Μετέφεραν με μυστικές πτήσεις στην Ελλάδα πάνω από 10 δισ. φρεσκοτυπωμένα ευρώ

Πολυβραβευμένος για τη δουλειά του και καταξιωμένος στον τομέα του, ο Βρετανός οικονομικός συντάκτης Φαϊσάλ Ισλάμ διηγείται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία στο τελευταίο του βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Daily Mail».

Μιλάει για μυστικές ευρωπαϊκές πτήσεις που μετέφεραν κρυφά και χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς, συνολικά πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα τα ταραχώδη καλοκαίρια των ετών 2011 και 2012.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός (συνεργάτης

επί σειρά ετών του βρετανικού «Observer» και του δικτύου Channel Four) υποστηρίζει πως ενώ η τρόικα καθυστερούσε την εκταμίευση των δόσεων προς τη χωρά μας, ακριβώς την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο, οι Ευρωπαίοι έστελναν στην Ελλάδα «δισεκατομμύρια φρεσκοτυπωμένα ευρώ» με «γιγαντιαία Boeing» προκειμένου «να προστατεύσουν και να παρατείνουν το οικονομικό πείραμα» της νομισματικής Ενωσης.

Τα εν λόγω χρήματα, εν συνεχεία, μεταφέρονταν «νύχτα», με φορτηγά και καράβια, στα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας. Οσο για το κέντρο των αποφάσεων μέσα από το οποίο συντονίζονταν όλες οι παραπάνω κινήσεις, ως τέτοιο παρουσιάζεται η Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ).

Ηταν Ιούνιος του 2011 και η τρόικα, έχοντας πλέον χάσει την υπομονή της με την Αθήνα που ήταν πίσω στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, αποφάσισε να καθυστερήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτά τα χρήματα, ωστόσο, η χώρα μας «τα χρειαζόταν απεγνωσμένα, για να πληρώσει συντάξεις, μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και επιτόκια», σημειώνει ο Βρετανός αναλυτής, σύμφωνα με τον οποίο εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα ξέμενε κυριολεκτικά από μετρητά». «Υπήρχαν ελλείψεις σε όλα τα νομίσματα πέρα από το 10ευρω», συνεχίζει ο Φαϊσάλ.

Οσο για τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες, αυτοί «είχαν ανταποκριθεί στις απειλές της τρόικας σπεύδοντας στις τράπεζες και αποσύροντας τις καταθέσεις τους με ρυθμό-ρεκόρ». Ετσι όπως εξελίσσονταν τα πράγματα, «σύντομα δεν θα υπήρχαν αρκετά ευρώ στη χώρα ώστε να μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε τράπεζες και ATM. Γι’ αυτό τέθηκε σε εφαρμογή ένα κρυφό σχέδιο».

Η Ελλάδα μπορούσε να τυπώσει μόνη της μόνο νομίσματα και χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Για όλα τα υπόλοιπα θα έπρεπε να έρθει βοήθεια από έξω (από Γερμανία, Αυστρία και Λουξεμβούργο). Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οι ανάγκες της Ελλάδας σε χαρτονομίσματα είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί. Οσο για την ανταπόκριση των δανειστών μας στο διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα, αυτή ήταν μάλλον «ασυνήθιστη».

«Η τρόικα, ενώ δημοσίως απειλούσε τους Ελληνες, στο παρασκήνιο έστελνε στρατιωτικά και εμπορικά αεροσκάφη να τους ταΐζουν ευρώ ? δισεκατομμύρια ευρώ με κάθε πτήση.» Ακολούθως, μετά την προσγείωσή τους στη χώρα, τα χρήματα «μεταφέρονταν με φορτηγά και πλοία σε ηπειρωτικές πόλεις και νησιά, από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα και από την Κρήτη έως την Κομοτηνή.

Το προσωπικό έκανε ολονύχτιες βάρδιες προκειμένου να εξασφαλίσει πως τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα είχαν αρκετά χρήματα ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Το εντυπωσιακότερο δε είναι πως η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς να την πάρει χαμπάρι κανείς».

Το συνολικό ύψος των ποσών που ήρθαν κρυφά στη χώρα μας, ο Βρετανός δημοσιογράφος το υπολογίζει σε «τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ». Για να δικαιολογήσει τον συλλογισμό του, παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό χρήμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε, από 19 δισ. ευρώ το 2009 σε 48 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2012 (ποσό που αντιστοιχεί σε 24,8% του ελληνικού ΑΕΠ και ξεπερνά τα αντίστοιχα άλλων πολύ μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης).

Ολα τα παραπάνω (και άλλα πολλά), περιέχονται στο βιβλίο «The Default Line: The inside story of people, banks and entire nations on the edge» («Η γραμμή της χρεοκοπίας: η εσωτερική ιστορία λαών, τραπεζών και ολόκληρων εθνών στο χείλος της καταστροφής») το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 29 Αυγούστου.

Αν και μόλις 35 ετών, ο ινδικής καταγωγής Φαϊσάλ Ισλάμ ξεχωρίζει ως ένας από τους επιφανέστερους οικονομικούς συντάκτες/αναλυτές της Βρετανίας. Εχει τιμηθεί με σειρά δημοσιογραφικών βραβείων. Εργάστηκε για την εφημερίδα «The Observer» και πλέον έχει αναλάβει το οικονομικό ρεπορτάζ στο κανάλι Channel Four.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα