Sigmund Freud – Ο πατέρας της ψυχανάλυσης

Σαν σήμερα στις 6/5/1856 στις 6.30 το απόγευμα στο Freinberg της Αυστρίας, γεννήθηκε μια σημαντική μορφή της ψυχανάλυσης, ο «πατέρας» της όπως τον ονομάζουν, ο Sigmund Freud.

από την Κατερίνα Σαλωνίκη

Εγκωμιάστηκε και κατηγορήθηκε πολύ, αφιερώνοντας τη ζωή του στη μελέτη της διατάραξης του νευρικού συστήματος του ανθρώπου και τα ψυχολογικά επακόλουθα αυτού.

Νευρωτικός και ο ίδιος νιώθοντας απογοήτευση για τον πατέρα του, που στάθηκε ανήμπορος να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την πολυμελή οικογένεια, θαυμάζοντας τη μητέρα του που έχασε νωρίς και χωρίς να επικοινωνεί με τα αδέρφια

του, δημιουργήθηκαν κατάλοιπα και γρήγορη απομόνωση.

Έβρισκε καταφύγιο στην εξαντλητική μελέτη και ήταν πανέξυπνος, πολυτάλαντος και αφοσιωμένος μαθητής.

Ο χαρακτήρας του σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά του σκαμπανεβάσματα τον έκαναν να θέλει να αναγνωριστεί απεγνωσμένα.

Στα 17 του γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Βιέννης για να σπουδάσει Ιατρική, εστιασμένος στη νευρολογία.

Έτσι άρχισε μια πορεία που του χάρισε αναγνώριση, δόξα, και χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Φοιτητής ακόμα, γοητεύτηκε από την εργασία ενός Γάλλου διακεκριμένου νευρολόγου του Jean-Martin Charcot ο οποίος αντιμετώπιζε τις ψυχικές διαταραχές με μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση.

Την εποχή εκείνη, οι γιατροί αντιμετώπιζαν τις ψυχικές ασθένειες, από τις εμμονές μέχρι την κατάθλιψη ως τρέλα. Ο Jean-Martin Charco εργαζόταν με ασθενείς που υπέφεραν από υστερία.

Απέδειξε, σε αντίθεση με την άποψη που επικρατούσε μέχρι τότε, πως οι ασθενείς αυτοί δεν παρουσίαζαν καμία ένδειξη πως το νευρικό τους σύστημα είχε υποστεί κάποια βλάβη.

Η πραγματική πηγή των προβλημάτων τους, ισχυρίστηκε, βρισκόταν σε ένα κομμάτι του μυαλού τους το οποίο ούτε μπορούσαν να αισθανθούν ούτε να ελέγξουν, με άλλα λόγια, στο ασυνείδητό τους.

Προχωρώντας ο Freud ανακάλυψε ότι οι νευρώσεις προκαλούνται από τη σύγκρουση μεταξύ των φυσικών σεξουαλικών ενστίκτων και της κοινωνικής άρνησης και ματαίωσης αυτών των ενστίκτων. Επέλεξε την ύπνωση για τη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ασθενών του.

Έδωσε όνομα στην ύπαρξη μιας βιολογικής σεξουαλικής ενέργειας στο σώμα τη λεγόμενη «libido» περιγράφοντάς την σαν κάτι το οποίο είναι ικανό να αυξηθεί και να μειωθεί, καθώς και να μετατοπιστεί.

Ασχολήθηκε με τις ερμηνείες των ονείρων, θεωρώντας τις ενδεικτικές για το ανθρώπινο ασυνείδητο.

Χρησιμοποίησε την κοκαΐνη σαν πείραμα, για να αποδείξει τις αντικαταθλιπτικές και ανακουφιστικές της ιδιότητες, γράφοντας πολλά άρθρα γι αυτό, αλλά η υπεροπτική του συμπεριφορά έβλαψε αρκετούς ασθενείς του ανεπανόρθωτα.

Σαν γιατρός ήταν πάντα σίγουρος για τις ικανότητές του και είχε τεράστια επιμονή στο να ερμηνεύει τα λόγια των ασθενών του, αντί να τους ακούει και να προσπαθεί να κατανοήσει την κατάσταση του μυαλού τους.

Έγραψε πάρα πολλά βιβλία, μελέτες, δοκίμια γύρω από την ψυχανάλυση, τη σεξουαλικότητα και τα όνειρα.

Συγκρούστηκε με μαθητές του που συνέχισαν το έρ

Keywords
Τυχαία Θέματα