρο για αρκετά χρόνια.
«Οφείλουμε να αντιληφθούμε τις δυνατότητές μας ως προς τη διαχείριση, απορρόφηση αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη κάθοδο μεταναστών», είπε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι χρειάζεται η ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ολιστικά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με συγκροτημένη, κοινή πολιτική διαχείρισης και δίκαιη κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού προβλήματος, ανάμεσα στις χώρες μέλη.

Η Βουλευτής του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε το ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά και με ευαισθησία.

Αναφερόμενη στο θέμα των ανηλίκων, είπε ότι κάποια από αυτά τα παιδιά είναι για επτά μήνες στο Πουρνάρα. «Θεωρούμε ότι το κράτος, πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά θέματα θα πρέπει να εγκύψει με κατανόηση πάνω από το θέμα των ανήλικων να δημιουργήσει διαφορετική δομή, ταχείς διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων των παιδιών», είπε. Πρόσθεσε ότι επειδή ο Υπουργός επικαλέστηκε κάποια παιδιά που αρνούνται να υποστούν το τεστ για εξακρίβωση της ηλικίας τους, είπε ότι θεωρούν ότι δεν πρέπει να θυματοποιούνται όλα τα παιδιά.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, είπε ότι το μεταναστευτικό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Εμείς το ονομάζουμε ως οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των ελεύθερων περιοχών», πρόσθεσε.

Είπε ότι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους όπως εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι κάλυψη των εξόδων των αιτητών πολιτικού ασύλου, μέσω των δικών τους περιουσιακών στοιχείων. «Αν αυτά εφαρμοστούν τότε η Κύπρος θα σταματήσει να είναι για κάποιους Γη της Επαγγελίας και οι Κύπριοι φορολογούμενοι θα σταματήσουν να καταβάλλουν εκατομμύρια για τη φιλοξενία τους,» είπε. Το ΕΛΑΜ, είπε, θα συνεχίσει να επιμένει για την εφαρμογή αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
ερχεται, πρασινη, για μας, frontex, άφιξη, κυπρος, σχολεια, συγκεκριμένο, μκο, οηε, τεστ, ελαμ, κυπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα, βουλευτες, χωρες της ευρωπης, διαβατηριο, χωρες, το θεμα, αιτηση, αφγανισταν, δημοκρατια, εργασια, θεμα, μκο, οηε, πτησεις, τεστ, αεροδρομιο, αιτησεις, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, ανθρωπινα δικαιωματα, αρδην, άφιξη, αφιξεις, γεωργιου, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δομη, εγινε, εγγραφα, εγγραφη, εγγραφο, ευκαιρια, ειπε, ελαμ, εβδομαδα, ενημερωση, επτα, εσωτερικων, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, εικονα, ιωαννου, κυβερνηση, κονγκο, μακρια, μηνες, μικρο, νιγηρια, νοσοκομεια, παιδια, πακισταν, πεμπτη, προβληματα, ροες, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συρια, σκαφη, σομαλια, σχεδιο, τουρκια, ωρες, δικαιωματα, εφαρμογη, εθνικο, frontex, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, σωτηρης, θεματα
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΣ, Πράσινη Γραμμή,ypes, prasini grammi