ΥΠΕΣ: Υπάρχουν ύποπτοι για τρομοκρατία στην Μενόγεια – Ξεκινούν επιστροφές

Την ύπαρξη μεταναστών με «τρομοκρατικό» παρελθόν στα Κρατητήρια Μενόγειας, αποκάλυψε σήμερα το πρωί στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Νουρής. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε και έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, η οποία κινδυνεύει με δημογραφική υπερχείλιση.

Αρχικά, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των μεταναστών και των προσφύγων από τον κορωνοϊό. Τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα

με όσους βρίσκονται «διάσπαρτοι» σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο και «στοιβαγμένοι» σε διάφορα υποστατικά, πράγμα που τους καθιστά ευάλωτους και στον κορωνοϊό, αλλά και στην οικονομική εκμετάλλευση από επιτήδειους.

Τοποθέτηση έκανε και για το συμβάν με τους μετανάστες πριν ένα μήνα. Υπενθυμίζουμε πως στις 20 Μαρτίου, όπως μετέδωσε πρώτο το «SigmaLive», ξύλινη βάρκα με περίπου 100 παράτυπους μετανάστες προσπάθησε να εισέλθει στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές από το Κάβο Γκρέκο. Η βάρκα εντοπίστηκε από την Λιμενική &Ναυτική Αστυνομία η οποία, αφού προσέφερε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, απαγόρευσε την είσοδο λόγω του σφραγίσματος των συνόρων για αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το σκάφος μετακινήθηκε βόρεια και αφού «πέρασε τη νοητή γραμμή αντιπαράταξης» κατέπλευσε στη κατεχόμενη Βοκολίδα. Την επόμενη μέρα, συγγενείς και γνωστοί αυτών των ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές βρέθηκαν στο κλειστό οδόφραγμα της Οδού Λήδρας όπου ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για αυτούς που πήγαν κατεχόμενα.

Όπως αναφέρθηκε χθες, ο λεγόμενος «δήμαρχος» του κατεχόμενου Τρικώμου Χασάν Σαντίκογλου ανέφερε πως οι 175 Σύροι πρόσφυγες που έφτασαν στις 21 Μαρτίου και διαμένουν σε πολυκατοικίες, θέλουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σαντίκογλου ανέφερε «ότι οι Σύροι δεν θέλουν να σταλούν πίσω στην Τουρκία, αφού στόχος τους είναι να περάσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αυτή η πληροφορία ανατρέπει αρχικούς ισχυρισμούς ότι το πλοιάριο δεν ερχόταν από την Τουρκία και παρουσιαζόταν μάλιστα ως «απόδειξη» ότι ανατρέπει την θέση για τον ρόλο της Τουρκίας στην εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Κληθείς να σχολιάσει τα πιο πάνω, ο κ. Νουρής επανέλαβε πως η Κύπρος είχε καταστεί ελκυστικός προορισμός για μετανάστες. 

«Οι ελεύθερες περιοχές και η ΚΔ, είναι γεγονός, ότι έχουν καταστεί πόλος έλξης και για πολλούς συγγενείς ανθρώπων που ήδη μένουν στις ελεύθερες περιοχές. Παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο να έφταναν τις προηγούμενες βδομάδες μετανάστες στην χώρα μας και να ξέρουν εκ προοιμίου ότι "εγώ θέλω να πάω στην Πάφο στην οδό τάδε που διαμένει ο ξάδελφός μου" ή "εγώ θέλω να πάω στην αδελφή μου που διαμένει στη Λάρνακα" και ούτω καθεξής. Είναι αντιληπτό πως όσο μεγαλώνει ο μεταναστευτικός πληθυσμός έχουμε αυτά τα φαινόμενα.» 

Ο ΥΠΕΣ έκανε σαφή διάκριση μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών και τόνισε πως η δημογραφική υπερχείλιση των ελεύθερων περιοχών, στην οποία αναφέρθηκε και σε προηγούμενες τοποθετήσεις, πριν η πανδημία του κορωνοϊού επισκιάσει την επικαιρότητα, πρέπει να σταματήσει: 

«Θέλω κατηγορηματικά να επαναλάβω και να πω το εξής. Με απόλυτο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δη στους Σύριους, στους πρόσφυγες, στους ανθρώπους που έχουν εκδιωχθεί από τις χώρες τους, στους οποίους προσπαθούμε να δώσουμε και την μέγιστη ασφάλεια και τις καλύτερες των δυνατών συνθηκών. Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση. Αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να υποδεχτεί πρόσθετους αριθμούς οικονομικών μεταναστών γιατί κυριολεκτικά έχουμε υπερχειλίσει. Και από πλευράς οικονομίας έχουμε σοβαρότατα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε το κόστος.» 

Σχετικά με την πρόσφατη έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει πως είναι από αφρικανικές χώρες, Πακιστάν, Ιράν, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές και Συρία, ο κ. Υπουργός είπε: 

«Να σας θυμίσω ότι η έκθεση αναφέρεται στα Κέντρα Υποδοχής και όχι στις χιλιάδες που κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Δημοκρατία, είτε νόμιμα, είτε και παράνομα. Είναι πάρα πολλές οι χιλιάδες, να σας πω ότι αυτή την ώρα έχουμε φτάσει αισίως σχεδόν τις 19,000 αιτητές ασύλου των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν. Έχουμε σχεδόν 3,000 με 4,000 αιτήσεις που είναι Διοικητικό Δικαστήριο και αναμένουν να εκδικαστούν και έχουμε ήδη παραχωρήσει ως χώρα σε 12,000 άτομα διεθνή προστασία. Άρα μόνο αυτούς τους αριθμούς να προσθέσουμε έχουμε υπερβεί τις 33,000 και όλοι αυτοί οι άνθρωποι βεβαίως δεν είναι στα δύο Κέντρα. Αντιλαμβάνεστε. Επομένως, άλλο είναι τι καταγράφεται στον τρόπο διαχείρισης στα συγκεκριμένα κέντρα και άλλο αυτό που είναι πρόβλημα, γιατί είναι πρόβλημα, και το οποίο πρέπει να επιλύσουμε.» 

Η πολιτική στο θέμα του μεταναστευτικού δεν έχει σταματήσει και ο κ. Νουρής ανέφερε πως συνεχίζονται οι εξετάσεις αιτητών ασύλου με τηλεδιάσκεψη, για λόγους ασφαλείας. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι χθες είχε τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της FRONTEX με τον οποίο υπήρξε συνεννόηση και συμφωνία για έναρξη εντός των επόμενων εβδομάδων μια σταδιακή επιστροφή και απομάκρυνση ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί από τη Δημοκρατία. Οι επιστροφές θα γίνουν σε χώρες που μπορεί να γίνει η επιστροφή, αν και υπάρχουν χώρες που, αν και ασφαλείς, δεν επιθυμούν να δεχτούν πίσω αυτούς τους ανθρώπους. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Υπουργός θα έχει επαφές με τους πρέσβεις των χωρών αυτών στην Κύπρο με σκοπό να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή με ναυλωμένες πτήσεις «ώστε και το μήνυμα να στείλουμε στους διακινητές ότι η Κύπρος δεν είναι πλέον αυτό το οποίο ήξεραν μέχρι πρότινος, ότι δηλαδή μπορούν να μας στέλνουν όποιους νομίζουν ότι μπορούν να μας στέλνουν». 

Ο κ. Νουρής είπε πως «και με τα Σώματα Ασφαλείας υπάρχει απόλυτη συνεννόηση ότι πρέπει, και έχουμε μεγιστοποιήσει, και τα θέματα φύλαξης στην διαχωριστική γραμμή, αλλά και στις θάλασσές μας, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε άλλους αριθμούς». 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει και δημοσιεύματα στην Ελλάδα που ανέφεραν ότι μέσα στους μετανάστες έχουν διεισδύσει πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, οι πράκτορες της MIT παρακολουθούν «γκιουλενιστές» που ενδεχομένως να υπάρχουν στα μεταναστευτικά ρεύματα. Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε πως «γκιουλενιστές» υπάρχουν και στην κατεχόμενη Κύπρο και στο παρελθόν έγιναν συλλήψεις από το κατοχικό καθεστώς. Στην ερώτηση αν το ΥΠΕΣ και οι αρχές ασφαλείας είναι ενήμερες, ο κ. Νουρής προέβη σε μια σημαντική αποκάλυψη: 

«Όχι απλά είναι εις γνώση, έχουμε ήδη στα Κρατητήρια της Μενόγειας 27 άτομα για τα οποία υπάρχει ξεκάθαρη θέση, και της Interpol, ότι ενέχονται σε τρομοκρατικές ενέργειες και ότι θα έπρεπε να ελεγχθεί η είσοδός τους στην Δημοκρατία και μόλις αυτοί οι άνθρωποι εντοπίστηκαν έχουν οδηγηθεί στα Κρατητήρια της Μενόγειας. Και βεβαίως, συνεχίζουμε να είμαστε σε εγρήγορση και προσπαθούμε, και με συνεχείς επαφές και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι η Europol, να έχουμε ακριβώς αυτή την ενημέρωση και πληροφόρηση και να μπορέσουμε να ελέγξουμε και αυτή την κατάσταση που αντιλαμβάνεστε ότι εγκυμονεί και άλλους κινδύνους.» 

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη μέρα της έναρξης της πιο πρόσφατης φάσης του «υβριδικού πολέμου» στον Έβρο και στο Αιγαίο, η MIT συμμετείχε στον συντονισμό των μεταναστευτικών ροών.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών έστειλε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά οι μεγάλοι αριθμοί δυσχεραίνουν το έργο της: 

«Μπορούμε να κάνουμε πολύ καλή δουλειά, και κάνουμε στο βαθμό που μπορούμε στο θέμα του μεταναστευτικού. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση την οποία οφείλουμε σαν ευνομούμενη πολιτεία να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε. Μειώνονται οι δυνατότητές μας ενόσω αυξάνονται δραματικά, με γεωμετρική πρόοδο οι αριθμοί. Και είναι γι' αυτό το λόγο που έχουμε εκπονήσει αυτή την πολιτική με την οποία θέλουμε να ελέγξουμε τους αριθμούς για να μπορούμε να διαχειριστούμε και τα θέματα ασφάλειας και τα θέματα υποδοχής και τα θέματα σίτισης ακόμα αυτών των ανθρώπων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να καταλάβει και η Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο, και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όταν μια χώρα των 850,000 φτάνει να έχει ένα ποσοστό 3.8% του πληθυσμού του που είναι δεκαπλάσιο από τις υπόλοιπες συγκρινόμενες χώρες σε μεταναστευτική ροή και αιτητές ασύλου, τότε αντιλαμβάνεστε ότι κάπου οι δυνατότητες εξαντλούνται. Εμείς λοιπόν θέλουμε, με νόμιμο και συντεταγμένο τρόπο να περιορίσουμε αυτούς τους αριθμούς, να επιστρέψουμε και να επαναπατρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους εκεί και όπου μπορούμε με ασφάλεια ούτως ώστε να έχουμε ένα λογικό αριθμό και να μπορούμε να τον διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.» 

Keywords
Τυχαία Θέματα