Επωδός

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

«ΚΑΝΤΕ αυτά που πρέπει να κάνετε». Αυτή είναι η επωδός – γερμανιστί το leit motiv – στις μουσικές που αφορούν την Ελλάδα και ακούγονται από διεθνή στόματα. Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι σε αρμονία. Από την πόλη πλάι στον ποταμό Μάιν, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

μας ήρθε ο Γεργκ Ασμουσεν. Οχι για πολύ – για λίγες ώρες. Και όχι επίσημα, αλλά για να μιλήσει στο εν Αθήναις συνέδριο του «Economist». Με την ευκαιρία, έγιναν και κάποιες συναντήσεις, όπως με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο – αν και τον τελευταίο ο Ασμουσεν τον βλέπει σχεδόν κάθε δέκα ημέρες, όταν πηγαίνει στις συναντήσεις της ΕΚΤ.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ μέλος της ΕΚΤ, ο Ασμουσεν είναι, όπως υπενθύμιζε ένα δημοσιογραφικό προφίλ του στο Reuters, γιος πυροσβέστη. Αρα είναι στοιχείο της οικογενειακής του μοίρας το να σβήνει φωτιές. Η αλήθεια είναι ότι ανήκει σε μια γενιά αξιωματούχων, οι οποίοι, με το που πήραν θέσεις στα μεγάλα υπουργεία Οικονομικών, βρέθηκαν ενώπιον της ασιατικής κρίσης. Αυτά το 1998. Οπως ο Τιμ Γκάιτνερ υπό τον Λάρι Σάμερς στην Ουάσιγκτον, έτσι και ο Ασμουσεν υπό τους Γιούργκεν Σταρκ και Κλάους Ρέγκλινγκ στο Βερολίνο είδε Μαλαισία, Κορέα, Ταϊλάνδη και δεν συμμαζεύεται να γίνονται βορά των αγορών. Δέκα χρόνια αργότερα ήταν η σειρά του ευρωπαϊκού Νότου, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.
ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ και άνθρωπος του καθήκοντος, ο Ασμουσεν δεν ήταν παρών στη γέννηση της δεύτερης κόρης του γιατί είχε να τρέχει στις Βρυξέλλες για μια από τις αναρίθμητες έκτακτες συναντήσεις των τριών τελευταίων ετών λόγω της ελληνικής κρίσης. Δεν μας το φυλάει. Εχει σοσιαλδημοκρατικό πνεύμα, αλλά τον εκτιμά ιδιαίτερα η Καγκελαρία και ήταν υφυπουργός Οικονομικών του Βερολίνου μέχρι πριν από μερικούς μήνες, όταν μετακόμισε στη Φρανκφούρτη. Στην ΕΚΤ πήγε για να αντικαταστήσει τον δημοσιονομικό ιέρακα Γιούργκεν Σταρκ. Ο άνθρωπος με το μουστάκι είχε πάντα σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα από την εποχή όπου η Ελλάδα αγωνιζόταν να μπει στην ΟΝΕ.

ΟΙ «εγκέφαλοι» της ΕΚΤ είναι σαν Αρειανοί που προσγειώνονται στην Αθήνα. Και όχι μόνο – με τα ξυρισμένα κρανία και τα μικρά γυαλιά – λόγω εμφάνισης. Αλλά γιατί, σε αντίθεση με πολλούς ιθαγενείς του εγχώριου πολιτικού προσωπικού, ξέρουν οικονομική αριθμητική. Παράδειγμα: όπως προεκλογικά, έτσι και μετεκλογικά διάφοροι διαβεβαιώνουν ότι θα πάρουμε διετή παράταση εφαρμογής του Μνημονίου. Ή ότι θα χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οσο όμως η χώρα έχει πρωτογενές έλλειμμα – δηλαδή μπαίνει μέσα ο προϋπολογισμός -, αυτό δεν γίνεται. Ή μάλλον για να γίνει χρειάζονται λεφτά απέξω. Ποιος θα μας τα δώσει; Για να το πούμε διαφορετικά, αυτά θα αναζητηθούν μόνο αν η Ελλάδα δώσει απτά δείγματα γραφης ότι προχωράει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι το πνεύμα της συνάντησης Στουρνάρα-Ασμουσεν.

ΑΣΦΑΛΩΣ, ο Ασμουσεν δεν αποκλείει, μετά το PSI που αφορούσε τους ιδιώτες πιστωτές, να έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα