Τα φυτά ανθίζουν πλέον νωρίτερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μπορεί τα πρώιμα ανθισμένα παρτέρια να έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία μας, αυτή όμως η ανακολουθία στους κανόνες της Φύσης δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο San Diego της Καλιφόρνιας σε...
άμεση συνεργασία με συνολικά 22 Ινστιτούτα στον Καναδά, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία, τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και η άνοιξη ξεκινάει πρωθύστερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν και αξιολόγησαν στοιχεία για 1.634 είδη φυτών από τέσσερις ηπείρους. Το τελικό τους συμπέρασμα είναι
ότι τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα είχαν «υποτιμήσει» τον τρόπο «αντίδρασης» των φυτών στην κλιματική αλλαγή. Tα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα επηρεάζουν τον τρόπο παραγωγής οξυγόνου από τα φυτά, ενώ οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις αλλάζουν τη συμπεριφορά τους με συνέπεια να επιταχύνεται η ανθοφορία. Ως εκ τούτου, η διεθνής επιστημονική ομάδα ανέδειξε ότι ορισμένα φυτά ανθίζουν 8 φορές ταχύτερα και βγάζουν φύλλα τέσσερις φορές πιο γρήγορα. Πώς μπορεί, όμως, αυτό να επηρεάσει τη ζωή στον πλανήτη; Τα φυτά αποτελούν βάση της τροφικής αλυσίδας, φωτοσυνθέτουν απελευθερώνοντας οξυγόνο που χρειάζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί.

Επηρεάζεται η πανίδα

Φυσικά, η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τη χλωρίδα, αλλά και την πανίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πτηνά. Ο «Ατλας για τα Αναπαραγόμενα Πουλιά της Ευρώπης και την Κλιματική Αλλαγή», που έχει στηριχθεί σε έρευνες των Πανεπιστημίων Durham και Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, προβλέπει ότι κατά μέσο όρο κάθε ευρωπαϊκό είδος θα μετατοπιστεί κατά 550 χλμ. βορειοανατολικά μέχρι τα τέλη του αιώνα μας. Για παράδειγμα, ένα πουλί που ενδημεί στο Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου θα «μεταναστεύσει» έξω από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Η εν λόγω αλλαγή θα αποτελέσει το τελειωτικό «χτύπημα» για πολλά είδη, ειδικά δε όσα βρίσκονται σε βόρειες χώρες και δεν έχουν περιθώριο περαιτέρω μετακίνησης.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς των φυτών «εκπλήσσει, αλλά δεν ανησυχεί», σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Ζιώμα, «ουσιαστικά, τα φυτά προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα». Για να έχουμε ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα, θα πρέπει να συλλέγουμε στοιχεία κατά τη διάρκεια 30 ετών, σύμφωνα με τον κ. Ζιώμα, «τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για κλιματική αλλαγή, προς το παρόν έχουμε βέβαια ισχυρές ενδείξεις ότι διανύουμε περίοδο κλιματικής αλλαγής: εδώ και δέκα χρόνια αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε φέτος ένας εξαιρετικά ψυχρός χειμώνας, ενώ τα τελευταία χρόνια επισημαίνονται και στη χώρα μας υψηλές ταχύτητες ανέμου. Οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει την άνοδο των 4 βαθμών Κελσίου ώς την «κόκκινη» γραμμή για τη βιοποικιλότητα, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα ανέβει έως και 7 βαθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα