Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την Πύλη του Κάτω Κόσμου [εικόνες]

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Ιεράπολη της Φρυγίας, όπου, Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν, επιτέλους, την Πύλη για τον Κάτω Κόσμο, την είσοδο για το βασίλειο του Αδη, όπως έχει περιγραφεί εκτενώς στην ελληνορωμαϊκή μυθολογία.

Για την ακρίβεια οι επιστήμονες ανακάλυψαν την είσοδο του Αδη κοντά στη Φρυγία σε ένα μέρος όπου στην αρχαιότητα συγκεντρώνονταν οι πιστοί πιστεύοντας ότι οδηγεί στο σκοτεινό βασίλειο του Κάτω Κόσμου που πήγαιναν οι ψυχές των πεθαμένων.

Η περιοχή, βέβαια, δεν απέκτησε τυχαία τη φήμη της,

καθώς οι περιγραφές έκαναν λόγο για θανατηφόρα αέρια και αναθυμιάσεις που έβγαιναν από το άνοιγμα της σπηλιάς.

Ο Φραντσέσκο Ντ ‘ Αντρία από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο ανακοίνωσε την ανακάλυψη στα μέσα Μαρτίου, ενώ δήλωσε ότι βρέθηκαν και ερείπια από τον αρχαίο ναό που είχε χτιστεί από τους προσκυνητές, αλλά και ότι έχει απομείνει από μια «πισίνα» και μερικά σκαλοπάτια που είχαν κατασκευαστεί πάνω από την είσοδο της σπηλιάς, στοιχεία που ταιριάζουν με τις αρχαίες περιγραφές.

Δίπλα στους κίονες ιωνικού ρυθμού βρέθηκε και μια επιγραφή αφιερωμένη στον άρχοντα του Κάτω Κόσμου, τον Αδη ή Πλούτωνα, και την Κόρη, την Περσεφόνη.

«Μπορούσαμε να δούμε τις θανατηφόρες ιδιότητες της σπηλιές, όπως, σκελετούς πουλιών που πλησίαζαν το ζεστό άνοιγμα της σπηλιάς και σκοτώνονταν αμέσως από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» προσθέτει ο ντ ‘ Αντρία μιλώντας στο Discovery news.

Ο επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι «Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ιερές τελετές από αυτά τα σκαλιά, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν στην περιοχή κοντά στο άνοιγμα. Μόνο οι ιερείς λογικά θα μπορούσε να σταθούν μπροστά από την πύλη» και προσθέτει ότι τα ευρήματα με τους σκελετούς των πτηνών οφείλονται στα έθιμα της εποχής, όπου οι προσκυνητές έστελναν μικρά πουλιά στο άνοιγμα της «πύλης» για να δουν τις θανατηφόρες της συνέπειες.

Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης της Ιεράπολης προβληματίζει τους ερευνητές με διαφορετικές απόψεις να διατυπώνονται, ωστόσο, ως η πιο αποδεκτή είναι εκείνη που θέλει τον Ευμένη Β’, βασιλιά της Περγάμου, να ιδρύει την πόλη περίπου το 190 π. Χ. και υπήρξε ακμάζουσα πόλη κατά τα ρωμαϊκά χρόνια χάρη κυρίως στις θερμές πηγές της και τα ιαματικά νερά.

Οι Πύλες του Κάτω Κόσμου πιστεύεται ότι λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τον 4ο αιώνα μ. Χ. και τις επισκέπτονταν οι τελευταίοι ειδωλολάτρες, προτού ο ναός καταστραφεί ολοσχερώς από τους χριστιανούς τον 6ο αιώνα μ.Χ. Και στη συνέχεια μια σειρά σεισμών ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο των οπαδών της νέας, τότε, θρησκείας.

Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Φρυγίας κονντά στην σύγχρονη τουρκική πόλη Παμουκάκε και θεωρείται μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ έχει περίπου 1,5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο.

Ο ίδιος αρχαιολόγος, Φραντσέσκο ντ ‘ Αντρία, είχε δηλώσει το 2011 ότι στην ίδια περιοχή έχει εντοπίσει τον τάφο του Αγίου Φιλίππου, ενός από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού.

Αντίστοιχες περιοχές που χαρακτηρίζονται από πηγές θερμών υδάτων και έκλυσης θανατηφόρων και όχι μόνο αερίων υπάρχουν σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με την σύγχρονη «Πύλη της Κολάσεως» να βρίσκεται στο Τουρκμενιστάν.

Πρόκειται για μία τρύπα στο έδαφος την οποία δημιούργησαν κατά λάθος γεωλόγοι πριν από σαράντα χρόνια και στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους κατοίκους από τις εκπομπές αερίων της έβαλαν φωτιά η οποία καίει μέχρι σήμερα.

Παρά το γεγονός, ότι αποτελούν φυσικό φαινόμενο οι άνθρωποι της αρχαιότητας στην προσπάθειάς τους να δώσουν μια εξήγηση τους έδιναν σε αρκετές περιπτώσεις θεϊκές ιδιότητες.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αμέτρητες πηγές εκπομπής φυσικού αερίου ανάμεσα στις κατεστραμμένες πόλεις Σόδομα και Γόμορα οι οποίες πιθανότατα προκάλεσαν τις εκρήξεις φωτιάς που οι τότε κάτοικοι της περιοχής εξέλαβαν σαν την οργή του Θεού.

The post Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την Πύλη του Κάτω Κόσμου [εικόνες] appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα