Τρία μυστικά ραντεβού για νέο «κούρεμα»

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους -που μπορεί να αγγίξει τις 20 μονάδες του ΑΕΠ- μετά τις γερμανικές εκλογές επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Βερολίνο οι εταίροι και οι κοινοτικοί θεσμοί.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews,

το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου ετέθη σε τρεις μυστικές συσκέψεις υψηλόβαθμων κοινοτικών παραγόντων, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρωζώνη. Οι τρεις συσκέψεις, όλες μέσα στο 2013, πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στo περιθώριο του Euro Working Group (EWG), στο Βερολίνο σε επίπεδο τεχνικών αξιωματούχων και στη Χάγη, που τελευταία λαμβάνει σημαίνοντα ρόλο στα κοινοτικά δρώμενα, αναφέρει στην «R» πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup αλλά και ο επικεφαλής του EWG φέρονται όχι απλά να είναι ενήμεροι, αλλά να συζητούν λεπτομέρειες, κυρίως ως προς τον χρόνο και το «πολιτικό πρόσχημα» της παρέμβασης.

Οι εξετάσεις του προέδρου

Οπως έγινε γνωστό, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιοδεύοντας στις ευρωπρωτεύουσες για να πάρει το χρίσμα, «έδωσε εξετάσεις» και στο συγκεκριμένο θέμα σε Παρίσι και Βερολίνο και, όπως όλα δείχνουν, τις πέρασε.

Πηγή προσκείμενη στη νέα ηγεσία της ευρωομάδας αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της». Εκτιμά ότι το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να τεθεί μέσα στο 2013 με την ίδια δραματική ένταση που ετέθη το 2012, όμως «εντός του καλοκαιριού οι εταίροι θα πρέπει να δουν πολύ σοβαρά το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος από τα μέσα του 2014». Ως γνωστόν, η χρηματοδότηση που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση δεν καλύπτει σχεδόν το μισό 2014, ενώ φαίνεται απίθανο η χώρα να επιστρέψει στις αγορές πριν από τα τέλη του 2015. Το δε ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα αν δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα ή αν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του για ένα δωδεκάμηνο μετά από κάθε δόση.

«Οσο καλά και να πάει το ελληνικό πρόγραμμα ως προς την εκτέλεσή του, το ΔΝΤ θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού μέσα στο καλοκαίρι του 2013, με αφορμή την αντίστοιχη δόση», ξεκαθαρίζει πηγή του Eurogroup. Σημειώνει όμως με νόημα πως «οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι και το νέο “κούρεμα” θα διευθετηθεί και η επιπλέον χρηματοδότηση θα βρεθεί για το διάστημα μετά το 2014, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα». Δηλαδή, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα προσαρμογής, να μειώσει τον δημόσιο τομέα ακόμη και με απολύσεις, να παρουσιάσει ένα νέο φορολογικό με βασικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Προς το παρόν, το Συμβούλιο και το EWG αναζητούν δύο νούμερα: ένα για το «κούρεμα» και ένα για το χρηματοδοτικό κενό. Το δεύτερο νούμερο δεν έχει πέσει ακόμα στο τραπέζι, όμως όσον αφορά το κούρεμα οι ειδικοί που δούλεψαν πάνω σε προχωρημένα μοντέλα τον κρίσιμο Νοέμβριο του 2012 εκτιμούν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανασάνει αν το χρέος της μειωνόταν κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ με μόνιμο τρόπο. Υπάρχουν όμως και προτάσεις που φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ

Αυστηρή προειδοποίηση

Η προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων στο πρόγραμμα για να έχει θετική έκβαση η προδιαγραφόμενη περιπέτεια για τις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Βερολίνο είναι απόλυτη: «οι στόχοι για όλα τα έτη έως το 2020 είναι τόσο αυστηρά καθορισμένοι που οποιαδήποτε παρέκκλιση θα ανατρέψει τα νούμερα της εύθραυστης βιωσιμότητας». Αυτό αναφέρουν στη Real news κύκλοι της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (DGECFIN).

Ξεκαθαρίζουν ακόμη ότι «το ΔΝΤ παραδέχθηκε λάθος στον προσδιορισμό των πολλαπλασιαστών της επίδρασης των περικοπών των δημοσίων δαπανών στο ΑΕΠ, όμως αυτό ήταν γνωστό στις Βρυξέλλες από το 2010. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πίεσαν αφόρητα για μικρότερες προβλέψεις ύφεσης, διότι μεγαλύτερη ύφεση το 2010 και 2011 θα σήμαινε αυτόματα πρόσθετα μέτρα».

Οι Βρυξέλλες είναι σε αυτό το σημείο κατηγορηματικές: «Η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο και οι αγορές απειλούσαν το ευρώ και τη συνοχή του. Η μόνη λύση το 2010 ήταν ένας συνδυασμός ανάκτησης αξιοπιστίας των στατιστικών και ραγδαίας μείωσης του ελλείμματος από τον πρώτο χρόνο». Ως εκ τούτου, στα δημοσιονομικά η συνταγή έπρεπε να είναι οι ραγδαίες περικοπές, που στην πράξη άργησαν δύο χρόνια για να εφαρμοστούν. Εκεί τοποθετούν οι Βρυξέλλες ένα κομμάτι των ευθυνών για την παρατεταμένη ύφεση, όχι όμως για το απόλυτο μέγεθός της. Θυμίζουν μάλιστα ότι από το πρώτο έτος η Κομισιόν συνταγογραφούσε μειώσεις δαπανών και οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν μέτρα από τα έσοδα, εξ ου και το πρόγραμμα απέτυχε δύο φορές σε δύο χρόνια.

Με όλα αυτά τα δεδομένα «η υποτιθέμενη παραδοχή του ΔΝΤ» δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή της συνταγής. Η αναλογία των μέτρων και το συνολικό τους ύψος θα μπορούσαν να βελτιωθούν αν υπάρξει ελάφρυνση των δημοσίων οικονομικών λόγω του νέου «κουρέματος». Η δε ανάπτυξη και η έξοδος στις αγορές μπορούν να διευκολυνθούν από το νέο προφίλ του χρέους που θα προκύψει. Το να αποφευχθούν όμως οι απολύσεις στο Δημόσιο ή να μην προχωρήσει το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων ασφαλιστικών ταμείων είναι εκτός κάθε συζήτησης.

The post Τρία μυστικά ραντεβού για νέο «κούρεμα» appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα