ΥΠΟΙΚ: Η λεηλασία του Συνεργατισμού έχει τερματιστεί

Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος στο Συνεργατισμό, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι με τη νέα Διεύθυνση και πλαίσιο λειτουργίας αποκαλύπτονται χτυπητά παραδείγματα κακοδιαχείρισης που γινόταν διαχρονικά.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλούσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, όπου συζητήθηκε η Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2014, που αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, ενώπιον υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Υπουργός

αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στη ΣΠΕ Αγίας Φύλας και ΣΠΕ Αγίας Νάπας, ενώ μίλησε και για οκτώ παλιότερες περιπτώσεις καταγγελιών που έμεναν στα συρτάρια.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο κοινωνικό πρόσωπο του Συνεργατισμού, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί, όμως στο παρελθόν έτυχε κατάχρησης. «Τα τελευταία χρόνια ήταν μια λεηλασία η οποία έχει τερματιστεί» είπε.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι διαφωνεί με προηγούμενη τοποθέτηση από εκπρόσωπο του Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν έχει ρόλο να διαδραματίζει το Υπουργείο στα προβλήματα αναφορικά με τη διαχείριση του Συνεργατισμού.

«Σίγουρα δεν ισχύει αυτό, ο νόμος είναι ξεκάθαρος» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύσταση της Μονάδας Διαχείρισης, κατ` απαίτηση της Τρόικας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών διαχώρισε τα πράγματα, λέγοντας ότι είναι διακριτός ο ρόλος της καθημερινής λειτουργίας του Συνεργατισμού από το ρόλο του μετόχου.

Είπε ότι η μονάδα διαχείρισης που συστάθηκε θα έπρεπε να έχει συσταθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στους ημικρατικούς οργανισμούς. Δια νόμου, συνέχισε, η μονάδα έχει πολύ συγκεκριμένα μέσα λειτουργίας και δεν δικαιούται να έχει εμπλοκή στις καθημερινές εργασίες, παρότι εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη που είναι το κράτος.

Υπάρχει η εντύπωση, συμπλήρωσε, ότι το κράτος διαχειρίζεται τον Συνεργατισμό όπως ένα κυβερνητικό τμήμα. «Καμία σχέση, υπάρχει αυστηρότατος περιορισμός» και τοίχος μεταξύ του ρόλου του μετόχου, που είναι το κράτος, και της καθημερινής λειτουργίας του Συνεργατισμού.

Ανέφερε παράλληλα ότι χαιρετίζει την εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν τις δύο ΣΠΕ ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι υποθέσεις οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελίας μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες της παρούσας διοίκησης, την οποία. όπως είπε, διαχωρίζει από τους παλιούς.

Αναφερόμενος στα ζητήματα μισθοδοσίας και προσωπικού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «όσο πιο αυστηροί είμαστε, τόσο το καλύτερο».

Είπε ότι στο τέλος του 2013 οι τροφοδοτούμενοι ανέρχονταν σε 2.976, ενώ σήμερα είναι 2.652, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 11%.

Ανέφερε επίσης ότι κατά την περασμένη διετία, το λειτουργικό κόστος έχει μειωθεί κατά 25-26% ενώ έγιναν 108 προσλήψεις έναντι 432 αποχωρήσεων, λόγω και των αυστηρών όρων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει πρόοδος σε όλους τους επιχειρησιακούς στόχους, ακόμη και στο θέμα του ύψους των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθώς τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει τ 2013-14 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν εγκρίθηκε η κρατική ενίσχυση.

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο εκπρόσωπος του μετόχου της τράπεζας, και ζήτησε από τον Υπουργό να ασκεί παρόμοιο ρόλο με αυτόν που ασκούν οι μέτοχοι μιας εταιρείας.

Είπε ακόμη ότι οι καταγγελίες στις δύο ΣΠΕ δεν έγιναν από την παρούσα διοίκηση του Συνεργατισμού, αλλά στην περίπτωση της ΣΠΕ Αγίας Φύλας προήλθαν από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού με το οποία συγχωνεύτηκε, ενώ στην άλλη περίπτωση της ΣΠΕ Αγίας Νάπας, η καταγγελία προήλθε από γραμματέα της εταιρείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα