«Υπό κατάρρευση τα νοσηλευτήρια»

Ανοικτή επιστολή από την ΠΑΣΥΚΙ για το κύμα φυγής γιατρών
Κατάπληκτος δηλώνει ο Υπουργός Υγείας για όσα αναφέρουν οι κυβερνητικοί γιατροί και μιλά για υπαναχώρηση και ανάκληση της μεταξύ τους διευθέτησης

Ανοικτή επιστολή, μέσω της οποίας καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει λύσεις στα «υπό κατάρρευση» νοσηλευτήρια, απέστειλε χθες η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών. Σκοπός της επιστολής είναι η ενημέρωση γύρω από τη συνεχώς «επιδεινούμενη», όπως αναφέρεται, υποστελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων από τους αρμοδίους για αντιμετώπιση

του προβλήματος.

Εκτός αυτού, μέσω της επιστολής, οι κυβερνητικοί γιατροί αναφέρονται σε «συνεχιζόμενη ανυπαρξία προώθησης και εφαρμογής διορθωτικών μέτρων, παρόλες τις διακηρύξεις, τις επιπτώσεις της οποίας τις βιώνουν πρωτίστως οι ασθενείς».
Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας χθες βράδυ στον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, έκανε λόγο για υπαναχώρηση και ανάκληση της μεταξύ τους διευθέτησης, αφού, όπως τονίζει, μόλις την περασμένη Τετάρτη είχε προηγηθεί εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του ιδίου και της ηγεσίας της ΠΑΣΥΚΙ.

«Η συντεχνία επιλέγει για άλλη μια φορά την υπαναχώρηση και την ανάκληση της μεταξύ μας διευθέτησης», τονίζει ο Υπουργός, ο οποίος μιλά και για προσχηματική συμμετοχή της ΠΑΣΥΚΙ στον διάλογο.
«Εάν η πρόθεση των κυβερνητικών γιατρών είναι η ανατροπή των μεταρρυθμίσεων και της αυτονόμησης, θα ήταν πολύ πιο έντιμο να δηλωθεί ευθαρσώς», σημειώνει ο Γιώργος Παμπορίδης.

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το τελευταίο διάστημα έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους δύο καρδιολόγοι από το Νοσοκομείο Λάρνακας, δύο εντατικολόγοι, ένας νεφρολόγος, και ένας ακτινολόγος από το Νοσοκομείο της Λευκωσίας, ενώ τρίτος καρδιολόγος, αυτήν τη φορά από το νοσηλευτήριο της Πάφου, έχει αφυπηρετήσει, χωρίς να αντικατασταθεί.

Συσκέψεις άνευ αποτελέσματος
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους οι οργανωμένοι γιατροί, «η μία σύσκεψη για την υγεία διαδέχεται την άλλη, από τα υψηλότερα πολιτικά δώματα μέχρι τα χαμηλότερα υπηρεσιακά, όμως οι γιατροί του δημοσίου δυστυχώς παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές, λαμβάνοντας ψεύτικες υποσχέσεις, και παραμένοντας μόνοι να αντιμετωπίσουν και να απαντήσουν για τα κακώς έχοντα του συστήματος».

«Στην πραγματικότητα», υποστηρίζεται, «αυτό που βιώνουμε είναι η επιμονή του Υπουργού Υγείας για εφαρμογή του δικού του μοντέλου αυτονόμησης, και εντός αυτού, της προώθησης των αναγκαίων λύσεων όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Παράλληλα υπάρχει η αίσθηση ότι καθημερινά υπάρχει μια έντεχνη αποφυγή προώθησης μονίμων λύσεων που αφορούν τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά. Οι δύο αυτές παράμετροι εύλογα δημιουργούν τα εξής ερωτήματα:

Υπήρχε ή υπάρχει πραγματική αντίληψη από μέρους του Υπουργείου Υγείας των προβλημάτων που μαστίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, του βαθμού αναδιοργάνωσης που απαραίτητα χρήζουν και των κινδύνων που διατρέχει η δημόσια υγεία λόγω της κωλυσιεργίας που επιδεικνύεται; Μήπως υπάρχει η πιθανότητα της εσκεμμένης πρόθεσης εφαρμογής των πολιτικών που βιώνουμε με τελικό σκοπό την ασφυξία των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την κατάρρευση τους;», διερωτάται η ΠΑΣΥΚΙ.

Σε «ελεύθερη πτώση»
Εκτός αυτού, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αν και ο Υπουργός Υγείας παρέλαβε από τον προηγούμενο Υπουργό νοσηλευτήρια στον αναπνευστήρα, εντούτοις αυτό που παρατηρείται την παρούσα φάση είναι νοσηλευτήρια "υπό ελεύθερη πτώση", τα οποία σταδιακά οδηγούνται προς τον θάνατο».

«Ο υπαρκτός αυτός κίνδυνος», γράφουν οι γιατροί, «καθιστά, πλέον, τις όποιες προσπάθειες για αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτριών χωρίς περιεχόμενο και αντίκρισμα και την όλη προσπάθεια άκρως απρόβλεπτη, αφού δεν θα υπάρχει κάτι για να αυτονομηθεί».

Η αδυναμία οδήγησε σε φυγή
Παράλληλα, οι κυβερνητικοί γιατροί αποδίδουν την κατακόρυφη αύξηση του κύματος φυγής γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και την σχεδόν απουσία οποιουδήποτε ενδιαφέροντος για εργασία σε αυτά, στην άρνηση από μέρους του Υπουργείου Υγείας να προωθήσει επείγουσες λύσεις σε επίπεδο στελέχωσης, αλλά και δημιουργίας φυσιολογικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Καταληκτικά, ως ύστατη προσπάθεια, η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να παρέμβει και να ζητήσει να δοθούν επιτέλους λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των υπό κατάρρευση νοσηλευτηρίων, στα επίπεδα στελέχωσης και παροχής κινήτρων για τη συγκράτηση της φυγής του ιατρικού προσωπικού».

Τι απαντά το Υπουργείο
Την έκπληξή του για όσα αναφέρονται στην επιστολή, εξέφρασε μέσω δικής του επιστολής προς τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, την οποία απέστειλε χθες το βράδυ, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του Υπουργού, ενώ είχε προηγηθεί μία εποικοδομητική συζήτηση μόλις την περασμένη Τετάρτη μεταξύ του ιδίου και της ηγεσίας της ΠΑΣΥΚΙ, εντούτοις για άλλη μια φορά η συντεχνία επιλέγει την υπαναχώρηση και την ανάκληση της μεταξύ τους διευθέτησης.

«Επιπρόσθετα», επισημαίνεται στην επιστολή, «θα ήταν τουλάχιστον απογοητευτικό αν αποδειχθεί ότι η συμμετοχή της ΠΑΣΥΚΙ στον διάλογο είναι προσχηματική» και συνεχίζει ότι «εάν η πρόθεση των κυβερνητικών γιατρών είναι η ανατροπή των μεταρρυθμίσεων και της αυτονόμησης, θα ήταν πολύ πιο έντιμο να δηλωθεί ευθαρσώς».

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι «το ελάχιστο που απαιτείται προκειμένου ένας διάλογος να είναι αποδοτικός και εποικοδομητικός είναι να προσέρχονται οι εμπλεκόμενες πλευρές καλόπιστα για εξεύρεση λύσεων».

«Θα ήταν λυπηρό», συνεχίζει στην επιστολή του ο Υπουργός Υγείας, «να διαπίστωνε κανείς ότι πρωταρχικό μέλημα των γιατρών είναι να συνδράμουν αυτούς που θεωρούν τον τομέα της Υγείας ως τον εύκολο αντιπολιτευτικό στόχο».

Καταληκτικά ο κ. Παμπορίδης αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων για να συζητήσει πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας για το καλό όλων.

Καταδικάζουν τα κόμματα
Για σκόπιμη αδράνεια, που παρουσιάζεται εκ μέρους της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, έκανε λόγο, χθες, μετά τη δημοσιοποίηση των επιστολών, η ΕΔΕΚ. Ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «η αδράνεια που παρουσιάζεται εκ μέρους της Κυβέρνησης είναι σκόπιμη και ουσιαστικά φαίνεται ότι οι πραγματικές προθέσεις είναι η πλήρης κατάρρευση των νοσοκομείων για να δικαιολογηθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση, όπως και η εφαρμογή υποχρεωτικά του πολυασφαλιστικού συστήματος στο ΓΕΣΥ».

Από πλευράς της, η Συμμαχία Πολιτών, με αφορμή τις διαστάσεις που λαμβάνει «η διάλυση», όπως την αποκαλεί, των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προτείνει όπως:

1. Η Κυβέρνηση καταθέσει άμεσα όλα τα σχετικά νομοσχέδια, έτσι ώστε να ψηφιστούν ταυτόχρονα ως ένα ενιαίο σχέδιο.
2. Ο διάλογος μεταξύ Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών και των εργαζομένων ολοκληρωθεί προτού ψηφιστούν τα δυο νομοσχέδια αυτονόμησης και ΓΕΣΥ. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση να γνωρίζουν το εργασιακό τους περιβάλλον και τα δικαιώματα», αναφέρεται.

«Η αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων», αναφέρει η Συμμαχία, πρέπει να εφαρμοστεί γιατί είναι βασική προϋπόθεση για υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Χωρίς όμως πλήρη στελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων αυτά θα καταρρεύσουν με τραγικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών.
Τέλος επισημαίνει ότι ήδη κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η οποία επισυνάπτεται.

Και οι Οικολόγοι
Καταδικαστική ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, η οποία αναφέρει ότι «το Υπουργείο Υγείας, αντί να συμπληρώνει τα κενά που έχει με νέες προσλήψεις γιατρών, παρακολουθεί αδιάφορα τους γιατρούς να φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο».

«Εκτός αυτού», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «μαζί με τα προβλήματα στελέχωσης που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να μεταστεγάσει τα εξωτερικά ιατρεία που στεγάζονται σε λυόμενα κτήρια στον χώρο του παλιού νοσοκομείου Λευκωσίας».

Τέλος, το κόμμα καλεί το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει αμέσως για το θέμα της υποστελέχωσης, αλλά και «για τη μεταφορά των εξωτερικών ιατρείων σε κτήριο όπου ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα κινδυνεύουν από τα κομμάτια που πέφτουν από την οροφή».

Keywords
Τυχαία Θέματα