Τα χρώματα και οι ψυχολογικές επιρροές τους

Κάθε χρώμα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και επηρεάζει με το δικό του τρόπο τον άνθρωπο.

Από αμνημονεύτων χρόνων τα χρώματα υπήρξαν σύμβολα αφηρημένων εννοιών. Για παράδειγμα το πράσινο συμβόλιζε ελπίδα και καλή τύχη, το κόκκινο έδειχνε πάθος ή κίνδυνο, το κίτρινο προδοσία, το μαύρο θλίψη.

Οι αφηρημένες έννοιες, ωστόσο που συνδέονται με συγκεκριμένα χρώματα δεν είναι ίδιες σε όλο τον κόσμο. Η έννοια του χρώματος

ποικίλει ανάλογα με τη φυλή, το θρήσκευμα, την εθνικότητα, ακόμα το φυσικό, διανοητικό και πολιτισμικό κλίμα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο πλανήτης Γη αποτελούνταν από τα τέσσερα στοιχεία- γη, αέρα, φωτιά, νερό – και αναπαριστούσαν τη γη πράσινη, τον αέρα κίτρινο, τη φωτιά κόκκινη, και το νερό γαλάζιο.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια κάθε χρώμα είχε και ένα μυστικιστικό ή συμβολικό νόημα το οποίο η εκκλησία καθιέρωσε σταδιακά. Έτσι τα χρώματα των Χριστουγέννων είναι το κόκκινο και το πράσινο, του Πάσχα το γαλάζιο και το ροζ, της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου το κόκκινο κ.τ.λ.

Στην εποχή της φεουδαρχίας οι αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν εννέα συμβολικά χρώματα για να διακοσμήσουν τους θυρεούς τους. Το κίτρινο και το χρυσαφί σήμαινε τιμή και αφοσίωση, το λευκό και το ασημί πίστη και αγνότητα, το κόκκινο θάρρος, το μπλε ευσέβεια και σταθερότητα, το μαύρο πένθος, το πράσινο νιάτα και ζωτικότητα, το πορφυρό υψηλή θέση, το πορτοκαλί δύναμη και αντοχή και το βιολετί πάθος και βάσανα.

Οι εθνικές σημαίες έχουν επίσης το χρωματικό συμβολισμό τους.

Στην καθημερινή μας ομιλία σήμερα χρησιμοποιούμε πολλές εκφράσεις που πηγάζουν από το συμβολισμό των χρωμάτων. Λέμε, για παράδειγμα, «έχει τις μαύρες του», «τα βλέπει όλα ρόδινα», «του έδωσε το πράσινο φως», «κιτρίνισε από το κακό του». Μιλάμε για «γαλαζοαίματους», για «κίτρινο τύπο», για «ροζ ιστορίες».

Το χρώμα επηρεάζει ολόκληρο το είναι μας – την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής στο σύνολό της.

Τα εργαστηριακά τεστ και η πρακτική πείρα έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ενέργεια στα χρώματα η οποία επιδρά στην υγεία, την ευτυχία, την ευεξία και την ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας την ενέργεια του χρώματος μπορούμε να φτιάξουμε ένα σπίτι που να είναι όχι μόνο ωραίο, αλλά και κατάλληλο για κατοικία.

Το χρώμα είναι η δύναμη που επηρεάζει τη σκέψη, μεταβάλλει τη δράση, προκαλεί αντιδράσεις και επιδρά στην πορεία των πραγμάτων. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται πλέον στον κόσμο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, στις δημόσιες σχέσεις και το μάρκετινγκ.

Το χρώμα σε σχέση με το μάρκετινγκ

Οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ χρησιμοποιούν τα χρώματα για να πουλούν διάφορα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές. Η έρευνα έχει δείξει ότι σε μεγάλο βαθμό η αποδοχή του προϊόντος από τους καταναλωτές εξαρτάται από την αρχική εντύπωση που δίνει το χρώμα. Σε μια δημοσκόπηση που έγινε οι καταναλωτές δοκίμασαν τον ίδιο καφέ από κουτιά διαφορετικού χρώματος και βρήκαν ότι είχε διαφορετική γεύση. Είπαν ότι ο καφές από το κίτρινο κουτί είχε πολύ αδύνατη γεύση, ενώ ο ίδιος καφές από ένα σκούρο καφετί κουτί ήταν ιδιαίτερα δυνατός. Από το κόκκινο κουτί ήταν «πλούσιος σε άρωμα» και από το μπλε κουτί ήταν «απαλός»

Τα χρώματα κάνουν τους καταναλωτές να προτιμούν ορισμένες μάρκες ή κατηγορίες εμπορευμάτων. Για παράδειγμα στο χώρο των αναψυκτικών, η πασίγνωστη σε όλους μάρκα cola δεν είναι τυχαίο που έχει κόκκινο χρώμα.

Οι χρωματικοί τόνοι της γης, όπως είναι το καφέ, το σκούρο πορτοκαλί και το χρυσαφί δείχνει στους καταναλωτές ένα φυσικό, χωρίς συντηρητικά προϊόν.

Το μπλε συνδέεται με τη σόδα, το αποβουτυρωμένο γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και το τυρί cottage. Το πράσινο, με τα λαχανικά και την τσίχλα, ενώ είναι ακατάλληλο για ζυμαρικά ή κρέατα επειδή θυμίζει στους υποψήφιους καταναλωτές τη μούχλα.

Το πορτοκαλί χρώμα είναι το χρώμα του απλού ανθρώπου γι' αυτό δίνει την αίσθηση του προσιτού. Προϊόντα σε αυτή τη χρωματική συσκευασία έλκουν μια ευρύτερη κλίμακα ανθρώπων.

Συνεχίζεται με την επίδραση του χρώματος στα ρούχα, το χώρο του σπιτιού και της εργασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα