«Εφυγε» ο πατέρας του «μαγικού ρεαλισμού» Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στην ηλικία των 87 ετών. Ο πατέρας του «μαγικού ρεαλισμού» γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1927 στην Αρακατάκα, ένα παραλιακό χωριό της Κολομβίας, όπου μεγάλωσε κοντά στους παππούδες του από τη μεριά της μητέρας του. Το 1947 άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά Νομική και Πολιτικές Επιστήμες ενώ την ίδια χρονιά η εφημερίδα El Espectador δημοσίευσε το πρώτο διήγημά του με τίτλο «Η τρίτη παραίτηση».

Το 1948, ο Μάρκες μετακόμισε στην Καρταχένα, όπου ξεκίνησε να

εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα El Universal. Έξι χρόνια μετά, το 1954, βρέθηκε στη Ρώμη ως απεσταλμένος της εφημερίδας που εργαζόταν εκείνη την περίοδο. Έκτοτε, ο Γκάμπο, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά στη Λατινική Αμερική, επέλεξε να ζει μακριά από την πατρίδα του – στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στην Βαρκελώνη και στο Μεξικό – σε μία, λίγο πολύ, αναγκαστική αυτοεξορία κατά την οποία συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες τόσο στην Αμερική όσο και την Ευρώπη. Το πρώτο μυθιστόρημά του, «Τα νεκρά φύλλα», εκδόθηκε το 1955 και ακολούθησαν τα έργα «Κακιά ώρα», «Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει» και «Η κηδεία της μεγάλης μάμα». Το 1967 κυκλοφόρησε το έργο «Εκατό χρόνια μοναξιά», μυθιστόρημα που αποκόμισε αμέσως διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό, καθιερώνοντας έτσι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο που το 1982 του χάρισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας, συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: «Το φθινόπωρο του Πατριάρχη», «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», «Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα» και «Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων». Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής που του απένειμε το βαρύτιμο λογοτεχνικό βραβείο ο κορυφαίος συγγραφέας της Κολομβίας τιμήθηκε «για τα μυθιστορήματα και τις μικρές ιστορίες του, όπου το φανταστικό και το ρεαλιστικό συνδυάζονται σε έναν πλούσια σύνθετο κόσμο της φαντασίας ο οποίος αντικατοπτρίζει τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα