Τρώγοντας κρέας αλόγου
Στην Παλαιολιθική εποχή, τα άγρια άλογα αποτελούσαν εξαιρετικό θήραμα και στην Ευρώπη η κατανάλωσή τους επιβίωσε μέσα στους αιώνες, παρ’ όλο που τον 8ο μ.Χ. αιώνα απαγορεύτηκε από
Στις μέρες μας, η κατανάλωση κρέατος από άλογο συνηθίζεται στην κεντρική Ασία, αλλά και τη νότια Αμερική και την Ευρώπη. Ενδεικτικά, το 2005, οι οχτώ υψηλότερες σε κατανάλωση χώρες χρειάστηκαν περίπου 4,7 εκατομμύρια άλογα για να καλύψουν τις ανάγκες τους: η Κίνα με 1,7 εκ. ζώα, το Μεξικό με 626.00 ζώα, το Καζακστάν, η Μογγολία, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Βραζιλία και το Κιργιστάν, φτάνοντας έτσι συνολικά τους 720.168 τόνους κρέατος.
Υπάρχουν λαοί, όπως οι Ισπανοί, που δεν καταναλώνουν κρέας αλόγου, αλλά εξάγουν άλογα στην Γαλλία και την Ιταλία για αυτόν τον λόγο. Το ίδιο ισχύει και για την Αυστραλία η οποία διοχετεύει την παραγωγή της στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τη Ρωσία.
Σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και Ιταλία το συναντάς στους καταλόγους των εστιατορίων, ακόμη και των ταχυφαγείων. Παλαιότερα υπήρχαν ειδικά κρεοπωλεία που το εμπορεύονταν, αλλά πλέον μπορείς να το προμηθευτείς από τις υπερ-αγορές και τα delicatessen καταστήματα.
Τα διατροφικά σκάνδαλα με το κρέας αλόγου ξεκινάνε από πολύ παλιά, αφού υπάρχουν υπόνοιες ότι πτώματα αλόγων πωλούνταν και έπειτα χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λουκάνικων ή πωλούνταν ως μοσχαρίσιο κρέας.
Όμως το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2013 με την ανίχνευση DNA σε τυποποιημένα τρόφιμα και εστιατόρια δεν αφορά την καθεαυτή κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους κρέατος. Υπήρξε ανησυχία για την ύπαρξη της ουσία φαινυλβουταζόνη (απαγορευμένη για τον άνθρωπο), η οποία χορηγείται υπό κανονικές συνθήκες μόνο σε ζώα που τρέχουν στον ιππόδρομο. Χάθηκε όμως η εμπιστοσύνη στις εταιρείες και εικάζεται ότι όπως απέκρυψαν την αναγραφή της ύπαρξης του κρέατος έτσι ανεύθυνα χρησιμοποίησαν και ακατάλληλο κρέας.
Και το άλογο όπως και τα υπόλοιπα ζώα περνάει κτηνιατρικό έλεγχο για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και ασφαλής κατανάλωσή του. Υπάρχουν ειδικά σφαγεία που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, ώστε να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς κανένα πρόβλημα για την υγεία του.
Η κατανάλωση κρέατος αλόγου φαίνεται να συνοδεύεται από πολλά και διαφορετικά ταμπού σε διάφορους λαούς. Για παράδειγμα, μεγάλο ποσοστό των Κινέζων, αν και είναι πρώτοι στην ποσότητα κατανάλωσης, δεν το καταναλώνουν γιατί υπάρχει η φήμη ότι κάνει κακό στην υγεία και έχει κακή γεύση. Στους δυτικούς λαούς φαίνεται ότι επηρέασε πολύ η απαγόρευση από τους Πάπες τον 8ο μ.Χ. αιώνα και το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα άλλων πηγών πρωτεΐνης, οπότε δεν υπάρχει λόγος να θανατώσεις ένα τόσο έξυπνο και όμορφο ζώο. Επίσης, οι εβραϊκοί νόμοι απαγορεύουν την κατανάλωσή του, γιατί δεν είναι μηρυκαστικό και λόγω των οπλών του.
Σημαντικός παράγοντας είναι ότι το άλογο δεν είναι το ίδιο παραγωγικό σε κρέας σε σχέση με άλλα ζώα, όταν καταναλώνουν την ίδια ποσότητα τροφής. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι μέρος της διατροφής των αλόγων είναι τα σιτηρά, οπότε συμφέρει περισσότερο να φάνε σιτηρά αρκετοί άνθρωποι και να χορτάσουν, παρά ένα και μόνο ζώο.
Τέλος, το άλογο ήταν ανέκαθεν και μέσο μεταφοράς. Βοηθούσε σε εργασίες και ήταν μέρος της ζωής του ανθρώπου, γεγονός που είχε δύο επιπτώσεις. Πρώτον, για τους περισσότερους το ζώο είχε μεγαλύτερη αξία όταν ήταν ζωντανό και δεύτερον υπήρχε συναισθηματικό δέσιμο με τον άνθρωπο, οπότε του ήταν πολύ δύσκολο να φάει την επί χρόνια καθημερινή συντροφιά του στη δουλειά.
Πάντως, μπορεί να μαγειρευτεί όπως κάθε άλλο κρέας, μόνο που χρειάζεται λιγότερο χρόνο μαγειρέματος, γιατί είναι πιο τρυφερό και άπαχο από τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα. Έχει γλυκιά γεύση και κάθε λαός, όπως είναι φυσικό, το έχει προσαρμόσει στις δικές τους συνταγές και συνήθειες οπότε μπορεί να το συναντήσετε απλά πάνω σε μια φέτα ψωμί, στην κατσαρόλα με λαχανικά ή ακόμα και ωμό σε sashimi.
Τα 100γρ. μαγειρεμένου κρέατος αποδίδουν 175 θερμίδες. Έχει 28γραμ. πρωτεΐνης και μόλις 6γραμ. λίπους και 68mg χοληστερόλη. Μπορεί να καλύψει το 28% των ημερίσιων αναγκών σε σίδηρο και το 25% σε φώσφορο και ψευδάργυρο. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, νιασίνης, και καλή πηγή σεληνίου και χαλκού.
Σε έρευνα που έγινε για την σύγκριση του κρέατος αλόγου με το χοιρινό και το μοσχαρίσιο, βρέθηκε ότι έχει σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά δύο με δυόμιση φορές λιγότερα λιπαρά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε παλμιτολεϊκό, α- λινολενικό οξύ και λινολαΐκό, οφείλεται στην κατανάλωση περισσότερου γρασιδιού και σανού, σε σχέση με τα δύο άλλα ζώα. Έτσι, μπορεί να χαρακτηριστεί πιο υγιεινό από το μοσχάρι και το χοιρινό, μιας και συνδυάζει χαμηλά λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Σε μικρή έρευνα με 52 μόλις εθελοντές, βρέθηκε ότι η με μέτρο κατανάλωση κρέατος αλόγου για 90 μέρες, βοήθησε στην αύξηση του του αιμικού σιδήρου, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν τα επίπεδα την ολικής και την LDL χοληστερόλης.
Πηγή: mednutrition.gr
The post Τρώγοντας κρέας αλόγου appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Πανελλήνιες εξετάσεις 2013: πότε ξεκινούν
- H επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013
- Έλληνας ηθοποιός..έγινε οικοδόμος για να ζήσει και πέθανε σε εργατικό ατύχημα..
- Harlem Shake | Αλίκη Βουγιουκλάκη version! [video]
- Ο τραυματιας παν. βλαστος - φωτο και απο την σκοπια...
- Η γυναίκα που ξεσκέπασε το ΙΚΑ Καλλιθέας
- Πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2013
- Αυτές είναι οι δηλώσεις του Στρατούλη..για την απόδραση Βλαστού.
- Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ: Ο Γενικός Γραμματέας μας ανακοίνωσε το διαμελισμό του Οργανισμού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerwsi
- Διάσημη τουρκάλα ηθοποιός κάνει αλλαγή φύλου και φέρεται, επιτέλους, σαν άντρας [φωτό]
- Τι είναι αυτό που κάνει τις γαλλίδες να ξεχωρίζουν και να κάνουν τις γυναίκες να ζηλεύουν το στυλ τους [εικόνες]
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης (Επαν. Ημιτ.): Σε ποιον θα πάει το… Όσκαρ του τελικού;
- Πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσοι έφυγαν
- ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
- Τρώγοντας κρέας αλόγου
- Οι Έλληνες έφαγαν 740 τόνους αλογίσιο κρέας
- Αλληλοκαλύψεις στις πτήσεις τους σχεδιάζουν για το καλοκαίρι ΟΑ – Aegean
- Ποια τα οφέλη των καλών λιπαρών
- Τελευταία Νέα Enimerwsi
- Τρώγοντας κρέας αλόγου
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης (Επαν. Ημιτ.): Σε ποιον θα πάει το… Όσκαρ του τελικού;
- Μέρκελ σε Ιταλία: Δεν είστε Ελλάδα, σχηματίστε κυβέρνηση
- Ντένις Ρόντμαν: Από σταρ του ΝΒΑ…διπλωμάτης
- Αφιέρωμα του BBC στον 20χρονο Ελληνα που μιλάει άπταιστα 11 γλώσσες [βίντεο]
- Ιταλία: Ο Μόντι καλεί τις αγορές να δείξουν ψυχραιμία
- Τι είναι αυτό που κάνει τις γαλλίδες να ξεχωρίζουν και να κάνουν τις γυναίκες να ζηλεύουν το στυλ τους [εικόνες]
- Αυτό είναι το συγκλονιστικό βίντεο από την στιγμή της έκρηξης στο αερόστατο με τους 19 νεκρούς
- Διάσημη τουρκάλα ηθοποιός κάνει αλλαγή φύλου και φέρεται, επιτέλους, σαν άντρας [φωτό]
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αποζημίωση εως 600 ευρώ αν καθυστέρησε η πτήση
- Θέλει να επιστρέψει στη δράση ο Πιστόριους
- Σε κλίμα… πολέμου ο Άρης
- Δε ρισκάρει με Φιγκερόα
- «Φρένο» στους Λέικερς έβαλαν οι Νάγκετς με 119-108
- ΦΩΤΟ-Τραυματισμός από τροχαίο στη Λαμία
- Η ευχή του Βεστερβέλε για την Ιταλία
- Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ: Ο Γενικός Γραμματέας μας ανακοίνωσε το διαμελισμό του Οργανισμού
- Κέρδισε 300 φορές το τζόκερ και όχι μόνο...