Spiegel: Η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο έχασε πάρα πολύ γρήγορα και τη λαϊκή εμπιστοσύνη..

Απολογισμοί στον γερμανικό τύπο με αφορμή τα δέκα χρόνια του ευρώ και την άδηλη πορεία του μέσα στο 2012. Ταυτόχρονα δημοσιεύονται και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Οι αποτυχημένοι μεταρρυθμιστές της Ελλάδας” το Spiegel Online δημοσίευσε αναλυτική ανταπόκριση του Φέρρυ Μπατζόγλου. Ο αρθρογράφος κάνει

λόγο για αθέτηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές της και για κωλυσιεργία στις μεταρρυθμίσεις. «Η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο έχασε πάρα πολύ γρήγορα και τη λαϊκή εμπιστοσύνη.
Διαρκείς διαμάχες παραλύουν το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ακόμη και οι πλέον επείγουσες μεταρρυθμίσεις έχουν ‘κολλήσει’», επισημαίνεται.
«Η κυβέρνηση Παπαδήμου αντιμετώπισε μεν επιτυχώς δύο σημαντικές προκλήσεις: την εκταμίευση της έκτης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Αλλά έκτοτε όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (…) είτε δεν έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση είτε έχουν κολλήσει», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Φαινόμενα παράλυσης
Αναφερόμενος στη δρομολογούμενη ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI), ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «στο μεταξύ είναι σαφές ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τιναχτεί στον αέρα». Τις δυσκολίες εντοπίζει «στο ύψος των επιτοκίων, που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για τα νέα ομόλογα, αλλά και στην έκταση του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία, είναι αμφίβολο αν θα την τηρήσουν όλοι οι πιστωτές», σημειώνει.
Η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ χαρακτηρίζεται «εκρηκτική πολιτικά αφού κανένας πολιτικός δεν είναι πρόθυμος να υποστηρίξει νέα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας».
Το δημοσίευμα εντοπίζει την «παράλυση», όπως λέει χαρακτηριστικά, της κυβέρνησης Παπαδήμου στα εξής: «στις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο ‘φιάσκο’ της μείωσης θέσεων εργασίας στο δημόσιο  (μόνο 1000 αντί 30.000 στην εφεδρεία), αλλά και στο κλείσιμο ή τη συγχώνευση δημοσίων φορέων, στην κωλυσιεργία εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και του σαθρού συστήματος υγείας, αλλά και στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων», σχολιάζει.
Κλείνοντας επισημαίνει την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε «χρόνο-ρεκόρ. (…) Τέσσερεις στους πέντε Έλληνες πιστεύουν στο μεταξύ ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση», λέει χαρακτηριστικά.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15628420,00.html

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/12/spiegel.html


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα