Οι «παγίδες» της δίαιτας

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση, μιας και καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι που απειλούν να καταστρέψουν την προσπάθειά μας. Διαβάστε πέντε «παγίδες» για τη δίαιτα…

Μην βιάζεσαι να χάσετε βάρος

Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους χάνεται όχι μόνο λιπώδης ιστός αλλά και μυϊκός.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να εξασφαλίσουμε τη λιγότερη δυνατή απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που σε γενικές γραμμές μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή της εφαρμογής αυστηρών υποθερμιδικών προγραμμάτων διατροφής, που οδηγούν σε γρήγορες απώλειες.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Η άσκηση βοηθά στη συντήρηση του μυϊκού ιστού, και αυτός είναι ο κύριος λόγος που προτείνεται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αδυνατίσματος.

Μελέτες υποδεικνύουν πως, αν ένας άντρας με δείκτη μάζας σώματος 30 χάσει 10 κιλά σε 3 μήνες μόνο με δίαιτα αδυνατίσματος, ένα ποσοστό 29% της απώλειας θα αντιπροσωπεύει μυϊκή μάζα, σε αντίθεση με ένα ποσοστό 17% όταν το ίδιο βάρος χαθεί με συνδυασμό δίαιτας και άσκησης.

Μην αναμένετε τη μαγική λύση

Παρά την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μέχρι σήμερα μεμονωμένη -λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν έχει δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθεί.

Ακόμα και η πολλά υποσχόμενη θεωρία της λεπτίνης, που απασχόλησε και απασχολεί δεκάδες κορυφαίους ερευνητές, προσέκρουσε στο άβατο τείχος της «λεπτινοαντοχής» που παρουσιάζουν τα παχύσαρκα άτομα, μετατοπίζοντας τις προσδοκίες των επιστημόνων και στρέφοντας τους στην έρευνα για ανεύρεση άλλων ουσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία του ανθρώπινου μεταβολισμού.

Ας δώσουμε λοιπόν έμφαση στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τόσο οι επιστήμονες διαιτολόγοι όσο και η πολιτεία μέσω εγκεκριμένων φορέων, και ας σταματήσουμε να ψάχνουμε για μαγικές λύσεις όταν το πρόβλημα έχει ήδη εδραιωθεί, «λύσεις» που συχνά διαιωνίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Μετριάστε την κατανάλωση αλατιού

Το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, και μάλιστα από τρόφιμα τα οποία μπορεί να μην έχουν καν αλμυρή γεύση (π.χ. γλυκά μπισκότα!).

Το αλάτι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων είτε ως φυσικό συντηρητικό, είτε ως ενισχυτικό γεύσης και χρώματος. Επίσης χρησιμοποιείται για να ελέγξει τη διαδικασία ζύμωσης των τυριών ή του ψωμιού.

Έτοιμα γεύματα που παρασκευάζονται στα μικροκύματα, τρόφιμα fast food (π.χ. κροκέτες κοτόπουλου), πίτσες, αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες και ορισμένα δημητριακά προγεύματος μπορεί να αποτελούν πηγές μεγάλης ποσότητας «κρυμμένου» αλατιού.

Το υπόλοιπο 25% του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από δύο πηγές: α) το προσθέτουμε εμείς είτε κατά τη μαγειρική παρασκευή, είτε στο τραπέζι, β) υπάρχει από τη φύση στις τροφές (π.χ. στο αβγό, το σπανάκι, το κρέας κ.ά.).

Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνουμε λιγότερο από 6 γρ. αλατιού καθημερινά, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,4 γρ. νατρίου περίπου. Τα 6 γρ. αλατιού τα παίρνουμε από 1 κουταλάκι του τσαγιού.

Προσέξτε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (120 περίπου θερμίδες το ένα ποτήρι κρασί), ενώ όταν καταναλώνεται υπέρμετρα είναι επιβαρυντικό για την ανθρώπινη υγεία.

Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση του αλκοόλ σε μία μερίδα καθημερινά.

1 μερίδα αλκοόλ – 50 ml ποτών όπως το ουίσκι, η βότκα, το τζιν = 120 ml κρασί = 1 κουτάκι (330 ml) μπίρα.

Πηγή: myworld.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα