Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ: Ο άνθρωπος που αψήφισε τη χιτλερική νεολαία και ανέβηκε στο θρόνο του Βατικανού

Στις 19 Απριλίου 2005 το συμβούλιο των καρδιναλίων στο Βατικανό είπε Χαμπέμους Πάπαμ. Και η καπνοδόχος έβγαλε λευκό καπνό. Λίγη ώρα αργότερα ο Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ έγινε ο νέος Πάπας και το όνομα που επέλεξε ήταν Βενέδικτος ΙΣΤ. Ηταν ο 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 στο Μαρκτλ αμ Ινν, στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του ήταν αστυνομικός και είχε δύο αδέρφια. Την Μαρία και τον Γκέοργκ Ράτσινγκερ.

Με το ζόρι στη χιτλερική νεολαία

Σε ηλικία 14 ετών

έγινε, όπως του επέβαλλε ο νόμος, υποχρεωτικά μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Ωστόσο δεν πήγαινε στις συναντήσεις και έκανε αίτηση για να παραιτηθεί από μέλος. Παρόλαυτα το 1943, σε ηλικία 16 ετών, υποχρεώθηκε από το Τρίτο Ράιχ να υπηρετήσει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του στα αντιαεροπορικά πυροβόλα για την υπεράσπιση ενός εργοστασίου της BMW, έξω από το Μόναχο. Έκανε την βασική εκπαίδευση και στάλθηκε στην Ουγγαρία Και πάλι όμως αντιστάθηκε και το 1944 ρισκάροντας να καταδικαστεί σε θάνατο, κατάφερε να διαφύγει.

Από το 1946 μέχρι το 1951 σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία. Το 1951 δέχτηκε το μυστήριο της Ιεροσύνης μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Γκέοργκ Ράτσινγκερ. Το 1953 πήρε διδακτορικό στη θεολογία και το 1957 υπέβαλε την υφηγεσία του στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ένα χρόνο αργότερα, το 1958, ο Ράτσινγκερ έγινε καθηγητής δογματικής θεολογίας στην Ανώτατη Φιλοσοφική Θεολογική Σχολή του Φράιζιγκ. Μέχρι το 1977 εργάστηκε σε αυτόν τον τομέα στα Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του Μίνστερ, του Τίμπιγκεν και του Ρέγκενσμπουργκ. Από το 1962 μέχρι το 1965 ήταν παράλληλα και σύμβουλος του Αρχιεπίσκοπου Κολονίας, του Καρδινάλιου Γιόζεφ Φρινγκς.

Το 1977 ο Παύλος ΣΤ’ ανακήρυξε τον Ράτσινγκερ καρδινάλιο. Το 1978 ο Καρδινάλιος Ράτσινγκερ συμμετείχε στην εκλογή του Ιωάννη Παύλου Α’ και του Ιωάννη Παύλου Β’. Ο Ιωάννης Παύλος Β’ τον κάλεσε το 1981 να μείνει στη Ρώμη σαν ανώτερος του σύμβουλος για θεολογικά θέματα.

Μετά το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του Β’, ο Ράτσινγκερ εξελέγη από το συμβούλιο των καρδιναλίων (κονκλάβιο) στις 19 Απριλίου 2005, και έγινε μετά τον Αδριανό ΣΤ’ ο πρώτος ερμανός Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας μετά από 482 χρόνια. Τρεις μέρες πριν εκλεγεί Πάπας έκλεισε τα 78. Έτσι από το 1730 και μετά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκλεγμένος Πάπας. Το όνομα που επέλεξε για την ενθρόνισή του ήταν Βενέδικτος ΙΣΤ’.

Στο στόχαστρο του μουσουλμανικού κόσμου

Τον Σεπτέμβριο του 2006 βρέθηκε στο στόχαστρο του μουσουλμανικού κόσμου μετά από τις δηλώσεις του που έγιναν κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, στις 14 Σεπτεμβρίου 2006. Δανειζόμενος αυτούσιο τμήμα διαλόγου του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου με Πέρση λόγιο και θέμα τις αλήθειες του Ισλάμ και του Χριστιανισμού, είπε: «Ο αυτοκράτορας μιλά για το θέμα του τζιχάντ, του ιερού πολέμου. Έλεγε, και μεταφέρω αυτούσια τη φράση: Δείξε μου τι νέο έφερε ο Μωάμεθ και εκεί θα βρεις μόνον πράγματα διαβολικά και απάνθρωπα, όπως η διαταγή του να διαδοθεί η πίστη που κήρυττε με το σπαθί». Αντιλαμβανόμενος ξεκάθαρα το πόσο λεπτό είναι το θέμα, σημειώνουν διεθνή πρακτορεία, ο Πάπας είπε δύο φορές τη φράση «μεταφέρω αυτούσια τη φράση», δίχως να σχολιάσει θετικά ή αρνητικά την παράθεση. Τη «βαθιά λύπη» του, για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στο μουσουλμανικό κόσμο οι δηλώσεις του στη Γερμανία, εξέφρασε ο Πάπας, στις 18 Σεπτεμβρίου 2006, πολλοί όμως ήταν αυτοί που δεν ικανοποιήθηκαν. Διαδηλώσεις, βανδαλισμοί, αλλά και μια δολοφονία Ιταλίδας καλόγριας στην Σομαλία φέρεται να αποτέλεσαν απάντηση στην «προσβολή».

Ο Ποντίφικας που είπε «ναι» στη χρήση προφυλακτικού

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε ο Πάπας Βενέδεικτος όταν αποδέχθηκε τη χρήση του προφυλακτικού, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό που προκαλεί AIDS. Η δήλωση του, ήρθε από την προδημοσίευση τμήματος του βιβλίου «Φώτα του κόσμου».

Η αναφορά του Πάπα ήταν μία αλλαγή 180 μοιρών στις μέχρι πρότινος σκληρές θέσεών του Βατικανού για τη χρήση προφυλακτικού και όχι μόνο ως μέσου αντισύλληψης.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καμερούν, ο Πάπας δήλωνε ότι η χρήση του προφυλακτικού ίσως και να επιδεινώνει την εξάπλωση του ιού.

The post Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ: Ο άνθρωπος που αψήφισε τη χιτλερική νεολαία και ανέβηκε στο θρόνο του Βατικανού appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα