Το παράδειγμα της ηγεσίας

 Του Δημήτρη Γαρούφα*

Μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο  για τα «αναδρομικά» των Βουλευτών και την υποκρισία του πολιτικού κόσμου στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν θέλω να πω περισσότερα αλλά τονίζω ότι η μεθόδευση  καταβολής αναδρομικών  εξ αντανακλάσεως μέσω αυξήσεων που δίνονται στους δικαστές τραυματίζει το κύρος του πολιτικού κόσμου στη συνείδηση των πολιτών.

Επανέρχομαι στο θέμα με αφορμή  δηλώσεις  νυν και πρώην Βουλευτών περί παραίτησής τους από την διεκδίκηση αναδρομικών…Επισημαίνω ότι η παραίτηση

δεν γίνεται με δήλωση στα ΜΜΕ που πρόσκαιρα εκτονώνει  τη λαϊκή οργή  αλλά για να ισχύει ως παραίτηση πρέπει να γίνει  με συγκεκριμένες νομικές ενέργειες.….ενώ με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω  μια σωστή ενέργεια της Ν.Δ η οποία δια του κ. Μιχελάκη δήλωσε ότι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ δεν θα υπάρχει κανείς υποψήφιος  από αυτούς που διεκδικούν αναδρομικά αν δεν έχει παραιτηθεί της διεκδίκησης ..

Στη σημερινή συγκυρία  οι πολιτικοί μας  θα βελτίωναν την εικόνα τους   αν: α)   αποφάσιζαν  την κατάργηση  προκλητικών προνομίων τους  όπως  της διπλής σύνταξης(για Βουλευτές, Δημάρχους κλπ.),την κατάργηση της πρόσθετης αμοιβής για συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής ,τον περιορισμό σε 2 των αποσπασμένων υπαλλήλων σε κάθε Βουλευτή κλπ. και β) αν ουσιαστικά συζητούσαν, αποφάσιζαν και άρχιζαν να υλοποιούν πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Γιατί ενώ στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα εφευρετικοί στην θέσπιση επιδομάτων τύπου «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία»με διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τώρα στην θέσπιση φόρων σε οτιδήποτε κινείται στη χώρα, δυστυχώς δεν δείχνουν να ασχολούνται επαρκώς με το πώς θα ξεφύγουμε από την κρίση.

          Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν σώζεται η Ελλάδα με την κατάργηση κάποιων προκλητικών προνομίων των πολιτικών.. Φυσικά και δεν σώζεται αλλά οι συγκεκριμένες ενέργειες θα είχαν τεράστια συμβολική αξία γιατί   θα αποδείκνυαν ότι οι πολιτικοί μας λειτουργούν ως ηγέτες,  δεν ζητούν μόνο θυσίες από τους πολίτες αλλά υποβάλλονται και αυτοί  σε αυτές.

Σε αυτή την κρίσιμη  περίοδο  μετρά το παράδειγμα της ηγεσίας. Επιβάλλεται να  συμμετέχει στις θυσίες και να λειτουργεί με ήθος και θάρρος    ως «λυχνία επί όρους κειμένη».. Να είναι έτοιμοι οι κάθε λογής ηγέτες   να πουν αυτό που είπε στην αρχαία Αμφίπολη ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας που επικεφαλής 150 Σπαρτιατών νίκησε χιλιάδες Αθηναίους γιατί  μπήκε μπροστά ως ηγέτης λέγοντας: «όσον αφορά το κατ΄εμέ θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλλίτερος εις το να προτρέπω άλλους παρ΄ ότι είμαι εις το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου…»

*Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε(21-12-11) και στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα