ΥΠΕΞ: Η Κύπρος θα προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά

Η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι έτοιμη να θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Προεδρεύοντας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ΥΠΕΞ Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να δράσει έναντι των επιθέσεων κατά μνημείων.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη θέση αυτή στο Στρασβούργο

κατά τη διάρκεια συμποσίου με θέμα την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την ανάπτυξη δυνατοτήτων για προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Το συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από τον Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Torbjοrn Jagland, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως της UNESCO Ειρένα Μπόκοβα, της Κατηγόρου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως της UNIDROIT, του Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας και του Προέδρου της Επιτροπής Ποινικών Θεμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προσφωνώντας το συμπόσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε την ανάγκη και την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να δράσει εν όψει της μεγάλης κλίμακας και συχνότητας επιθέσεων κατά μνημείων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σειρά επιθέσεων εναντίον μεγάλων μνημείων ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, όπως στο Ιράκ και τη Συρία, από το Νιμρούντ μέχρι και την Παλμύρα. Ο στόχος της καταστροφής, είπε, είναι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας τους και η εκρίζωση του πολιτιστικού και εθνολογικού συνδέσμου των τοπικών πληθυσμών με τις πατρίδες τους.

Είπε ότι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία εντοπίζεται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, σε περιόδους ένοπλης σύγκρουσης, χρησιμοποιείται ως μέσω «εθνικού ξεκαθαρίσματος», ενώ η παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Κύπρος, είπε, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα αυτό, λόγω και της δικής της ιστορικής εμπειρίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε, αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα αυτό, αποτελεί και προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία, με τη διοργάνωση του συμποσίου, επιθυμεί να φέρει στο προσκήνιο το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδιαίτερα τις προσπάθειες για τη σύναψη μιας νέας Σύμβασης αναφορικά με αδικήματα που αφορούν στα πολιτιστικά αγαθά.

Τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη όπως η Σύμβαση είναι ανοικτή για υπογραφή κατά τη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον ερχόμενο Μάιο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διοργάνωση στη Νέα Υόρκη σεμιναρίου για προώθηση και ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, εκ μέρους της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των κρατών μελών να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί έναντι των μελλοντικών γενεών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣτΕ είπε ότι το παγκόσμιο στερείται της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και είπε ότι χρειάζεται πολιτική στήριξη για να συμπληρώσει τα κενά στον διεθνή νόμο που επιτρέπουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικής περιουσίας.

Χαρακτήρισε, επίσης, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Ισλαμικό Κράτος ως ένα είδος εθνικού ξεκαθαρίσματος, αλλά και μεγάλη επιχείρηση.

Η Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Μπόκοβα επιβεβαίωσε την παγκόσμια απαγόρευση για την εμπορία πολιτιστικών αγαθών από το Ιράκ και τη Συρία.

Χαιρέτισε επίσης την επικείμενη σύναψη της Σύμβασης από το ΣτΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα