Υπό πίεση τα νοσοκομεία της Πορτογαλία, τα κρούσματα καταγράφουν ρεκόρ

Το εύθραυστο σύστημα υγείας της Πορτογαλίας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, με τη χώρα να ανακοινώνει 10.947 νέες μολύνσεις και 166 θανάτους σήμερα, στη μεγαλύτερη έξαρση από την αρχή της πανδημίας πέρυσι.

Με τα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν μία ημέρα αφότου τέθηκε σε ισχύ ένα νέο λοκντάουν, το σύνολο των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, σε μια χώρα με πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 10 εκατομμύρια, ανέρχεται πλέον σε 539.416 και το σύνολο των νεκρών σε 8.709.

Ο αριθμός των

κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρώπους, τις τελευταίες 14 ημέρες, ανέρχεται σε 901, σχεδόν ο διπλάσιος σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Το σύστημα υγείας, το οποίο πριν από την πανδημία είχε τον χαμηλότερο αριθμό κλινών σε ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, μπορεί να φιλοξενήσει το μέγιστο 672 ασθενείς Covid-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 683 άνθρωποι σε ΜΕΘ και η Ένωση Διαχειριστών Νοσοκομείων της Πορτογαλίας προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ασθενών με νέο κορωνοϊό, που θα χρειαστούν νοσηλεία, είναι πιθανόν να αυξηθεί δραματικά την επόμενη εβδομάδα.

Τρία μεγάλα νοσοκομεία της Λισαβόνας είχαν μονάχα διαθέσιμες τρεις κλίνες στις ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό σήμερα το πρωί, γράφει η εφημερίδα Observador.

Εικόνες που κατέγραψαν ΜΜΕ με ασθενοφόρα, τα οποία μεταφέρουν ασθενείς με κορονοϊό, να σχηματίζουν ουρές έξω από νοσοκομεία στη Λισαβόνα και σε άλλες περιοχές, περιμένοντας να αδειάσουν κρεβάτια, ενισχύουν τους φόβους ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται πλέον στα όριά του.

«Έχω λάβει πληροφορίες σχετικά με έναν ασθενή που πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο», δήλωσε ο Ζαϊμε Σοάρες, ο επικεφαλής της Ένωσης Πυροσβεστών της Πορτογαλίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το νοσοκομείο Sao Joao δέχεται ήδη «διάφορους» ασθενείς από τη Λισαβόνα, καθώς τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Διαβάστε ακόμη:

Ιταλία: 16.310 κρούσματα και 475 θανάτους

Ινδία:Υπάλληλος στην καθαριότητα ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα