Οταν ο φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ συνάντησε τον τρομοκράτη Μπάαντερ και απογοητεύτηκε
Ένα αντίγραφο σημειώσεων για τη συνάντηση του Ζαν Πωλ Σαρτρ με τον φυλακισμένο ηγέτη της RAF, Αντρέας Μπάαντερ, το 1974, που δημοσιοποιήθηκε από το Spiegel, δείχνει ότι ο φιλόσοφος ήθελε να πείσει τον Μπάαντερ, ώστε η τρομοκρατική οργάνωση να σταματήσει να δολοφονεί ανθρώπους αλλά δεν τα κατάφερε.
Η συνάντηση έγινε στις 4 Δεκεμβρίου 1974 σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Στουτγάρδης και θεωρήθηκε τότε ως ένα από τα μεγαλύτερα
Ο Σαρτρ μετά τη συνάντηση κατήγγειλε δημοσίως τα διαβόητα «λευκά κελιά»-θαλάμους βασανιστηρίων στα οποία κρατούνταν τα μέλη της RAF, όπου έμελε να βρεθούν νεκροί ο Μπάαντερ, η σύντροφός του, η Γκούντρουντ Ενσλιν, καθώς και ο συγκρατούμενός τους Γιαν-Καρλ Ράσπε στις 18 Οκτωβρίου 1977, ενδεχομένως μετά από αυτοκτονία.
Σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες της συνομιλίας ανάμεσα στον φιλόσοφο και τον τρομοκράτη παρέμεναν κρυφές έως την προηγούμενη εβδομάδα.
Μετά από αίτημα του Spiegel, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη Προστασία του Συντάγματος, έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 1975, το οποίο βρισκόταν στα αρχεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Το δεκασέλιδο έγγραφο είναι ιστορικής σημασίας επειδή περιγράφει την συνομιλία μεταξύ Σαρτρ και Μπάαντερ. Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, περιέχει σχεδόν όλα όσα είπε ο Σαρτρ, καθώς και τα «πιο σημαντικά σημεία» των λεγομένων του Μπάαντερ, σύμφωνα με το Βήμα.
Η συνομιλία των δύο ανδρών δημοσιεύτηκε στο Spegel:
Σαρτρ: Μιλώντας για τις μάζες, η RAF έχει αναλάβει δράση με την οποία οι άνθρωποι δεν συμφωνούν.
Μπάαντερ: Είναι ξεκάθαρο πως το 20% του πληθυσμού [ της Δυτικής Γερμανίας ] συμφωνεί με τις ενέργειες μας.
Σαρτρ: Το ξέρω. Τα στατιστικά προετοιμάστηκαν στο Αμβούργο.
Μπάαντερ: Η κατάσταση στη Γερμανία οδηγεί στη δράση μικρών ομάδων, τόσο νόμιμων όσο και παράνομων.
Σαρτρ: Οι πράξεις αυτές μπορεί να δικαιολογούνταν στη Βραζιλία, αλλά όχι στη Γερμανία.
Μπάαντερ: Γιατί;
Σαρτρ: Στη Βραζιλία χρειάστηκαν ανεξάρτητες δράσεις προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Ήταν απαραίτητη η προπαρασκευαστική εργασία.
Μπάαντερ: Και γιατί είναι διαφορετικά με εδώ;
Σαρτρ: Διότι εδώ δεν υπάρχει ο ίδιος τύπος προλεταριάτου σε σχέση με τη Βραζιλία.
Την συνάντηση τη ζήτησε η RAF, μετά από μία δήλωση του Σαρτρ πως η ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ αποτελούσε μια «ενδιαφέρουσα δύναμη» στη Δυτική Γερμανία με «αίσθηση για την επανάσταση». Η Ούλρικε Μάινχοφ πρότεινε ο Σαρτρ να πάρει συνέντευξη από τον Αντρέας Μπάαντερ τονίζοντας πως «έτσι θα ήταν πιο δύσκολο για τους μπάτσους να σκοτώσουν τον Αντρέας».
Το μέλος της RAF βρισκόταν την περίοδο εκείνη στο μέσον μιας απεργίας πείνας με αίτημα να βελτιωθούν οι συνθήκες εγκλεισμού τους, σε μια απόπειρα να προσελκύσει τη προσοχή της κοινής γνώμης. Τότε ήταν που μπήκε στην εικόνα και ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος.
Ψυχρή συνάντηση φιλοσόφου με τρομοκράτη
Υποδέχθηκε τον φιλόσοφο με ψυχρότητα στο δωμάτιο επισκεπτών των φυλακών. Εκτός των δύο ανδρών παρόντες ήταν ένας διερμηνέας, ένας φρουρός και ένας πράκτορας της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Όταν ο Σαρτρ ξεκίνησε τη κουβέντα λέγοντας πως ήρθε ως «υποστηρικτής» κι ήθελε να συζητήσει τις αξίες που πρέσβευε ο Μπάαντερ, ο κρατούμενος απάντησε πως «κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο». Του είπε πως περίμενε πως «θα υποδεχόταν έναν φίλο», αλλά αφού διάβασε τη συνέντευξη του στο Spiegel, περίμενε πλέον την άφιξη «ενός δικαστή».
Ο τόνος της συνάντησης δεν έγινε πιο φιλικός στην πορεία. Πολλές φορές ο Μπάαντερ ρώτησε απότομα τον επισκέπτη του «καμία άλλη ερώτηση;» και ο Γάλλος διανοούμενος έδειξε να μην ενδιαφέρεται πολύ για το άτομο του.
Ωστόσο, ο ηγέτης της RAF είχε συγγράψει τρεις σελίδες κειμένου, το οποίο διάβασε στον Σαρτρ. Στην απόρρητη έκθεσή του, ο παρών στη συνομιλία αξιωματούχος της γερμανικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έγραψε: «Μετά από κάθε ερώτηση του Σαρτρ, ο Μπάαντερ του διάβαζε το ίδιο ακριβώς κομμάτι ξανά και ξανά. Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει κάποιες προτάσεις, είχε δυσκολία να το κάνει και περνούσε, χωρίς ειρμό, στην επόμενη πρόταση».
«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε» γράφει το Spiegel, «ότι ο Σαρτρ μπορούσε να αποσπάσει κάποιο ίχνος λογικής από όσα έλεγε ο Μπάαντερ για την «αντεπαναστατική επανάσταση», τις «διοικητικές μέριμνες του καπιταλισμού» ή τη στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί («πόλη, πόλη, πόλη, χωριό»)».
Αντιθέτως, κατά το περιοδικό, «τα λόγια του Σαρτρ ήταν ξεκάθαρα: οι πολιτικές ενέργειες της RAF στη Δυτική Γερμανία δεν είχαν «κανέναν αντίκτυπο». Οι πράξεις αυτές ήταν «ορθές» σε χουντοκρατούμενες χώρες όπως τότε η Γουατεμάλα, αλλά όχι στη Γερμανία».
Τρομοκρατία στη Γαλλία
Όταν ο Μπάαντερ πρότεινε την δημιουργία «ένοπλων ομάδων» στη Γαλλία, ο Σαρτρ διαφώνησε λέγοντας «Δεν πιστεύω πως η τρομοκρατία θα ήταν καλή για τη Γαλλία».
Ο παρών στη συνομιλία υπάλληλος της Εγκληματολογικής υπηρεσίες έγραψε: «Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από τη συνομιλία, ο Μπάαντερ εμφανίστηκε αποκαρδιωμένος και απογοητευμένος που ο Σαρτρ δεν είχε εγκρίνει τη δράση της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ».
Η συνάντηση έλαβε τέλος μετά από περίπου 60 λεπτά.
The post Οταν ο φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ συνάντησε τον τρομοκράτη Μπάαντερ και απογοητεύτηκε appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Χωρίς οικοδομική άδεια οι μικροεπισκευές - Όλες οι αλλαγές στους συντελεστές δόμησης
- 6.143 προσληψεις σε δημους, νοσοκομεια, μουσεια...
- ΦΩΤΟ-Διέλυαν κλεμμένα φορτηγά
- Προφητεία του Αγίου Μαλαχία:Ο τελευταίος Πάπας θα είναι έγχρωμος !
- Πληρώνονται οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων του Δ. Ηρακλείου
- Εύβοια: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μετά την διαπόμπευση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerwsi
- Τεχνολογία κατάσκοπος μέσω Twitter, Facebook
- «Το μνημόνιο 3 και ο προϋπολογισμός του 2013 στηρίχθηκαν σε λάθος στοιχεία»
- Συναγερμός στην Αχαΐα
- Συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα
- Αναβλήθηκε η δίκη των μελών του ΠΑΜΕ
- Οταν ο φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ συνάντησε τον τρομοκράτη Μπάαντερ και απογοητεύτηκε
- Σερφάροντας στα ορμητικά ποτάμια της Αυστρίας!
- Τελευταία Νέα Enimerwsi
- Οταν ο φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ συνάντησε τον τρομοκράτη Μπάαντερ και απογοητεύτηκε
- Το μήκος του προσώπου καθορίζει τον ηγέτη!
- Σερφάροντας στα ορμητικά ποτάμια της Αυστρίας!
- Συλλαλητήριο στην Ιεράπετρα
- Συναγερμός στην Αχαΐα
- Συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για το “κούρεμα”
- Αναβλήθηκε η δίκη των μελών του ΠΑΜΕ
- Mυστική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA στη Σ. Αραβία αποκαλύπτει το BBC
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αλαβάνος: Η αλλαγή νομίσματος είναι πάντα ένα σοκ, αλλά…
- Τσίπρας: Πως θα εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση το “λάθος” του ΔΝΤ;
- Τι είναι προτιμότερο να πίνουμε και τι να αποφεύγουμε
- Μηνύει τον Alpha η Χρυσή Αυγή
- «Η συζήτηση πρέπει να τεθεί τη στιγμή που πρέπει»
- Το πρόγραμμα του Champions League
- Βαριά «καμπάνα» για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων