Διπλωματικό αδιέξοδο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

21:32 27/6/2012 - Πηγή: Olympia
Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν να βρίσκονται σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο για τον τρόπο τερματισμού της κρίσης στη Συρία, την ίδια ώρα που η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει πολύ λίγες ελπίδες για τις διμερείς συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη.
Η συνάντηση του Σαββάτου έχει στόχο να βρεθεί λύσει στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους και απειλεί όλο και περισσότερο την ασφάλεια της περιοχής.
Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
ανακοίνωσαν χθες πως η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Γενεύης αν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία.
“Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η συμφωνία για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης”, τόνισε αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει την κ. Κλίντον στην Φινλανδία, προσθέτοντας πάντως πως η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.
“Όταν θα υπάρξει συμφωνία θα έχουμε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να προχωρήσουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αφεθούμε σε έναν κύκλο διαλόγου, απλώς για να μιλάμε”, υπογράμμισε.
Η Ουάσινγκτον έχει επίμονα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και την αποχώρηση του προέδρου Ασαντ από την εξουσία. ”Το καθεστώς Ασαντ έχει χάσει τη νομιμότητά του”, δήλωσε αξιωματούχος.
Όμως το να εγκαταλείψει η Ρωσία τον σύρο πρόεδρο, θα σημαίνει μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της, κάτι που οι αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν βλέπουν να συμβαίνει.
Οι συνομιλίες στη Γενεύη θα επικεντρωθούν στη νέα εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Αναν. Σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας, οι βιαιότητες στη Συρία θα ενταθούν με σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή.
“Πιστεύουμε πως οι πωλήσεις όπλων από τη Ρωσία και άλλες χώρες στο συριακό καθεστώς τροφοδοτούν τις συγκρούσεις και δεν βοηθούν στο να σημειωθεί πρόοδος”, τόνισε αξιωματούχος των ΗΠΑ και κατέληξε πως τέτοιες πράξεις υποστηρίζουν και νομιμοποιούν το καθεστώς της Δαμασκού.onalert.gr
Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα