Το μπεστ σέλερ για το Ολοκαύτωμα ήταν εντελώς ψεύτικο

18:11 16/5/2014 - Πηγή: AEK365

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Misha: A Mémoire of the Holocaust Years» αφηγείται την ιστορία της Μίσα Ντεφονσέκα, μιας γυναίκας που επέζησε στην αγριότητα του Ολοκαυτώματος στο Β' παγκόσμιο πόλεμο. Το βιβλίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ μόλις κυκλοφόρησε μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: η συναρπαστική περιπέτεια της Ντεφονσέκα υπήρχε μόνο στο μυαλό της!

Η Ντοφονσέκα στο βιβλίο της εξιστορούσε πώς διέσχισε την χιονισμένη Ευρώπη, πώς έζησε μαζί με ένα κοπάδι λύκους, και πώς μαχαίρωσε έναν Ναζί που προσπάθησε να τη βιάσει, σε ηλικία 7-11 χρονών. Ο εκδότης έπεισε την Ντεφονσέκα να γράψει το βιβλίο όταν την άκουσε να διηγείται την ιστορία της σε μια συναγωγή της Μασαχουσέτης.

Δυστυχώς όμως κι αυτός δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε... Όπως αποδείχθηκε η γυναίκα ότι δεν είναι καν εβραϊκής καταγωγής, ενώ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φοιτούσε σε ένα σχολείο στις Βρυξέλλες. Το αληθινό της όνομα, όπως αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα δημοσιογράφων και ειδικών γενεαλόγων, είναι Monica Ernestine Josephine De Wael.

Όλα άρχισαν να αποκαλύπτονται όταν η ίδια η Ντεφονσέκα έκανε μήνυση στον εκδότη της για 32,4 εκατομμύρια δολάρια για «παραβίαση του συμβολαίου μετά από απόκρυψη κερδών από τη συγγραφέα». Τότε όμως, ο εκδότης άρχισε να ψάχνει κι άλλο το βιβλίο με τη βοήθεια διαφόρων ειδικών και κατά τη διάρκεια της δίκης ανακάλυψε ότι κάποια από τα στοιχεία δεν ευσταθούσαν. Τελικά, δεν ευσταθούσε τίποτα και τα πάντα ήταν στη φαντασία της.

Κατά τη διάρκεια της δίκης η πλευρά της Ντεφονσέκα, που παραδέχτηκε τελικά ότι τα πάντα ήταν φαντασία, υποστήριξε ότι ακόμη και αν η ιστορία ήταν κατασκευασμένη, η ίδια την πίστευε καθ' όλη τη διάρκεια της συγγραφής. Κατέθεσε ότι όταν ήταν 4 χρονών, οι γονείς της δολοφονήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης επειδή ήταν μέλη της Αντίστασης, και αυτό την έκανε να «νιώθει Εβραία».

Η Ντεφονσέκα δήλωσε ότι μετά από τόσες λεπτομερείς επαναλήψεις της ιστορίας για τόσα χρόνια «άρχισε να δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας της».

Πάντως τώρα θα πρέπει να πληρώσει 22,5 εκατομμύρια δολάρια στον εκδότη της...

Keywords
Τυχαία Θέματα