Ζαχαρίας Κυριάκου: Η δημαρχία δεν είναι χόμπι και πάρεργο

Για όσα έγιναν και όσα προγραμματίζονται να γίνουν στην Έγκωμη μιλά στην «Κυριακάτικη Σημερινή» ο δήμαρχος και υποψήφιος για τη δημαρχία Ζαχαρίας Κυριάκου, ενός Δήμου που κατάφερε, πάρα τα πολλαπλά προβλήματα που επισώρευσε η οικονομική κρίση, να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των δημοτών.

Οι αριθμοί, αλλά και τα εύσημα του Υπουργείου Οικονομικών, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τη δουλειά που έγινε γίνεται στον Δήμο, τονίζει, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ώστε η Δημαρχία μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως

στις προσδοκίες και στα όνειρα των δημοτών της.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας σας;

Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια αυτής της πενταετίας βρέθηκαν, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο ως μια πραγματική θεομηνία. Χάθηκαν ξαφνικά σημαντικοί οικονομικοί πόροι. Το Κράτος μείωσε τις χορηγίες προς τους Δήμους κατά 45%, αφήνοντας όμως όλες τις εκ του νόμου απορρέουσες ευθύνες στους Δήμους, η εκπλήρωση των οποίων είναι απόλυτα συνδεδεμένη με πολύ μεγάλες δαπάνες.

Αναφέρω ενδεικτικά το κόστος κάλυψης του οδικού φωτισμού, που για τον Δήμο Έγκωμης ανέρχεται στις 300 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Η οικονομική θεομηνία μάς οδήγησε στην εκπόνηση σχεδίων έκτακτης δράσης, τα οποία, ως Δημοτικό Συμβούλιο, υλοποιήσαμε με σύμπνοια, ομοφωνία και συναντίληψη. Καταφέραμε να βγούμε όρθιοι και φερέγγυοι από την κρίση, καταβάλλοντας όλες τις δόσεις σε παλιά δάνεια, πληρώνοντας τους προμηθευτές και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας.

Ως νέα δημοτική Αρχή παραλάβαμε την 1.1.2012 χρέος 3,5 εκατομμυρίων και σήμερα το ρίξαμε στο ένα εκατομμύριο, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε άριστες δυνατότητες χρηματοδότησης τη νέα πενταετία, για εκτέλεση αναπτυξιακών έργων. Μέσα από την κρίση, νοικοκυρέψαμε τον Δήμο και πήραμε τα εύσημα του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού μας για τα επόμενα χρόνια.

Κάποιοι, που ομοφωνούσαν σε όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθούν τώρα να θολώσουν τα νερά και μιλούν για «στασιμότητα» του Δήμου. Ματαιοπονούν. Μιλούν οι αριθμοί και είναι αδιάψευστοι. Αυτό που πετύχαμε μέσα στο καμίνι της κρίσης, το νοικοκύρεμα δηλαδή, μόνον εθελοτυφλούντες, για χάρη εκλογικών σκοπιμοτήτων, δεν αναγνωρίζουν. Και το πετύχαμε με συλλογική εργασία. Μέσα στην κρίση, νοικοκυρέψαμε τον Δήμο.

Η Έγκωμη ήταν από τις λίγες περιοχές στην Κύπρο που είχε ανάπτυξη μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Αυτή έγινε με λελογισμένο τρόπο ή ήταν, σε κάποιο βαθμό, άναρχη;

Ναι, μεσούσης της οικονομικής κρίσης υπήρχε και οργανωμένη ανάπτυξη. Αποτελεί αδιάψευστη πραγματικότητα ότι η Έγκωμη αποτελεί πόλο ανάπτυξης και προόδου της ευρύτερης Λευκωσίας με υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής. Γι’ αυτό και προσελκύει ολοένα και περισσότερα νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να ζήσουν στον Δήμο μας.

Ακόμη, η Έγκωμη αποτελεί πόλο ανάπτυξης πολλαπλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είναι πολύ δυσεύρετα, για ενοικίαση, διαμερίσματα και καταστήματα. Τα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια που βρίσκονται στην Έγκωμη αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο. Έφεραν χιλιάδες νέους στην πόλη μας, δημιούργησαν κίνηση σε πολλαπλά επίπεδα κι άνοιξαν θέσεις εργασίας.

Ποια μεγάλα έργα είναι στα σκαριά και θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο την Έγκωμη;

Υπάρχουν επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον να μελετήσουν τις προοπτικές αξιοποίησης σημαντικής ιδιωτικής γης στην Έγκωμη. Ακόμη, θέλουμε να μετατρέψουμε τον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης σε πολυθεματικό πάρκο άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικών - κοινωνικών δραστηριοτήτων. Θα το παλέψω αυτό ως Δήμαρχος με όλες μου τις δυνάμεις.

Υπάρχει, ακόμη, χωροθετημένη, σε νέους διαχωρισμούς οικοπέδων, έκταση γης στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας που προορίζεται για φοιτητικές εστίες, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα επαναφέρουμε ακόμη μέσα από το νέο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας τις ολοκληρωμένες προτάσεις του Δήμου για ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα και της παλιάς βιομηχανικής περιοχής.

*Διαβάστε περισσότερα με τη Σημερινή της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα