Με στίχους του Δάντη ο Ρέντσι στη Μέρκελ!

TO ΔΩΡΟ του Ματέο Ρέντσι, σήμερα, στην Άνγκελα Μέρκελ, θα είναι η φανέλα με το Νούμερο 33 και την υπογραφή αφιέρωση του κεντρικού κυνηγού της Φιορεντίνα και της εθνικής Γερμανίας Μάριο Γκόμεζ!

Η Γερμανίδα Καγκελάριος το έχει ανάγκη αυτό το δώρο, μετά την καταδίκη σε 3 ½ χρόνια φυλάκισης του ΄΄δικού της άσσου΄΄ Ούλυ Χένες για διαφυγή εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία χωρίς να πληρώσει φόρους 27 εκατομμυρίων ευρώ!. Ενός

κομματικού στελέχους, από τα πιο αγαπητά στη Βαυαρία, που έγινε ακόμη πιο ΄΄αγαπητό΄΄ όταν δήλωσε μετά την καταδίκη ότι ΄΄δε θα κάνει έφεση, αλλά θα πάει στην φυλακή΄΄. Την αποθέωση που εισέπραξε το Σάββατο στο στάδιο από τους οπαδούς της Μπάγερν και την ταυτόσημη δήλωση συμπαράστασης της Μέρκελ που είπε ΄΄εκτιμώ την απόφαση του Ούλυ και σέβομαι παρόμοιες κινήσεις μετάνοιας΄΄!

• Στον εκτενή μας πρόλογο, τοποθετήσαμε δυο αθλητικού περιεχομένου γεγονότα, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς τελείως ξαφνικά όλοι ανακαλύψαμε το ΄΄φαινόμενο Ματέο Ρέντσι!΄΄. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο καλό θα ήταν να κάνουμε μια μικρή αναδρομή, αφού η ιστορία γράφεται για να μένει και κυρίως, καλό θα ήταν, να μην ξεχνιέται..

• ΟΤΑΝ πρωτοξεκινούσε την πολιτική του καριέρα ως Δημοτικός Σύμβουλος μιας μικρής επαρχίας της Τοσκάνης, ο Ρέντσι είχε συγκεκριμένους στόχους. Τον πρώτο τον πέτυχε με την εκλογή του ως Δήμαρχος της Φλωρεντίας. Οι μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την πόλη και η βοήθεια της δημοτικής αρχής να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την διάσωση των πολιτιστικών μνημείων, έκαναν εθνικό ήρωα τον Ματέο, στα μάτια και τη συνείδηση των πολιτών ολόκληρης της Ιταλίας.

• ΕΠΟΜΕΝΟΣ στόχος η Γενική Γραμματεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Με δημοψήφισμα, στο οποίο πήραν μέρος τρία περίπου εκατομμύρια πολίτες, ο Ρέντσι κέρδισε με ποσοστό 60% τους άλλους δύο αντιπάλους τους.

• ΚΑΙ ενώ η κυβέρνηση του συντρόφου του Ενρίκο Λέτα κέρδισε τη μάχη της εμπιστοσύνης Γερουσίας και Κοινοβουλίου, ο νέος πλέον Γραμματέας έβαλε μπροστά τον επόμενο στόχο του. Με σύμμαχο την ρητορική του λαϊκισμού και των ανατρεπτικών υποσχέσεων, αλλά και τον ηλεκτρονικών Μέσων, σε διάστημα δύο μόλις μηνών, εξανάγκασε σε παραίτηση την κυβέρνηση που είχε δημιουργηθεί και στηριζότανε από την Νέα Κεντροδεξιά και την ΄΄πολιτισμική επιλογή΄΄ του Μάριο Μόντι.

• ΧΩΡΙΣ δισταγμό και πολλές σκέψεις ο Ματέο Ρέντσι, ζήτησε με ψήφο της πολιτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος την αρχηγία και φυσικά την Πρωθυπουργία!

• Ελάχιστες ήταν οι αντιδράσεις με εξαίρεση την άρνηση στήριξης από τους συντρόφους του κομμουνιστικού – οικολογικού κόμματος του Περιφερειάρχη Νίκυ Βέντολα.

• ΑΠΤΟΗΤΟΣ ο Γενικός Γραμματέας πήγε στον Πρόεδρο Ναπολιτάνο ζήτησε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού προηγουμένως είχε συμφωνήσει με τον Αλφάνο (Κεντροδεξιά) και τους αποσπασθέντες Γερουσιαστές και Βουλευτές της ομάδας Μόντι.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ αυτό ξεκινούν οι ΄΄παραβολές΄΄ της ΄΄Θείας Κωμωδίας του Δάντη΄΄.

Ανάμεσα στα χιλιάδες αποσπάσματα και τις ρητορικές του μεγάλου Φλωρεντινού ποιητή, φαίνεται ότι ξεχώρισε ο σημερινός Πρωθυπουργός, προκειμένου να βάλει σε εφαρμογή το τελικό του σχέδιο, ώστε να πείσει φίλους, εχθρούς και αντιπάλους, ότι είναι ΄΄Πρωθυπουργός όλων των Ιταλών πολιτών΄΄.

Παραλλαγές όπως είναι και πιο γνώστες στην ελληνική μεταφορά..

• ΄΄Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια΄΄

• ΄΄Συμμάχησε ακόμα και με το διάβολο΄΄

• ΄΄ Ο Παράδεισος του Δάντε΄΄!

ΣΕ ΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ όμως οι τρεις αυτές προσαρμογές για την πολιτική γραμμή και θέση, του Ματέο Ρέντσι;

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ κάθε ύφους και πολιτικής γραμμής.

• Συμφώνησε με παραχωρήσεις Υπουργών, Υφυπουργών και Γραμματέων στην Κεντροδεξιά που έχει στη δύναμη της 60 Γερουσιαστές και Βουλευτές.

• Συμφώνησε και εκχώρησε Υπουργείο και Γραμματείες στο σχεδόν προβληματικό πλέον κόμμα του παραιτηθέντος Μάριο Μόντι.

• Και τέλος, προς γενική έκπληξη, τηλεφώνησε και συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματος με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι! Μόνο οι δυο τους γνωρίζουν τις συμφωνίες…

Όταν όμως έγινε η ορκωμοσία και δόθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης, όλοι κατάλαβαν το περιεχόμενο, με βάση την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. ΄΄Την ύπαρξη και διατήρηση στην πολιτική ζωή της Ιταλίας μόνο δύο μεγάλων κομμάτων: της Κεντροδεξιάς και του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος.΄΄

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Ο ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ κέρδισε όλες τις εσωτερικές μάχες. Γι΄ αυτό, τώρα εφαρμόζει την ίδια τακτική και στο διεθνή χώρο.

Μετά το φλέρτ, με την Μέρκελ την ημέρα των ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου), έκανε την πρώτη του επίσημη παρουσία στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία. Ήταν, ταυτόχρονα και η πρώτη γνωριμία με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί για να συζητήσουν τις εκκρεμότητες που θα προκύψουν στο εξάμηνο των δύο Ευρωπαϊκών Προεδριών, αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών όπως είχαν προκύψει από τις συναντήσεις Σαμαρά – Λέτα.

• ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ πρώτη επίσκεψη του Ρέντσι στο Παρίσι. Στην συνάντηση υπήρξε συμφωνία στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην Σύνοδο Κορυφής (20-21 Μαρτίου) με τα εξής συνθήματα:

• ΄΄ Για μια άλλη Ευρώπη΄΄

• ΄΄Ανάπτυξη, ανεργία, το μέλλον της Ευρώπης΄΄

• ΄΄ Δημιουργία μιας Ευρώπης πιστής στους κανόνες που την καθιέρωσαν οι πρωτεργάτες της και όχι οι Τεχνοκράτες ΄΄.

ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΣΗΜΕΡΑ ο Ματέο Ρέντσι θα πατήσει το κόκκινο χαλί της Καγκελαρίας, στο Βερολίνο. ΄΄Έρχομαι ως σύμμαχος. Θα σεβαστούμε τις προδιαγραφές της ΕΕ για πληθωρισμό, δημόσιο χρέος και θα συμβαδίσουμε στους κοινούς στόχους για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης. Ως Ιταλία της δύναμης, της συνεργασίας και του σεβασμού της ιστορίας της.΄΄ ΄΄ Θα αναπτύξω τα πλάνα εξόδου από την κρίση και τις αποφάσεις μου για τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε ώστε να ευθυγραμμιστούμε με την Κομισιόν΄΄.

Ως συνήθως, η Άνγκελα Μέρκελ θα ακούσει και θα συμβουλεύσει. Αλλά και θα ερωτήσει: ΄΄Θα επιτρέψετε στον Μπερλουσκόνι να βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές; Πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να βρίσκονται κοντά και να ακούσουν την απάντηση.

Επειδή όμως ο Δάντης είναι πάντα επίκαιρος και ο Ρομπέρτο Μπενίνι, βραβευμένος με Όσκαρ Ιταλός ηθοποιός, τον ερμηνεύει σε θέατρα και τηλεόραση, καλό είναι να θυμόμαστε πως ο Ματέο Ρέντσι, γνήσιος απόγονος της Φλωρεντινής κουλτούρας του Μιχαήλ Αγγέλου και του Δάντη, θα επιδιώξει να ικανοποιήσει τη Μέρκελ με το ποίημα ΄΄Έτσι θα πάμε στο Παράδεισο!΄΄

΄΄Γιατί η Ευρώπη είναι σύμμαχος και όχι εχθρός΄΄

Άρθρο
Του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα