ΚΑΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ. ΕΠΙΟΡΚΟΙ. Ύποπτα “θαλασσοδάνεια” σε στελέχη, μετόχους Τραπεζών, αλλά και σε συγγενείς τους εντόπισε η Τρόικα!

18:13 5/11/2012 - Πηγή: Olympia

Μετοχοδάνεια και χορηγήσεις προς εταιρείες μετόχων, διοικητικών στελεχών των τραπεζών αλλά και συγγενών τους βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών εταιρειών που ερευνούν κατ’ εντολήν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, το ΤΧΣ διενεργεί εδώ και ένα εξάμηνο περίπου έρευνα σε

βάθος στα χαρτοφυλάκια δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτικοί οίκοι στους οποίους η διοίκηση του Ταμείου έχει αναθέσει τη διενέργεια του ελέγχου έχουν εντολή να εξετάσουν τα δάνεια για αγορές μετοχών και προς επιχειρήσεις που σχετίζονται με μετόχους των ίδιων των τραπεζών, για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι νόμοι και οι κανόνες της ορθής τραπεζικής πρακτικής.

Ο έλεγχος είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν εντοπιστεί «ύποπτα» δάνεια σε μια τουλάχιστον τράπεζα τα οποία διερευνώνται ενδελεχώς.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ο δημόσιος φορέας που θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, οι οποίες δεν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.
Οπως είναι γνωστό, τα κεφάλαια του Ταμείου, προέρχονται κυρίως από τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) προς την Ελλάδα και ανέρχονται (για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση) σε 48 δισ. ευρώ.

Η τρόικα δεν θέλει συνεπώς να αποκαλυφθεί αργότερα ότι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν «τρύπες» που δημιουργήθηκαν από παράνομες πρακτικές.

Εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά συνολικότερα στα προγράμματα κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να υλοποιηθούν και σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Αυστηροί όροι

Αλλά και γενικότερα η τρόικα δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση στην ευρωπαϊκή και την ελληνική κοινή γνώμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με όρους ευνοϊκούς για τις διοικήσεις και τους μετόχους. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τελικοί όροι της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίοι θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες, που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, είναι πολύ αυστηρότεροι απ’ όσο πρότειναν οι τράπεζες.

Απ’ ό,τι φαίνεται ο φόβος να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι χαρίζεται στους τραπεζίτες, μέτρησε πιο πολύ από την έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαχειριστική ικανότητα του Δημοσίου, το οποίο θα καταστεί, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο μεγαλύτερος μέτοχος του τραπεζικού συστήματος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα