Ζελένσκι:Η κατάπαυση πυρός χωρίς ανάκτηση εδαφών απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμo

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι η κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς την ανάκτηση των χαμένων εδαφών, απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της στα ουκρανικά εδάφη τα οποία κατέλαβε μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου, θα ενθάρρυνε μια ευρύτερη σύγκρουση

καθώς θα έδινε στη Μόσχα την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να επανεξοπλιστεί για τον επόμενο γύρο.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά τα δυτικά όπλα, «μολονότι κάνουν τη διαφορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζεται η χώρα του για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου. «Το πάγωμα των συγκρούσεων με την Ρωσία σημαίνει μια παύση που θα δώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του Ζελένσκι. «Η κοινωνία πιστεύει ότι πρώτα πρέπει να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη και μετά να διαπραγματευτούμε τι θα κάνουμε και πώς θα ζήσουμε τους επόμενους αιώνες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Μια επιτακτική ανάγκη είναι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα εμπόδιζαν την Ρωσία να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ειρηνικές πόλεις, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου», συνέχισε.

Σχολιάζοντας την συμφωνία που υπέγραψε το Κίεβο με τη Μόσχα για τις εξαγωγές σιτηρών, ο Ζελένσκι είπε ότι «οι διπλωματικές παραχωρήσεις στη Μόσχα μπορεί να σταθεροποιήσουν κάπως τις αγορές, αλλά θα παράσχουν μόνο μια προσωρινή ανάπαυλα και στο μέλλον θα γίνουν μπούμερανγκ».

Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα την συμφωνία για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και την επανέναρξη της εξαγωγής σιτηρών, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση μπορεί να αποφευχθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα