Το στρες αφήνει απροστάτευτο το δέρμα

Μετά από ύπνο λίγων ωρών κοιτάζεστε στον καθρέφτη και βλέπετε το δέρμα χλωμό και σακούλες κάτω από τα μάτια να αφαιρούν πόντους από την εμφάνισή σας. Τι συμβαίνει με την έλλειψη ύπνου και το στρες που μας κάνει να φαινόμαστε ταλαιπωρημένοι;

Ο Dr. Amit Sood, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι το στρες προκαλεί πτώση της ικανότητας του δέρματος να προστατεύεται. Αυτό συμβαίνει με το χρόνιο στρες-αν δεν έχει κάποιος υγιές κολλαγόνο στο δέρμα θα έχει δέρμα που θα σακουλιάζει κάτω από τα μάτια.

Το στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει

σε λιγότερη μελανίνη, προκαλώντας την κιτρινωπή όψη. Σύμφωνα με τον Sood, βρισκόμαστε σε πόλεμο με τον εαυτό μας όταν έχουμε στρες. Δήλωσε ότι χάνει κάποιος αποτελεσματικότητα. Ο ύπνος δεν είναι τόσο αναπαυτικός. Τρώμε περισσότερο, αυξάνεται περισσότερο το βάρος, οι σχέσεις μας επηρεάζονται. Ως αποτέλεσμα το πρόσωπο δείχνει πιο άσχημο και πιο φουσκωτό. Αλλά από πού προέρχεται το φούσκωμα;

Μαύροι κύκλοι και «σακούλες» εμφανίζονται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αναγεννηθεί τη νύχτα λόγω έλλειψης ύπνου, δηλώνει ο αναισθησιολόγος Dr. Michael Roizen, που συγκρίνει τα πρησμένα μάτια με τους πρησμένους αστραγάλους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ορισμένες φορές συσσωρεύουμε νερό στον οργανισμό αντί να το δίνουμε (όπως ούρα). Το υπερβάλλον νερό κάτω από τα μάτια οδηγεί σε αυτούς τους σκούρους κύκλους.

Αν δεν κοιμηθούμε αρκετά το δέρμα μας δεν έχει την ευκαιρία να αναζωογονηθεί και να σφίξει. Ο Roizen, της Cleveland Clinic, δήλωσε ότι όταν κοιμόμαστε μοιράζουμε νερό στον οργανισμό μας. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στη συσσώρευση νερού κάτω από τα μάτια μας δίνοντας τις «σακούλες».

Ο Roizen συμφωνεί με τον Sood ότι το να νιώθει κάποιος πολύ στρες οδηγεί σε έλλειψη ύπνου και αυτό μπορεί να γίνει φαύλος κύκλος. Ωστόσο το στρες κάνει περισσότερα από το να δίνει στους ανθρώπους περίεργη όψη.

Ο Dr. Mehmet Oz, δηλώνει ότι το στρες μάς χαρίζει τις ρυτίδες της γήρανσης. Ο Roizen επίσης σημειώνει ότι το στρες δεν προκαλεί μόνο ρυτίδες στο πρόσωπο αλλά και στις αρτηρίες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε νεαρότερη ηλικία.

Και η επίδραση της γήρανσης δεν σταματά εδώ. Ο Sood σημειώνει ότι τα κύτταρα είναι βιολογικά 10-15 χρόνια γηραιότερα αν κάποιος είναι χρόνια στρεσαρισμένος. Αν είναι 45 ετών, τα κύτταρα δίνουν σήμα σαν να ήταν 60 ετών.

Και οι δυο πιστεύουν ότι η μείωση του στρες μπορεί να ενισχύσει τη σωματική εμφάνιση και να βελτιώσει την υγεία. Ο Sood δήλωσε ότι το στρες και η χαρά είναι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Βρείτε νόημα στη ζωή, συμβουλεύει.

Πηγή: iatronet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα