ΥΠΟΙΚ: Ανάγκη κατεπείγουσας βελτίωσης νομοθετικού πλαισίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τέσσερα νομοσχέδια και ένα προσχέδιο κανονισμών που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται, όπως σημείωσε σε δήλωσή του μετά το Υπουργικό ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, για βελτίωση επιμέρους αλλά σημαντικών πτυχών του νομοθετικού πλαισίου, που θα το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό και πιο δίκαιο, καθώς το πλαίσιο προστασίας, όπως σημείωσε, παραμένει αμετάβλητο.

Παράλληλα, την ανάγκη κατεπείγουσας βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου

που θα διέπει την πώληση δανείων, την αφερεγγυότητα και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, υπογράμμισε, επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με το πέρας του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το 2015 είχε επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στο νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια διαπιστώνονται κενά και αδυναμίες που δημιουργούν πίεση από την ΕΚΤ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν προκύπτει καμία διαφορά σε ό,τι αφορά το δίχτυ προστασίας.

«Στο πλαίσιο της τραπεζικής Ε.Ε., η προώθηση τέτοιων αλλαγών χωρίς καμία καθυστέρηση είναι απαραίτητη και αναγκαία, για να αποφύγουμε κίνδυνους που μπορεί να προκύψουν», τόνισε.

Επίσης, σημείωσε ότι μέσα του Ιούλη το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι προτείνονται συγκεκριμένες επιμέρους αλλαγές που μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

«Δική μας υποχρέωση είναι να λάβουμε τα δικά μας μέτρα, ώστε η εποπτική πίεση να μην οδηγεί σε αποσταθεροποίηση που θα επηρεάσει τον δανειολήπτη», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η συμφωνία για τη ΣΚΤ είναι η καλύτερη δυνατή, λαμβάνοντας υπόψη την εποπτεία που θα είχε προκύψει σ' αντίθετη περίπτωση.

«Δεν έχω ισχυριστεί ότι είναι μια καλή συμφωνία που υπό κανονικές συνθήκες θα προωθούσαμε», τόνισε.

Αναφορικά με το αν προκύπτει πρόβλημα σε σχέση με την αναβολή που πήρε το ζήτημα στη Βουλή, σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι τίθεται τέτοιο θέμα, όμως η απόφαση πρέπει να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, που προηγήθηκαν από στην επιτροπή Ελέγχου, ανέφερε ότι αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, θα «βρισκόμαστε» ξανά στη Βουλή και θα μιλάμε για τον κλονισμό άλλης τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα