Σουλτς-Βενιζέλος: «Η τρόικα θα λογοδοτήσει στην Ευρωβουλή»

Στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει σε λειτουργία τη «λογοδοσία», προσκαλώντας την τρόικα (αρχικά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αργότερα στην Ολομέλεια, για να εξηγήσει -μεταξύ άλλων- την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, εστίασαν τη συζήτησή τους ο πρόεδρος της Ευρωβουλής (και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής) Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Δεν

είναι δυνατόν η τρόικα, που έχει νομίμως συσταθεί, αλλά στη λειτουργία της επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων, να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό», δήλωσε σχετικά ο κ. Σουλτς.

Χαιρετίζοντας τον «αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Μάρτιν Σουλτς», ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις ανακατατάξεις που θα σηματοδοτήσουν στο ευρωπαϊκό σκηνικό οι ευρωεκλογές και η ανασύσταση της ηγεσίας της Επιτροπής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια «νέα Ευρώπη», που θα αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα, «ιδιαίτερα της ανεργίας», αντί της «συντηρητικής Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης».

«Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. Όλοι μας όμως ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το βήμα, όπως επίσης ξέρουμε ότι είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει plan B» , είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε ακόμη την «ετοιμότητα Σουλτς» να αναλάβει χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Από πλευράς του, ο Μάρτιν Σουλτς (η πρόταση υποψηφιότητας του οποίου για την προεδρία της Επιτροπής εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας φέρει και την υπογραφή του Β. Βενιζέλου) σημείωσε ότι στην «προεκλογική» περίοδο θα αναπτύξει μια «αμιγώς ευρωπαϊκή εκστρατεία», με έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ. Με αυτή την αφορμή, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε την προθυμία του να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, (που άρχισε ήδη να εκφράζεται) αλλά και η αυτοπεποίθηση των ίδιων των Ελλήνων, σημειώνοντας πως απαιτείται εκταμίευση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το περιφερειακό και η πρόσβαση στη δανειοδότηση, ώστε να τερματιστεί η «πιστωτική ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα