Υπόθεση Ναβάλνι: Τι είναι ο νευροτοξικός παράγοντας νόβιτσοκ

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στα δείγματα που ελήφθησαν από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι προκύπτει η ύπαρξη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ, σύμφωνα με τους New York Times. Η χρήση της εν λόγω ουσίας παραπέμπει στην υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ, του ρώσου πρώην πράκτορα που δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια, επί βρετανικού εδάφους το 2018.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο 44χρονος ηγέτης

της ρωσικής αντιπολίτευσης, ασθένησε μέσα σε αεροσκάφος που τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση μετά από έκτακτη προσγείωση. Ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε στη συνέχεια στο Βερολίνο όπου και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση. Γερμανοί γιατροί τόνιζαν από την αρχή πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφείλεται σε δηλητηρίαση.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι από τον έλεγχο των δειγμάτων που έγιναν σε ειδικό στρατιωτικό εργαστήριο προκύπτουν αποδείξεις χρήσης «χημικού από την ομάδα νευροτοξικών παραγόντων του Νόβιτσοκ».

Ο Ζάιμπερτ ανακοίνωσε επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εταίρους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα εργαστηριακά αποτελέσματα και πως «θα συζητήσει με τους εταίρους την κατάλληλη κοινή απάντηση, υπό το φως της ρωσικής αντίδρασης».. 

Τι είναι το νόβιτσοκ

Το όνομα Novichok σημαίνει ”νεοφερμένος” στα ρωσικά και ισχύει για μια ομάδα προηγμένων νευρικών παραγόντων που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Οι παράγοντες Novichok έχουν παρόμοια αποτελέσματα με άλλους νευρικούς παράγοντες - δρουν μπλοκάροντας μηνύματα από τα νεύρα στους μυς, προκαλώντας κατάρρευση πολλών σωματικών λειτουργιών.

Ενώ ορισμένοι παράγοντες Novichok είναι υγροί, πιστεύεται ότι υπάρχει σε στερεή μορφή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να δοθεί με τη μορφή σκόνης.

Τα Novichoks σχεδιάστηκαν για να είναι πιο τοξικά από άλλα χημικά όπλα, οπότε ορισμένες εκδόσεις δρουν άμεσα, δηλαδή από μισό έως δύο λεπτά.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Tο Κρεμλίνο, μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι στο αίμα του Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκαν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε δηλητηριασθεί με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok, δήλωσε ότι πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στην Γερμανία μια σειρά εξετάσεων που έγιναν στην Ρωσία, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, έδειξαν ότι εκείνη την στιγμή δεν βρέθηκε καμία δηλητηριώδης ουσία στο οργανισμό του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «η Γενική εισαγγελία της Ρωσίας απευθύνθηκε επίσημα στην γερμανική πλευρά, υπολογίζοντας ότι θα της δοθεί επίσημη απάντηση» και πρόσθεσε ότι και οι Ρώσοι γιατροί «πρότειναν να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «οι εταίροι μας προτίμησαν για μια ακόμη φορά να προβούν σε δημόσιες ανακοινώσεις. Χωρίς να παρουσιάσουν έστω και ένα στοιχείο» προσθέτοντας ότι «όλα αυτά μετατρέπονται για μια ακόμη φορά σε εκστρατεία δυσφήμισης (κατά της Ρωσίας).

Διαβάστε επίσης:

Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση Ναβάλνι- Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Ναβάλνι: Οι Γερμανοί υποστηρίζουν πως δηλητηριάστηκε από ουσία τύπου Νοβιτσόκ

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-TASS- huffingtonpost

Keywords
Τυχαία Θέματα