Το ΔΝΤ χτυπούσε το καμπανάκι του χρέους από καιρό!

17:37 2/12/2012 - Πηγή: Olympia

Από τις 7 Μαρτίου 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου ήξερε ότι το Μνημόνιο που κατάρτιζε για την Ελλάδα «δεν έβγαινε», σύμφωνα με την κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη….

Ωστόσο

εντυπωσιάζει η επιμονή της να απορρίπτει, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους.

Δυο έγγραφα- φωτιά που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου γνώριζε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει πριν από την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, περιλαμβάνονται στην δικογραφία με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το πρώτο έγγραφο αποτελεί απόσπασμα από έκθεση του ΔΝΤ για την χώρα μας, η οποία συντάχθηκε πριν από την Υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Το εν λόγω έγγραφο, με την ένδειξη «απόρρητο» εστάλη από τον τότε εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο τον Μάρτιο του 2010, λίγο πριν από την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι “το πρόγραμμα δεν είναι πιθανό να μπορέσει τεχνικά να εφαρμοστεί», ενώ παράλληλα προβλέπει ότι “θα πληγεί έντονα ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα”.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώθηκε στις 7 Μαρτίου 2010 από τον πρώην διευθυντή της ευρωπαϊκής διοίκησης του ΔΝΤ Μάρεκ Μπέλκα ότι ο στόχος ήταν αισιόδοξος και ότι δύσκολα θα επιτυγχανόταν μόνο αν γινόταν αναδιάρθρωση του χρέους. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ήταν πολύ κατηγορηματικός στις θέσεις του…

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης περιγράφει και το δεύτερο έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία Ρουμελιώτη: είναι η έκθεση της Citygroup Global Markets στις 5 Μαΐου 2010, στην οποία τονίζεται πως αν η αναδιάρθρωση γινόταν το 2010 θα χρειαζόταν «κούρεμα» 30%, ενώ αν γίνει αργότερα θα είναι αναπόφευκτα μεγαλύτερο «κούρεμα».

«Το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μια κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε 1 μόνο έτος, στόχο τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχο προηγούμενο σε ιστορία παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Λίγο παρακάτω αναγράφονται τα εξής : «Οι προσπάθειες αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου, αποφευγομενης κατά το δυνατόν υπερβολής έξαρσης Κοινωνικών εντάσεων που υπονομεύουν όλο εγχείρημα».

3 φορές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 3 φορές φέρεται να ενημερώθηκε.

Στις δύο καταθέσεις που έδωσε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αναφέρει ότι προσωπικά ο ίδιος ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου στις 20 Σεπτεμβρίου 2010 πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο.

Την αμέσως προηγούμενη περίοδο καταγράφεται μία συνεχής αλληλογραφία ανάμεσα σε Γ. Παπακωνσταντίνου – Π. Ρουμελιώτη – Γ. Ζανιά. Είναι ενδεικτικό ότι στις 3 Μαρτίου 2011 ο Γ. Ζανιάς στέλνει ένα σχέδιο στον υπουργό και τον εκ

Keywords
Τυχαία Θέματα