Τζανακόπουλος: Στο «μαύρο βιβλίο» της Δικαιοσύνης η απόφαση για Ηριάννα-Περικλή

Συνέντευξη στην εκπομπή «Η Οικονομία στο Κόκκινο» του ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά

ΣΧΙΝΑΣ: Να καλημερίσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο και να ξεκινήσουμε κατευθείαν με την επικαιρότητα. Καλημέρα, κύριε υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σχινά.
ΣΧΙΝΑΣ: Θα ήθελα και ένα δικό σας σχόλιο για τη χτεσινή απόφαση που ελήφθη, για τη γνωστή υπόθεση της Ηριάννας και του συγκατηγορούμενου της, Περικλή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι πλέον η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει τις υποθέσεις και

με κριτήρια πέραν της αυστηρής νομικής κρίσης. Έχω την άποψη ότι είναι μάλλον μια κακή εξέλιξη το γεγονός ότι τη στιγμή, που άλλοι καταδικασμένοι για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας, έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, σε δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος και σήμερα θα παραμείνουν στη φυλακή. Νομίζω ότι αυτή η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο μαύρο, αν θέλετε, βιβλίο της ελληνικής δικαιοσύνης.
ΣΧΙΝΑΣ: Τώρα, να περάσουμε στα άλλα θέματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Έχετε κάνει ήδη μια δήλωση, ότι δεν προαναγγέλλονται οι έξοδοι στις αγορές, όμως παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τη θεωρήσουμε δεδομένη ότι θα γίνει κάποια στιγμή. Η στιγμή είναι εκείνη την οποία ψάχνουν οι επιτελείς της κυβέρνησης. Το κατάλληλο μομέντουμ, η κατάλληλη στιγμή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το «δεν προαναγγέλλονται οι έξοδοι στις αγορές» δεν είναι κανόνας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προαναγγέλλονται, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν προαναγγέλλονται. Πρέπει να ξέρετε ότι απ’ τη στιγμή που η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές χρήματος 7 χρόνια -και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε δάνεια, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε δάνεια από τον επίσημο τομέα- και ο στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούμε σε θέση να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, χωρίς αυτήν ακριβώς τη στήριξη του επίσημου τομέα…
ΣΧΙΝΑΣ: Αυτό είναι και το ουσιαστικό τέλος στην επιτροπεία και στα μνημόνια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη η έξοδος στις αγορές. Όταν γίνει να είναι πλήρως προετοιμασμένη και ζυγισμένη, ώστε να οδηγήσει στη βέλτιστη δυνατή θέση της χώρας, αλλά και να αποτελεί και τη βέλτιστη δυνατή κίνηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα. Επομένως, η απόφαση της κυβέρνησης δεν εξαρτάται ούτε από τις συμβουλές των οικονομολόγων, ούτε από τις φημολογίες των δημοσιολόγων και των δημοσιογράφων, ούτε από παραινέσεις οποιουδήποτε γενικώς ασχολείται με τα ζητήματα αυτά. Εμείς, θα πάρουμε την απόφαση για την έξοδο στις αγορές, όταν εκτιμήσουμε ότι είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο και υπάρχει το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο. Διότι, ξέρετε, ότι βασικό μας μέλημα είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για τον επόμενο χρόνο, για την περίοδο μετά το καλοκαίρι του 2018.
ΣΧΙΝΑΣ: Ναι, έχει νόημα κανείς να βγει στις αγορές μόνιμα, έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν μας απασχολεί σε καμία περίπτωση ούτε το επικοινωνιακό, ούτε ο επικοινωνιακός αντίκτυπος που μπορεί να έχει μια έξοδος αυτή τη στιγμή, ούτε θα χρησιμοποιήσουμε την έξοδο για να δομήσουμε πολιτικό επιχείρημα. Επομένως, θα κρίνουμε με βάση την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, και πρέπει να σας πω, ότι παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος για να είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να πάρουμε αυτή την απόφαση και να προχωρήσουμε σε έξοδο στις αγορές.
ΣΧΙΝΑΣ: Να περάσουμε τώρα σε μια άλλη ενότητα θεμάτων. Υπάρχει, αναπτύσσεται, από την πλευρά της κυβέρνησης, μια πολυμέτωπη πολιτική που έχει να κάνει, βεβαίως, και με τη διεθνή παρουσία και τα διεθνή συμφέροντα της χώρας στην περιοχή και στο μέτωπο, το εσωτερικό. Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες επισκέψεις του Πρωθυπουργού και στο υπουργείο Εργασίας χτες, αλλά και πριν από λίγο καιρό στο υπουργείο Υγείας. Το μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή, είναι εμφανές ότι είναι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δυο βασικά πεδία στα οποία η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, εστιάζει την προσοχή της. Το πρώτο πεδίο είναι η ανάπτυξη και η εργασία. Έχουμε κάποια πολύ καλά δείγματα της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη φάση που μιλάμε, μια δυναμική τάση ανάκαμψης. Ανάκαμψη όλων των βασικών, θεμελιωδών, μεγεθών της ελληνικής οικονομικής και την ίδια στιγμή, μια τάση αύξησης της απασχόλησης και, μάλιστα, με βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι στο σημείο το οποίο θα θέλαμε. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί από την οκταετή ύφεση στην ελληνική οικονομία, πάρα πολλές στρεβλώσεις, μια γενικώς κακή εικόνα, την οποία παρουσίαζε και συνεχίζει, φυσικά, να παρουσιάζει η αγορά εργασίας και για την οποία, η δική μας βούληση είναι να την αντιστρέψουμε, να την μετασχηματίσουμε, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια αγορά εργασίας η οποία να στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επομένως, αυτό είναι το ένα πεδίο. Δηλαδή, ανάπτυξη και ανάκτηση της εργασίας. Και το δεύτερο πεδίο, όπως καταλαβαίνετε, είναι το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή, πρώτον, η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους με μακρόπνοα και θεσμικού χαρακτήρα σχέδια και με μακρόπνοες και θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως είναι τα νομοσχέδια τα οποία θα έρθουν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για το νέο σχολείο στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά την ίδια στιγμή και με καθημερινές παρεμβάσεις σε μικρά ζητήματα που επηρεάζουν, όμως, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, την καθημερινότητα των ανθρώπων.
ΣΧΙΝΑΣ: Είχαμε και την κυρία Φωτίου πριν από λίγο και μας είπε αναλυτικά για όλο αυτό το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής πολιτικής.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, είναι το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, είναι η καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων. Είναι μια σειρά, τέλος πάντων, από μικρότερες περιοχές, εν πάση περιπτώσει, άσκησης του κυβερνητικού έργου, οι οποίες, ωστόσο, επηρεάζουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του πολίτη.
ΣΧΙΝΑΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε το εξής: Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που μαζί με την εξωτερική πολιτική, τη διεθνή πολιτική, συμπληρώνουν την εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ, αντιπαρατάσσει μια πολιτική εξεταστικών επιτροπών για θέματα πολιτικής, την περίοδο 2015-2016, για τον Βαρουφάκη, για τον Καμμένο. Θα ήθελα το σχόλιο σας πάνω σ’ αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ξαναπεί ότι η Ν.Δ. ακριβώς, επειδή βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο σε σχέση με την αντιπολιτευτική της κριτική, ειδικά μετά τις 15 Ιουνίου, έχει επιλέξει να φύγει από τον τομέα της οικονομίας. Θεωρεί ότι εκεί δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με τη σημερινή κυβέρνηση. Και έχει αφήσει στην άκρη, ευτυχώς θα έλεγε κανείς, τις καταστροφολογίες, εν πάση περιπτώσει, που συγκροτούσαν τον πολιτικό της λόγο για έναν ολόκληρο χρόνο. Όλη αυτή την κινδυνολογία η οποία μας έλεγε ότι «η ελληνική οικονομία καταρρέει», ότι, τέλος πάντων, «η Ελλάδα θα κυλιέται στο βούρκο της ύφεσης» και μια σειρά από άλλες όμορφες εικόνες που προσπαθούσε να δημιουργήσει η Ν.Δ. Εν πάση περιπτώσει, έχει αφήσει πίσω της αυτού του τύπου την πολιτική κριτική και έχει περάσει σε μια χειρότερη. Η χειρότερη είναι η προσπάθεια της δημιουργίας αντιπερισπασμών, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, πολιτικών σκοπιμοτήτων με την επιλογή της να ζητήσει εξεταστική για το ζήτημα, που θεωρεί εκείνη ότι έχει προκύψει με τον κύριο Καμμένο. Και στη συνέχεια, με την προσπάθειά της να αναδείξει αυτό το οποίο θεωρεί ως ζήτημα, το ζήτημα Βαρουφάκη. Η γνώμη μου είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με ανοησίες. Πρέπει να ασκήσει σοβαρή αντιπολιτευτική κριτική. Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της για τη χώρα και επιτέλους, να σοβαρευτεί αντιπολιτευτικά, διότι είναι ανάγκη στη χώρα μας, όπως και σε κάθε χώρα, να υπάρχει μια σοβαρή αντιπολίτευση η οποία μπορεί να κάνει εποικοδομητική κριτική. Συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο, ξέρετε, και στη δημοκρατία μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν έχουμε σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που φτάνει στα όρια της γραφικότητας.
ΣΧΙΝΑΣ: Σε ό, τι αφορά το συνεχές αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, το έχει επαναφέρει τον τελευταίο καιρό. Έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος πολίτης ο οποίος θα κατανοούσε την αναγκαιότητα για την προσφυγή σε κάλπες. Η Ελλάδα, ευτυχώς και με την κυβέρνηση αυτή έχει περάσει σε μια περίοδο κανονικότητας και αποκατάστασης της σταθερότητας και στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Ο τρόπος, με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένας τρόπος που θα ταίριαζε στην Ελλάδα του 2010 του 2012. Δεν θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε για εκλογές.
Έχουμε μπροστά μας ως κυβέρνηση μια διετία. Τον πρώτο χρόνο αυτής της διετίας θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε σε ακόμη πιο βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές στη κατεύθυνση του δικού μας πολιτικού σχεδίου, στο βαθμό που θα έχουμε ανακτήσει και τμήματα της οικονομικής μας κυριαρχίας. Τα υπόλοιπα τα οποία σκέπτεται και αφηγείται ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι έχουν νόημα μόνο για τα επιτελεία της Ν.Δ. και δεν αφορούν κανέναν άλλον σε αυτή τη χώρα.

ΣΧΙΝΑΣ: Και κάτι τελευταίο. Διαβάζω στο σημερινό Τύπο ότι οργανώνουν κοινό μέτωπο οι PODEMOS με τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία και ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ο ηγέτης των PODEMOS και ο Πέδρο Σάντσεθ ο ηγέτης των ισπανών σοσιαλιστών συναντήθηκαν χθες δρομολογώντας κοινές πρωτοβουλίες και στη Βουλή, κοινές επιτροπές…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εξαιρετικά θετικό.

ΣΧΙΝΑΣ: Εδώ στην Ελλάδα, παρά τις προσεγγίσεις –κάνατε και μια παρέμβαση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εδώ υπάρχει μια σταθερή άρνηση, ενώ αντιθέτως σε όλη την Ευρώπη υπάρχει –θα έλεγα- μια προσέγγιση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, μη το γενικεύουμε. Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης υπάρχει, λίγο καθυστερημένα οφείλω να σας πω, μια επιλογή αριστερής στροφής από κάποια Σοσιαλιστικά κόμματα. Είτε πρόκειται για το φαινόμενο Κόρμπιν στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει τις ιδιαιτερότητές του και σχετίζεται –τέλος πάντων- με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και επικρατούσαν τόσο στη Βρετανία όσο και στο Εργατικό κόμμα. Εκεί έχουμε μια σαφή ριζοσπαστική αριστερή στροφή. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αυτό το οποίο βλέπουμε είναι έναν προβληματισμό της Σοσιαλδημοκρατίας σε σχέση με τις πολιτικές, τις οποίες άσκησε κατά τις δεκαετίες του 1990, του 2000, αλλά και κατά το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας δεκαετίας και μια συζήτηση που εξελίσσεται στα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα για την ανάγκη αριστερής στροφής αλλά και αμφισβήτησης, εν πάση περιπτώσει, των βασικών, των θεμελιωδών αρχών της οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην κρίση αλλά και αποτέλεσαν και τους βασικούς άξονες διαχείρισης της κρίσης.
Αυτό είναι ένα πάρα πολύ θετικό στοιχείο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ, να επηρεάζεται από τέτοιου τύπου μετατοπίσεις οι οποίες γίνονται στην Ευρώπη. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να συνεχίσει την πολιτική γραμμή την οποία ακολούθησε από το 2010 και ιδιαιτέρως από το 2012 και μετά, με την σύμπλευσή του με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά. Έγινε ένα στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. κατά την τριετία 2012-2015 και όλα αυτά για λόγους που είχαν να κάνουν με την μετωπική αντιπαράθεση των δύο παλιών κομμάτων του πολιτικού συστήματος με το ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνεται ότι ακόμη και μετά τις εκλογές του 2015 και τις πρώτες και τις δεύτερες, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θεωρήσει ότι είναι αναγκαία μια μετατόπισή του από αυτήν την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε την τριετία. Συνεχίζει να είναι ουραγός της Ν.Δ. Συνεχίζει να θεωρεί ότι ο βασικός προνομιακός συνομιλητής του πρέπει να είναι το κόμμα της δεξιάς και κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργεί και συνεχίζει να πορεύεται σε ένα κοινό μέτωπο με αυτό που εμείς θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε παλιό πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θωρεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό και αναγκαίο. Νομίζω ότι κάνει σφοδρό λάθος και δεν έμαθε τίποτα ούτε από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ούτε και από τη δική του πολιτική κατάρρευση στην Ελλάδα.

ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

The post Τζανακόπουλος: Στο «μαύρο βιβλίο» της Δικαιοσύνης η απόφαση για Ηριάννα-Περικλή appeared first on Enimerosi24.

Keywords
η καθημερινή, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, νέα, ελλαδα, χρεος, καλοκαιρι, καμμενος, ιουνίου, εκλογες, βουλη, οφείλω, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, συριζα, enimerosi24, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, εκλογες 2015, κομματα, χωρες της ευρωπης, enimerosi24, υπουργειο εργασιας, χωρες, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, εικονες, εξοδος, εργασια, ηγετης, ισπανια, καθημερινη, οικονομια, σημερινη, υφεση, αγορα, αγορα εργασιας, αξονες, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δικη, δικτυο, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εξελιξη, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, ιδια, η δικη, η καθημερινή, υποθεση, θετικο, ιγκλεσιας, εικονα, καλημερα, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κυρια, κομμα, λαθος, λειτουργια, λογο, μαυρο, μητσοτακης, νεο σχολειο, νοημα, ξερετε, ορια, ουσιαστικο, οφείλω, παιδια, πεδια, πεδιο, προβληματα, ρισκο, σας ευχαριστώ, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, ταση, υπουργειο υγειας, φυλακη, φυσικα, φτανει, αγορες, εξεταστικη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, μπροστα, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα