7 αρχές για δημιουργική σκέψη

Όλα ξεκινάνε από το μυαλό σας, εκεί που βρίσκονται οι επιθυμίες, οι ελπίδες και οι στόχοι.

Πρόσεξε τις σκέψεις σου - γίνονται οι
λέξεις σου.

Πρόσεξε τις λέξεις σου - γίνονται οι
πράξεις σου.

Πρόσεξε τις πράξεις σου – γίνονται οι
συνήθειες σου.

Πρόσεξε τις συνήθειες σου – γίνονται
ο χαρακτήρας σου.

Πρόσεξε το χαρακτήρα σου γιατί θα
γίνει το πεπρωμένο σου.

Όλα ξεκινάνε από το μυαλό σας, εκεί που βρίσκονται οι επιθυμίες, οι ελπίδες και οι στόχοι. Εσείς σχηματοποιείτε τους στόχους σας, χρησιμοποιώντας τη δημιουργική

σκέψη.

Η δράση αρχίζει από το μυαλό σας, από τη στιγμή που βάζετε τη σκέψη σας σε κίνηση περνώντας στην πράξη.

Η τέχνη της καθάριας, ορθολογιστικής, προσανατολισμένης σε συγκεκριμένους στόχους σκέψης είναι αυτή που θα σας σπρώξει στο είδος δράσης που εσείς διαλέγετε.

Ακολουθούν 7 αρχές αυτής της προσανατολισμένης σε στόχους σκέψης που θα σας οδηγήσουν σε μια ζωή γεμάτη δράση.

1. Μη χρονοτριβείτε. Μην είστε νωθροί στη σκέψη. Όταν αναβάλλετε κάτι για αύριο και μεθαύριο, καταλήγετε στο ποτέ, πράγμα που μπορεί να σας οδηγήσει σε αδιέξοδο.

2. Μην είστε «άπιστος Θωμάς». Η αμφισβήτηση δικαιολογείται μερικές φορές και σίγουρα δεν μπορείτε να είστε απλοϊκοί και να καταφέρετε να επιβιώσετε στη ζούγκλα της ζωής. Όμως είναι ένας άλλος τύπος άρνησης το να την κάνετε τρόπο ζωής. Η αμφισβήτηση μπορεί να σας οδηγήσει σε μια κατάσταση αδράνειας, όπου ποτέ δεν κάνετε τίποτα, δικαιολογώντας αυτή τη στάση σας με ακόμα περισσότερο σκεπτικισμό, και τελικά βρίσκεστε παγιδευμένοι σε ένα κύκλο άρνησης.

3. Μην υπεκφεύγετε το παρόν. Αυτό είναι πάντα ένας πειρασμός. Αν κατευθύνετε τη σκέψη σας πίσω στο παρελθόν, ίσως μπορέσετε να παραμερίσετε τις αγωνίες που συνδέονται με τον κυκεώνα του σήμερα. Όμως δεν θα ωριμάστε ποτέ δραπετεύοντας στη νοσταλγική σκέψη του χθες ή ενός αύριο που σας φοβίζει που εξαφανίζετε μόλις έρθει. Θα οικοδομήσετε ένα λαμπρό αύριο, όταν ψηλαφείτε τα προβλήματα του σήμερα, αντιμετωπίζοντας τα τρέχοντα εμπόδια όσο καλύτερα μπορείτε.

4. Μην αφήνετε ένα λάθος να σας κάνει ανεπαρκείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αποτυχημένοι, υποτιμούν τον εαυτό τους και αυτοβασανίζονται για κάποιο λάθος που έκαναν. Μην επιτρέψετε σε μια τέτοια τελειοθηρία να καταστρέψει τη θετική ροή της σκέψης σας. Έχετε δικαίωμα να κάνετε λάθος – οποιοδήποτε λάθος - και όμως να αποδέχεστε τον εαυτό σας. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύπλοκη και η πίεση κάτω από την οποία ζει ο κόσμος σημαντική. Όταν κάνετε ένα σφάλμα προσπαθήστε να μην το ξανακάνετε. Μην σπαταλάτε την πολύτιμη σκέψη σας κατηγορώντας τον εαυτό σας.

5. Μην ονειροπολείτε. Βαδίζοντας μέσα σε έναν φανταστικό κόσμο δεν φτάνετε πουθενά. Η σκέψη είναι κάτι άχρηστο στον ονειροπόλο. Είναι φανερό ότι η ονειροπόληση αντιπροσωπεύει την απόδραση από μια πραγματικότητα στην οποία το άτομο νοιώθει να καταβαραθρώνεται, να γίνεται ανίσχυρο. Είναι προτιμότερη η αντιπαράθεση με την πραγματικότητα παρά η αναδίπλωση στο μηδενισμό της ονειροπόλησης. Το να καταφεύγετε στην φαντασία από καιρό σε καιρό – όταν αυτό δεν γίνει τρόπος ζωής - όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά αντίθετα σας αναζωογονεί και ενθαρρύνει την επιστροφή σας στη ρεαλιστική σκέψη. Υπάρχει βέβαια και ο δημιουργικός τρόπος ονειροπόλησης. Για να κάνετε μια διακοπή από τη σκληρή πραγματικότητα κλείστε τα μάτια και φανταστείτε κάτι που θα σας ξεκουράσει, μια ηλιόλουστη παραλία, ένα τοπίο στην εξοχή ή οτιδήποτε άλλο. Μετά όμως πίσω στη ρεαλιστική σκέψη.

6. Μην ψάχνετε για υπεκφυγές. Προσπαθήστε να είστε ευθείς και τίμιοι στη σκέψη σας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν κάνετε σκέψεις για τους άλλους ανθρώπους, τα προβλήματα τους, τις μάσκες που κατά καιρούς βάζουν και ακόμα περισσότερο όταν σκέπτεστε τον εαυτό σας. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να δείτε την αλήθεια – για τον εαυτό σας, τους άλλους και τη ζωή γενικά. Έχουμε την τάση να ζαχαρώνουμε πολλά πράγματα για να κάνουμε τη ζωή πιο εύγευστη. Ο πόνος που ίσως πρέπει να υποφέρετε, αξίζει όμως τον κόπο. Η σκέψη με υπεκφυγές μπορεί να σας εκτροχιάσει όταν φτάσει ο καιρός να δράσετε έξυπνα και με επιτυχία.

7. Μην υποκύπτετε στην πλήξη. Όταν συμβαίνει αυτό σκοτώνετε ένα μέρος από τη δύναμη σας για ζωή. Είναι έγκλημα να επενδύετε το χρόνο σας στην πλήξη. Είναι μια μεγάλη υποχώρηση, σε μια ελπιδοφόρα περίοδο της ζωής. Στην πραγματικότητα η πλήξη αντιπροσωπεύει μιαν απάρνηση που ξεπηδά από το φόβο. Αν φοβάστε να επωφεληθείτε μιας ευκαιρίας, αν φοβάστε ότι θα ηττηθείτε, θα απορριφτείτε, ότι θα φανείτε κουτός /η, τι θα κάνετε; Τίποτα βέβαια. Και τι είναι συνεπακόλουθο της απραξίας; Η πλήξη.

Λίγοι κανόνες για συμπληρώσουν τη σκέψη σας:

1. Βάλτε ένα στόχο κάθε ημέρα

2. Κάντε ότι μπορείτε για να φτάσετε στον στόχο σας σήμερα.

3. Αν αποτύχετε, μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας, αλλά πάρτε έναν καλό ύπνο και βάλτε ένα στόχο για αύριο.

Και μην ξεχνάτε ότι οι στόχοι σας είναι δικοί σας στόχοι, έχουν νόημα για σας και εσείς πρέπει να δράσετε για να τους ικανοποιήσετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα